I november i fjol släppte Microsoft och Sony ut nästa generations tv-spelskonsoler på marknaden. Men Playstation 5 och Xbox Series X har sedan dess plågats av stora leveransproblem och svag tilldelning för de svenska återförsäljarna. Fortfarande kämpar de för att kunna erbjuda alla som vill att köpa någon av de nya konsolerna.

Men inför julhandeln ser läget fortsatt dystert ut. På de svenska prisjämförelsesajterna är det idel röda kryss som får illustrera tillgången, samtidigt som de eftertraktade spelkonsolerna ofta säljs för flera tusenlappar över sitt värde på begagnatsajterna.

Sony: Playstation 5-bristen kan sträcka sig till nästa år

Bakom bristen finns bland annat den omrapporterade komponentbristen, men också stora logistiska utmaningar till följd av covid-19-pandemin. Det berättar Evelina Galli, teknikexpert på svenska Pricerunner (tidigare på M3.se!) som noga följt konsolförsäljningen i vårt land.

– Det ser inte jätteljust ut. Även om det finns lovande initiativ för att råda bot på halvledarbristen så är det brist på andra viktiga material, som aluminium. Men det finns också en fraktkris som bland annat drivit upp priserna på containrar som en följd av att logistiken i världens hamnar påverkades av covid-19.

Evelina Galli
Foto: PressbildEvelina Galli, Pricerunner.

Pricerunners statistik visar att det under året varit något lättare att få tag på en Xbox Series X-konsol, men att Playstation 5 försvinner från de digitala hyllorna lika snabbt som de kommer in.

– Många minns säkert att även Playstation 4 var svår att få tag på, men det var inte alls på den här nivån. Playstation 5 är med stor marginal årets mest populära produkt i våra index. Xbox Series X är ganska långt efter, men ligger fortfarande på topp 3. Vi har helt enkelt en situation där extrem efterfrågan kombineras med globala utmaningar som kan ta lång tid att lösa, säger Evelina Galli.

Inte bara spelkonsoler drabbas. Pricerunners siffror över lagerstatus 2021 visar också på brist inom segmenten stationära datorer, processorer och grafikkort, som alla ligger över 50 procent i otillgänglighet.

– Det är inte lätt att vara gamer just nu, konstaterar Evelina Galli. 

"Säljer slut i princip direkt"

När vi frågar hemelektronikkedjan Webhallen om konsolläget blir beskedet "i princip oförändrat sedan release". Enligt Filippa Modig, marknadskommunikatör, råder skyhög efterfrågan – som rentav kan tänkas öka framåt jul.

– De som har varit ute efter en konsol länge vet om läget, men i och med jul kan man förvänta sig att fler som inte är insatta i situationen börjar se sig om efter konsoler till julklappar – vilket förstås ökar efterfrågan ytterligare under en period.

Webhallen förväntar sig ingen ljusning i frågan om tillgång på kortare sikt, och det kommer dröja länge innan de nya spelkonsolerna finns på fysiska butikshyllor.

– Vi får in leveranser varje månad som säljs ut i princip direkt. När marknaden är så pass omättad kommer det ta många alternativt större leveranser innan man kan förvänta sig att se konsoler på hyllor i butiker i någon större utsträckning, berättar Filippa Modig.

Enligt Kristina Wärmare, kommunikationschef på Netonnet, har tillgången på Playstation 5 och Xbox Series X varit "lite bättre" under sommaren och nu i höst. Återförsäljaren hoppas få in fler spelkonsoler inom den närmaste tiden, men spår också en ökad efterfrågan ju närmare jul vi kommer.

– Efterfrågan efter de här konsolerna är fortsatt jättestor bland våra kunder, och det är nog många som kommer att önska sig en konsol i julklapp. Varje gång vi får in en leverans så tar de slut väldigt fort – vi ser samma mönster i Sverige och Norge.

Kristina Wärmare
Foto: Peter Andersson, MimbildKristina Wärmare, Netonnet.

I Sverige må covid-19-läget se ljusare ut än på länge, men andra delar av världen brottas fortfarande med stora problem som härstammar från pandemin.

– Samtidigt som restriktionerna har släppt i vår del av världen har pandemin fortsatt stor påverkan i andra delar, där till exempel tillverkande fabriker i Asien vid tillfällen har fått stänga ned på grund av lokala corona-utbrott. Det påverkar naturligtvis produktionstakten, säger Kristina Wärmare.

Varken Webhallen eller Netonnet jobbar med att hämta in förhandsbeställningar för närvarande. I stället gäller det för intresserade att spetsa öronen och nitiskt hålla utkik efter kommunikation om när nya partier kommer in till återförsäljarna.

– Vi har ända sedan lanseringen vinnlagt oss om att så långt det är möjligt samordna förhandsbeställningar och faktisk försäljning med produkttillgänglighet, för att säkerställa att de som lyckas köpa en konsol ska få den inom rimlig tid. Vi har därför inte tagit emot förhandsbeställningar efter lanseringen utan har lagt ut konsolerna på vår sajt när vi har fått in ett parti. Därför har vi ingen backlog – alla som har köpt har också fått leverans, säger Kristina Wärmare.