Testad produkt: Creative SXFI Carrier
Pris: Cirka 10 000 kronor (999 €) hos Creative

Creative Carrier SXFI är en soundbar med högtalarkonfigurationen 5.1.2. Den har stöd för Dolby Atmos och Creatives egna Super X-Fi holografiska hörlursteknik. En teknik som möjliggör surroundljud i ett par hörlurar, som också är från Creative. Jodå, om det går att klämma in extrafunktioner kan du räkna med att Creative gör det. Apropå funktioner är alla hdmi-portar 2.1 passthrough för 8k, hdr10+ samt Dolby
Vision.

Surroundljud – vi reder ut den röriga tekniken och dess termer

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Creative har genom åren givit oss mängder av spännande produkter och en del mindre spännande. På pluskontot finns mängder av ljudkort för datorer och en hel del högtalare. Deras soundbar når inte upp till samma nivå. Det finns ljuspunkter men samtidigt detaljer som drar ned på helhetsintrycket.

Positivt

  • Bra bas
  • Föredömligt enkel installation
  • Bra storlek

Negativt

  • Hårt mellanregister
  • App som inte fungerar
  • Surrande från subwoofern när tv:ns fjärr användes
  • Saknar Spotify Connect & Airplay
Själva ljudlimpan är en svart historia med relativt kompakta mått. Den är vare sig snygg eller ful, utan kan leva ett anonymt liv under din tv. Vi gillar det – ska du ha en ljudlimpa ska den antingen vara snygg som tusan eller lika diskret. Storleken på ljudlimpan gör att den passar 55-tummare eller mindre. Subwoofern är en rejäl historia och ser precis ut som en subwoofer. I den gömmer sig ett 10-tums baselement.
Creative Soundbar

Adapter 2021?!

Vad som inte är diskret är att själva limpan kräver en adapter för att kopplas in. Visst, det är inte hela världen, men när alla andra lyckas bygga in funktionen måste du här ha en extra klump som ska gömmas bakom tv eller vad det nu kan vara. Skulle den gå sönder måste du köpa en ny, som säkert kostar mer än vad en standardsladd exempelvis gör hos Kjell & Co.

Creative Soundbar
En adapter är inte okej 2021. Den tar mer plats och skulle den gå sönder kostar den mer än en standardsladd.

Installation

Det enda som är krävande med att installera Creative SXFI Carrier är öppnandet av kartongerna. Subwoofer och ljudlimpan är redan parkopplade på fabriken. Allt du behöver göra är att koppla in ström och tv – sedan lirar det. Tack för det, Creative! Om det ändå vore lika enkelt att använda appen som det tipsas om i manualen.

Efter åtta försök parkopplingsförsök gav vi upp. Det gick inte. Vi kunde utan problem parkoppla telefonen via bluetooth, men appen vägrade.

Creative Soundbar
Längre än så här kom vi inte i appen.

Ljudet

Nåväl, det viktigaste är väl ändå ljudet. Och ja, den låter mycket, men ljudet är hårt och mellanregistret känns kallt. Det finns en handfull olika ljudlägen att välja mellan och det går att justera basen, men vi saknar en equalizer. Funktionen kanske finns i appen som vägrar att parkoppla eller appen som inte finns?

Dolby Atmos-effekten är ungefär likadan som i alla andra soundbars vi har testat, det skapar atmosfär och en viss känsla av surround. Det sitter sju stycken högtalarelement i limpan, tre framåtriktade, två åt sidan och två snett uppåt.

Creative Soundbar

Basen är det himla tryck i. Den pumpar på rejält och hanterar subsoniska toner utan problem. Actionscener lyfter direkt. Vad som är ett problem är att knapptryckningar på tv:ns fjärrkontroll orsakar små surrande ljud i subwoofer när ingenting spelas. Något som vi inte har upplevt tidigare och då är det samma elurtag som används och samma tv, en TCL 55C725X1.

Överlag är det en helt okej, dock dyr soundbar, men småmissar som en app som vägrar att parkoppla, dåligt mellanregister, en extra adapter att hålla reda på och en subwoofer som surrar när tv:ns fjärrkontroll används gör att betyget blir därefter. Om vi hade lagt 10 000 kronor på den här hade vi blivit besvikna. Att den sedan har blivit hyllad av andra testare är deras problem.

Det finns ett engelskt ordspråk, ”The devil is in the details”. Onekligen är det så.

Specifikationer

Testad: November 2021
Tillverkare: Creative
Modell: Creative SXFI Carrier
Anslutning: Hdmi 2.1, hdcp 2.3, e-arc), 2 x hdmi 1 (hdmi 2.1, hdcp 2.3, stödjer 8k 30 Hz passthrough, optisk ingång, 3.5 mm, usb-c audio input.
Mått: (B x H x D): Soundbar: 880 x 76 x 128 millimeter. Subwoofer: 225 x 450 x 430 millimeter
Pris: Cirka 10 000 kronor (999 €) hos Creative

Betyg 2,5 av 5