Testad produkt: Nanoleaf Shapes
Pris: Kostar 1 749 kronor hos Kjell & Co

Nanoleaf Shapes är ett belysningssystem som består av ett antal paneler i olika geometriska former. Det finns hexagoner, små och stora trianglar. (Det finns även en annan serie, Nanoleaf Canvas, med fyrkantiga paneler). Panelerna monteras ihop i ett valfritt mönster och sätts sedan upp på väggen. Du kan sedan styra ljusstyrka, färg, ljusvärme med mera för samtliga paneler tillsammans eller för var och en av dem.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Nanoleaf Shapes ger en härlig mysbelysning och har snudd på oändliga möjligheter både när det gäller mönsterkombinationer och ljusfunktioner. De enda minustecknen (förutom ett högt pris) är den småknepiga installationen och undermåliga appen.

Positivt

  • Många former och storlekar
  • Funktionsrik
  • Bra stöd för Apple Homekit med flera

Negativt

  • Knepig installation
  • Rörig och begränsad app
Dessa ljuspaneler är i första hand tänkta att fungera som en mysbelysning eller stämningsskapare, men med tillräckligt många paneler installerade fungerar de förvånansvärt bra även som primär och/eller enda ljuskälla. Något riktigt bra läs- eller arbetsljus lyckas de dock inte ge.
Nanoleaf Shapes
En ljusglimt i höstmörkret

Småknepig installation

Nanoleaf Shapes finns i olika startpaket med ett antal ljuspaneler i en viss form. Det kan vara allt från fyra trianglar (billigast med ett cirkapris på 1 000 kronor) till femton hexagoner (dyrast med ett cirkapris på 2 800 kronor). Med i startpaketet medföljer en strömadapter och en styrenhet.

Det går också att köpa expansionspaket med bara ett antal ljuspaneler i en viss form. Och även om det går att mixa paneler i olika former fritt finns det inga blandade paket, det är en storlek/geometrisk form i varje paket som gäller.


Annons: Missa inte vårt stora specialnummer om smarta hemmet


Installationen av Nanoleaf Shapes visar sig inte vara helt enkel. Det krävs en hel del, pillande, trixande och tålamod innan alla paneler är på plats. Framförallt är det knepigt att få allt rakt, men det beror till viss del på vilken mönsterkombination du väljer. Och här är det verkligen bara fantasin (och plånboken) som sätter begränsningarna.

Det ska också påpekas att panelerna i Nanoleaf Shapes sätts upp på väggen med dubbelhäftande tejp. Det är med andra ord en tämligen statisk installation, även om det förstås går att ta ned dem och sätta upp dem igen med ny dubbelhäftande tejp (med fula märken på väggen som följd).

Nanoleaf Shapes
Förslag på mönster för ljuspanelerna.

Funktionsrik och mysig belysning

Väl på plats fungerar Nanoleaf Shapes alldeles utmärkt. De ger som sagt ett förvånansvärt starkt ljus om du drar på för fullt, men även en väldigt stämningsskapande och härlig mysbelysning om du drar ned ljusstyrkan och väljer rätt färger.

Detta styrs via en app, där du också kan skapa allt från förprogrammerade ”scener” där ljuspanelerna byter färg enligt ett visst mönster till discobelysning där panelerna blinkar i takt med dina favoritlåtar.

Möjligheterna här är, precis som för mönsterkombinationerna vid monteringen, snudd på oändliga. Men om detta känns stressande finns det även gott om förprogrammerade scener med mera att ladda ned.

Nanoleaf app
Nanoleafs app.

Tyvärr lämnar appen övrigt att önska. Den är inte särskilt pedagogisk eller användarvänlig. Exempelvis är det rätt bökigt att programmera ljuspanelerna så de slås på eller av vid en viss tidpunkt med ett visst ljusschema.

Detta går till viss del av komma runt eftersom Nanoleaf Shapes är kompatibla med såväl Apple Homekit som Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT och Samsung Smarthings, men det hade varit önskvärt med en lite bättre app.

På det hela taget är dock Nanoleaf Shapes en lättanvänd ljusprodukt som verkligen ger ett ljuslyft oavsett vilket rum den placeras i.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Nanoleaf Shapes
Testad: Oktober 2021
Tillverkare/kontakt: Nanoleaf, nanoleaf.me/en-EU
Systemkrav: IOS eller Android
Färgtemperatur: 1 200 – 6 500 K
Ljusflöde per panel: 80 lumen
Färger: 16 miljoner färger
Sladdlängd strömadapter: 2,5 meter
Tillhörande app: Ja
Övrigt: Kompatibel med Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT och Samsung Smarthings
Cirkapris: Kostar från 799 – 2 800 kronor hos Kjell & Co

Betyg: 4 av 5