Uppladdningsbara batterier har funnits i många år och de vanligaste utbytbara batterierna med nickelmetallhydridteknik (nimh) används i nästan alla slags apparater istället för alkaliska batterier.

Under åren har olika förbättringar av tekniken gjorts, kanske framför allt Sanyos uppfinning av batterier som inte tappar laddningen i närheten lika snabbt och därmed kan lagras nära fulladdade långa perioder.

På andra sidan – laddning – har det inte hänt lika mycket som hos konkurrerande litium-jontekniken, men nu lanserar GP Batteries en ny snabbladdare för aa-batterier med nimh-tekniken. Laddaren kallas Recyko Charge 10 och kan ladda både aa- och aaa-batterier med upp till tio ampere strömstyrka, tre gånger mer än några konkurrerande laddare enligt GP.

Företaget släpper samtidigt nya aa-batterier som också kallas Recyko Charge 10, och dessa kan laddas från 0 till 90 procent på bara 10 minuter med den nya laddaren. Om det går snabbare än vanligt med andra batterier framkommer inte av GP:s pressmeddelande, men med tanke på säkerhetsriskerna med för snabb laddning kan vi gissa att så inte är fallet.

Priset för GP:s nya laddare är 699 kronor.