En blender består av ett kärl med motordrivna knivar i botten som används för att hacka, purea och blanda olika ingredienser. Menar du allvar med din matlagning och har en förkärlek för smoothies, soppor och olika röror är en bra och pålitlig blender är en självklarhet i köket.

Uppdaterad 2022-04-21 med aktuella priser.

Testade blenders

En blender (eller mixer som det även kallas) passar för mängd olika användningsområden underlättar rejält när du snabbt och enkelt vill blanda ihop och finfördela ingredienser. Kanske står en hummus på menyn, eller varför inte göra din egen barnmat i form av puré? Krossad is till olika drinkar är ett annat exempel där en blender är oumbärlig för många ”hemmabartenders”.

För den oinvigde är det en hel del att sätta sig in i – vad är egentligen en blender och hur skiljer den sig från exempelvis en matberedare eller en hushållsassistent? En matberedare har kanske det bredaste registret och kan till exempel hacka, skiva, krossa, riva och blanda matvaror medan hushållsassistentens huvudsakliga uppgift är grundfunktion är att blanda och bearbeta en deg.
 

Vilken modell ska man välja?

Det finns en uppsjö av modeller i olika prisklasser på marknaden och är du inte insatt kan det vara svårt att avgöra vilken blender som är den bästa för just dig. Generellt gäller regeln ”du får vad du betalar för” och det gäller att noga tänka igenom dina behov och investera i blender som motsvarar dina förväntningar. Ska du enbart purea barnmat fungerar det lika bra med en stavmixer, men vill du även kunna mixa lite hårdare ingredienser som rotfrukter, fröer och frysta bär är en blender med en relativt stark motor att föredra. Smoothies till hela familjen? Ja, då bör du även se till att kannan är tillräckligt stor. 
Test av Blenders 2021

Det som ofta skiljer de billigare och de något dyrare modellerna åt är främst motorns effekt och hur stora påfrestningar den klarar av. För att kunna krossa istärningar och frusna ingredienser bör motorn ha en effekt på minst 1000 watt men gärna mer. Värt att nämna är även att inte alla modeller av blenders är konstruerade för att klara av att krossa is.

Andra bra saker att kontrollera är om blendern har olika hastighetslägen, gärna steglös. Går det för snabbt till en början kan det bildas en luftficka runt kniven vilket resulterar i att ingredienserna inte blandas, oavsett hur länge du låter den arbeta. I korthet kan man säga att ju fler hastigheter desto större användningsområde. Även själva behållaren är viktig och många modeller är oregelbundna till formen för effektivare blandningsegenskaper. Om behållaren är tillverkad av plast – säkerställ att den är BPA-fri. 

Till detta test bad vi samtliga namnkunniga tillverkare skicka en blender i premiumklassen. Det vill säga kraftfullare mer påkostade modeller, med av oss högt ställda förväntningar gällande driftsäkerhet, funktioner och design. Initialt testar vi fyra modeller och artikeln kommer att uppdaterades kontinuerligt med ytterligare intressanta modeller. Av de tillfrågade tillverkare är det endast Smeg som av oklar anledning valt att inte delta i testet.  
 

Så gjorde vi testet

Vi testar samtliga maskiner i hemmiljö och under samma premisser. Vi kör olika ingredienser, inklusive testar att krossa is, för att kontrollera hur snabbt de presterar – även ljudnivå och eventuella vibrationer. Vi bedömer design, prisvärde, kvalitetskänsla och användarvänligheten liksom hur enkla de är att rengöra och vilka eventuella tillbehör som medföljer.        

Electrolux Explore 7: Modern mixer med juicefilter

Electrolux Explore 7

Electrolux behöver väl knappast någon längre presentation då tillverkaren är en av världens största tillverkare av vitvaror med bland tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare på repertoaren. Man tillhandahåller givetvis även mindre köksmaskiner, inklusive blenders, och till detta test har vi fått in modellen Explore 7.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Electrolux Explore 7 är en snygg allkonstnär som utför arbetsuppgifterna snabbt och effektivt. Juicefiltret är ett udda tillika smart och användbart tillbehör som resulterar i riktigt släta och kärnfria drycker. En relativt låg effekt och ”plastig” konstruktion medför att den där åtråvärda premiumkänslan inte riktigt vill infinna sig.

Positivt

 • Det medföljande juicefiltret
 • Modern design

Negativt

 • Klen motor jämfört med övriga i startfältet
 • Något plastig konstruktion
 • Endast ett års garanti

Explore 7 utstrålar elegans och lyx, och den något lutande designen innebär att den sticker ut från de övriga testdeltagarna. Den tiogradiga lutningen är inte enbart för syns skull utan ska enligt tillverkaren, i kombination med en optimerad hastighet, bättre bevara ingrediensernas näringsämnen, färg och fräschör.

Huruvida det stämmer eller inte låter vi vara osagt, men vi upplever att lutningen kompenserar för den cylinderformade behållaren som annars inte är det mest optimala för blenders. Känslan i själva materialet är däremot något plastig och den där ”premiumkänslan” vill inte riktigt infinna sig.

Specialanpassade program 

Själva kontrollpanelen består av totalt sju knappar. De tre övre är förprogrammerade och specialanpassade för att krossa is, soppor respektive släta drycker. De nedre är för tre olika effektlägen som håller hastigheten konstant, oavsett typ av ingrediens eller kvantitet som mixas. Vidare finns en puls-knapp som används när du manuellt vill styra blendern och kan kombineras med de tre olika effektlägena. Säkerhetsmässigt blir vi lite bekymrade då maskinen kan startas även när locket till behållaren är avlägsnas.

Electrolux Explore 7

Behållaren, som är tillverkad i tritanplast med fastmonterat knivblad måste vridas och fixeras i huvudenheten innan användning. Den ska enligt tillverkaren kunna rengöras i diskmaskin. Vi rekommenderar emellertid handdisk då vassa knivar och maskindisk sällan är en bra kombination.

Maxeffekten ligger på 900 watt, något klent jämfört övriga testdeltagare. Detta faktum är emellertid något vi i praktiken inte märker av. Explore 7 har inga som helst problem med exempelvis nötter eller frysta bär. Isbitar är inte heller någon match, tvärtom – låter vi ”is-programmet” löpa linan ut har isbitarna istället för att krossas snarare förvandlats till fint snömos.

Electrolux Explore 7
Medföljande juicefilter på plats i behållaren

Med blendern kommer ett så kallat juicefilter som med fördel används om du vill göra en helt slät smoothie med exempelvis granatäpplen, hallon, hjortron eller andra frukter och bär med små kärnor (eller fruktkött) som annars är svåra att få bort helt. Det monteras enkelt i huvudbehållaren och resultatet blir riktigt bra.

Specifikationer

Modell: Explore 7 Blender 
Tillverkare: Electrolux
Motoreffekt: 900 W
Kapacitet kanna: 1,5 liter
Maskindisk: Ja
Mått ( H x B x D): 435 x 175 x 240 mm
Material kanna: Tritan-plast, BPA-fri
Krossar is: Ja
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 3
Värmefunktion: Nej
Sladdlängd från bakkant: 100 cm
Stav/stöt: Nej
Medföljande övriga tillbehör: Take away-flaska , Juicefilter
Garantitid: 1 år
Pris: Kostar 1 563 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5


Philips Avance Collection HR3655/00: Går att rengöra i diskmaskin

Philips Avance Collection HR3655/00

Precis som Electrolux behöver Philips inte heller någon närmare presentation. Tillverkaren tillhandahåller produkter i flertalet segment, bland annat hushållsprodukter. Och när det handlar om just blenders har Philips tre serier i olika prissegment och i var och en av dessa serier finns vidare olika varianter av en och samma ”grundmodell”.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Philips Avance Collection HR3655 är en användarvänlig, prisvärd blender som genomgående presterar tillfredsställande. Den löstagbara knivsatsen möjliggör för en smidig rengöring i diskmaskin och de medföljande dryckesbehållarna är en kanonlösning för användare på språng!

Positivt

 • De två medföljande ta-med-behållarna 
 • Bra prestanda
 • BKan rengöras i diskmaskin

Negativt

 • Ostabil och svajig under hög påfrestning
 • Går att starta även när behållarens lock inte sitter på plats
 • Något snål garanti
Det handlar vanligtvis om relativt små skillnader dessa sinsemellan såsom medföljande tillbehör eller behållarens storlek. Vi har till detta test valt modellen HR3655 i Avance Collection-serien som innefattar Philips mest avancerade och påkostade pjäser.

Något ostabil vid fullt pådrag

Designen är modern och tilltalande. Maskinen utstrålar förvisso inte samma exklusivitet som de dyrare modellerna från Wilfa eller Vitamix, men behöver på intet sätt skämmas för sig rent utseendemässigt. Modellen är den enda i testet som kommer med en behållare i glas vilket resulterar i en relativt hög tyngdpunkt, vilket i sin tur leder till att den inte upplevs som lika stadig som de övriga testdeltagarna.

Avance Collection HR3655

Den har förvisso försetts med sugproppar i botten för att motverka att blendern ska ”vandra i väg” på köksbänken, men det svajar en hel del när vi exempelvis krossar is. För pulver under huven finns det gott om – motorn levererar 1400 watt och maxhastigheten ligger på hela 35 000 varv per minut.

Enkelt handhavade 

Centralt, på basenhetens front finns ett stort kontrollvred med vilken du ställer in i vilken hastighet du önskar mixa ingredienserna. På vredet finns vidare två knappar för två förinställda program som är optimerade för att göra smoothies respektive krossa is. Enkelt och användarvänligt, men vi är inte överförtjusta i att maskinen går att starta även när behållarens lock inte sitter på plats. Bra däremot är att samtliga delar förutom basenheten och de avtagbara knivbladen går att köra i diskmaskinen. 

Philips Avance Collection HR3655/00
De medföljande dryckesbehållarna gillar vi skarpt!

En annan sak vi gillar är det medföljer två drickmuggar, eller ”mini-mixers”, som är kompatibla med knivbladen. Det går andra ord blanda ingredienserna direkt i dessa mindre behållare för att sedan försluta dem med tillhörande lock och ta med dina smoothies till gymmet eller på bussen till jobbet. Riktigt bra!
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Avance Collection HR3655
Tillverkare: Philips
Motoreffekt: 1400 W
Kapacitet kanna: 2 liter
Maskindisk: Ja
Mått ( H x B x D): 425 x 176 x 190 mm
Material kanna: Glas
Krossar is: Ja
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: Ja
Värmefunktion: Nej
Sladdlängd från bakkant: 110 cm
Stav/stöt: Ja
Medföljande övriga tillbehör: Två dryckesbehållare
Garantitid: 2 år
Pris: Från 1 229 kronor hos Prisjakt

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Vitamix Ascent Blender A2300i: Snygg mixer med grym prestanda

Vitamix Ascent Blender A2300i

Att vi har att göra med en riktig premiummaskin märker vi direkt när vi packar upp den här pjäsen. Snyggt designad och med sin förtroendeingivande låga tyngdpunkt står den stadigt på underlaget. Basenhetens gummerade ovansida kan avlägsnas för rengöring och då sensorer automatiskt känner av om behållaren är på plats behöver du inte ”fixera” den för att kunna starta blendern. 

Betyg 5 av 5

Omdöme

Vitamix Ascent Blender A2300i kostar en rejäl slant, men är samtidigt det givna valet om det är brutal prestanda och kvalitetskänsla av högsta klass som står högst på önskelistan. Ett säkert och smidigt handhavande och enkel att rengöra. Bäst i test!

Positivt

 • Grym prestanda
 • Snygg, hög kvalitetskänsla
 • Stabil konstruktion
 • 10 års garanti!

Negativt

 • Dyr
 • Saknar förinställda program
Varumärket är väl känt för de insatta och det är ingen tillfällighet att Vitamix modeller ofta används i många juicebarer och restauranger. Bara det faktum att denna Ascent Blender A2300i som kostar drygt 6 000 kronor är en av tillverkarens billigaste modeller säger en hel del. Vitamix Ascent A2300i är således mer än dubbelt så dyr som de övriga deltagarna i denna jämförelse. Så ”vad får man då för pengarna”?
Vitamix Ascent Blender A2300i

Hög kvalitetskänsla

Förutom den genomgående höga kvalitetskänslan ståtar Ascent Blender A2300i med en riktigt stark motor med en effekt på upp till 1400 watt och 2,2 hästkrafter. Den medföljande kannan har en kapacitet på två liter. Med hjälp av en magnetkontakt känner systemet av om behållarens lock är på plats eller inte och det går inte att starta blendern med locket avtaget – en bra och smart säkerhetsfunktion!

Med hjälp av ”Self-Detect” registrerar maskinen vilken behållare som är ansluten (det finns ett antal olika behållare att köpa som tillbehör) och anpassar inställningarna därefter.

Rent användarmässigt kan det inte bli enklare. Med vredet i mitten väljs hastigheten, som är ställbar i tio steg. Knappen till höger aktiverar kontinuerlig drift medan du med den vänstra manuellt kan styra mixningen med pulsfunktion.

Vitamix Ascent Blender A2300i

Ingen utmaning för stor

Prestandan är rent ut sagt brutal. Allt vi matar maskinen med finfördelas och blandas snabbt. Och tack vara den höga hastigheten kan du även göra dina egna varma soppor (det tog oss cirka sju minuter för att nå 60 grader).

Rengöringen av behållarens delar är även den snabbt avklarad. Spola ur kannan och fyll den med varmt vatten och en droppe diskmedel, pulsera några gånger och låt därefter maskinen köra på högsta hastighet i 20-40 sekunder. Hur smidigt som helst!
M3 Bäst i test

Specifikationer

Modell: Ascent Blender A2300i
Tillverkare: Vitamix
Motoreffekt: 1200 – 1400 W
Kapacitet kanna: 2 liter
Maskindisk: Ja
Mått ( H x B x D): 431 x 170 x 279 mm
Material kanna: Tritan-plast, BPA-fri
Krossar is: Ja
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: Nej
Värmefunktion: Nej, enbart via knivbladens friktion
Sladdlängd från bakkant: 100 cm
Stav/stöt: Ja
Medföljande övriga tillbehör: Nej
Garantitid: 10 år
Pris: Kostar 6 495 kronor hos Amazon

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5


Wilfa Powerfuel Black Blender: Imponerande blender i exklusiv design

Wilfa Powerfuel PB2B-P1200

Wilfa är en norsk tillverkare med en minst sagt imponerade produktportfölj, inte minst när det gäller blenders där man erbjuder en mängd alternativ med alltifrån billigare modeller för några hundralappar till riktiga prestandamonster i premiumklassen. Modellen Powerfuel är en av tillverkarens näst dyraste och således något av det bästa de har att erbjuda.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Wilfa Powerfuel är en kompetent blender som är busenkel både att använda och rengöra. Står stadigt på underlaget och tack vara möjligheten att köra i hela 10 minuter med full hastighet går det även att värma upp innehållet i kannan. Något vi gillar mindre är att blendern kan startas även när locket till behållaren är avlägsnat. 

Positivt

 • Brutal prestanda
 • Snygg, exklusiv design
 • Inbyggd temometer
 • Bra garanti

Negativt

 • Kan startas utan lock på behållaren
 • Kostar en slant
Sett till form och design lämnar Powerfuel lite att önska. Stilren och med sin mattsvarta lack passar den in i de flesta kök. Tillbringaren är en så kallad tritanplast-kanna som är kross- och värmebeständig och tål upp till 100 grader. I botten finns bladet med fyra vinklade knivar. Det centralt placerade funktionsvredet lyser i stand by-läget ilsket rött och utöver den kompletterande puls-funktionen finns en 10-gradig hastighetsskala för kontinuerlig drift i upp till tio minuter. Därutöver finns tre förinställda program för soppa, grönsaker samt smoothie.

Grym prestanda!

En sensor i huvudenheten känner av om tillbringaren är på plats så du behöver således inte fixera fast den genom att vrida till den (som annars är vanligt) för att maskinen överhuvudtaget ska kunna starta. Locket har en separat öppning för att enkelt tillsätta mer råvaror.

Wilfa Powerfuel
Användbart. Med den inbyggda termometern har du koll på temperaturen.

Prestandamässigt är Powerfuel obeveklig. Isbitar, nötter eller frysta bär – ingen uppgift känns som någon större utmaning. Den saknar värmefunktion, men tack vara den höga hastigheten kan exempelvis en soppa ändå värmas upp i kannan om den körs i flera minuter (7–8 minuter för att uppnå 100 grader). Med den medföljande stöten, som även har även en inbyggd termometer samt en digital display, kan du hela tiden kontrollera innehållets aktuella temperatur. Riktigt smidigt! 

Efter användning är den enkel att rengöra – det är bara att hälla i en halvliter vatten i behållaren och köra mixern i puls-läget i någon minut och sedan torka ur den med en trasa. Eftersom knivarna är fastmonterade i kannan bör diskmaskin undvikas då diskmedlet kan göra knivarna slöa.

Wilfa Powerfuel

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Powerfuel Black Blender
Tillverkare: Wilfa
Motoreffekt:1 200 W
Kapacitet kanna: 1,5 liter
Maskindisk: Nej
Mått ( H x B x D): 430 x 185 x 200 mm
Material kanna: Tritan-plast, BPA-fri
Krossar is: Ja
Pulsfunktion: Ja
Förinställda program: 3
Värmefunktion: Nej, enbart via knivbladens friktion.
Sladdlängd från bakkant: 140 cm
Stav/stöt: Ja, med inbyggd termometer
Medföljande övriga tillbehör:
Garantitid: 5 år, 10 års maskingaranti
Kostar 3 152 kronor hos Amazon

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5