Stilla kranvatten i all ära, men föredrar du bubblor i din dryck finns det flera skäl till att investera i en kolsyremaskin. Det är både snabbt och enkelt och i det långa loppet är det dessutom ett mycket billigare alternativ till att släpa hem burkar och tunga flaskor från butiken. Att själv kolsyra vatten är även ett miljövänligare alternativ – en liter köpt kolsyrat vatten kräver flera hundra gånger mer energi än samma mängd kolsyrat vatten från den egna kranen.

Testade kolsyremaskiner

Vad ska man då tänka på när man väljer kolsyremaskin? Det handlar ju i grund och botten endast om ett slutet system i vilket kolsyra ska förflyttas från kolsyrecylindern in i vattnet som finns i den fastmonterade flaskan. Knappast ”rocket science”, så i slutändan handlar det mer om personliga referenser i form av vilken design du föredrar, än pris och funktioner.

Det finns ett gäng tillverkare på marknaden och flertalet av dessa tillhandahåller modeller i flera olika prisklasser. Här testar vi de mer exklusiva premiumalternativen och bedömer dem efter design, funktionalitet och användarvänlighet.


Aarke Carbonator 3 – lyxig testvinnare

Aarke Carbonator 3

Välbalanserad och förförande vacker – två ord som kan sammanfatta vårt intryck av Aarke Carbonator 3. Konstruktionen i polerat rostfritt stål går att få i totalt sex olika färger – från blänkande koppar eller som här med en mattsvart mer strukturerad yta och kromade detaljer.

Maskinen utstrålar kraft, pondus och passar in i vilket kök som helst, hur exklusivt det än må vara. Den breda foten gör att den står stadig på underlaget. Jämfört med föregångaren har Carbonator 3 ett uppdaterat internt säkerhetsventilsystem och ett nytt munstycke i rostfritt stål som ska ge en jämnare och mer kontrollerad spraystråle.

För att kolsyra vattnet är det bara att skruva fast den medföljande flaskan (även den med detaljer i rostfritt) i munstycket och sedan trycka ner den maffiga spaken och hålla den nedtryckt tills ett surrande ljud uppstår. Det inkapslade säkerhetsventilsystemet, placerat under droppskyddet i maskinens nederdel, jämnar samtidigt ut trycket ur flaskan vilket innebär att när flaskan skruvas loss, gör den det helt ljudlöst. Aarke handlar således inte enbart om utseende – hela förfarandet känns exklusivt och lyxigt.

Omdöme

Utan tvekan testets snyggaste kolsyremaskin – den bokstavligen skriker exklusivitet. När det kommer till själva handhavandet finns inget att anmärka på. Sett till pris, funktion, kvalitetskänsla och design är Aarke Carbonator 3 sammantaget och utan tvekan testets stora vinnare.M3 Bäst i test

Specifikationer

Modell: Carbonator 3
Tillverkare: Aarke
Material: Rostfritt stål
Mått (H x D x B): 414 x 258 x 153 mm
Vikt: 2,78 kg inklusive kolsyrepatron.
Kolsyrepatron ingår: Nej
Kapacitet flaska: 1 liter
Antal flaskor som ingår: 1
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 3 års maskingaranti
Pris: 1 914 kronor hos Amazon Sverige

plus

Hög kvalitetskänsla
Makalöst vacker design
Prestanda – effektiv kolsyrning

minus

Ingen kolsyrepatron ingår
Endast en flaska medföljer

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5

AGA Exclusive – stilren rostfri design

AGA Exclusive

Här har vi en modell som verkligen utstrålar lyx och flärd. Maskinen är, förutom ett par svarta plastdetaljer, tillverkad i helt rostfritt stål. Själva monteringen innefattar ingen större förkunskap, men kräver att en fjädrande knapp i bakstyckets övre kant hålls intryckt för att du ska kunna avlägsna delen och därefter skruva fast kolsyrecylindern.

Med cylindern på plats står enheten stadigt på underlaget och sett till enbart designen lämnar AGA Exclusive lite att önska. Rostfritt är ofta synonymt med spår av fingeravtryck, men här har man försett maskinen med smutsavstötande yta som förhindrar just detta, vilket är ett stort plus.

Den vattenfyllda flaskan skruvas enkelt på plats och därefter är det bara att trycka ner reglaget hela vägen och hålla det nedtryckt någon sekund till dess att ett pysande ljud uppstår. Önskar du mer bubblor i vatten är det bara att upprepa proceduren. Trycket regleras automatiskt och direkt via en ventil som är placerad under droppskyddet så du behöver inte oroa dig för att det fräser till när du avlägsnar flaskan.

Två flaskor ingår, varav den ena har kork och botten av rostfritt stål. Riktigt snygg och pryder vilket dukat bord som helst. Den andra flaskans motsvarade delar är i svart hårdplast och känns betydligt ”billigare”.

Omdöme

AGA Exclusive blandar och ger, designen är lyckad men tanke på priset hade vi gärna sett den tillverkad i enbart rostfritt och utan detaljer i hårdplast. Handhavandet är enkelt och den arbetar relativt tyst. Vi gillar att två flaskor ingår, synd bara att endast den ena har kork och botten av rostfritt stål.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Exclusive
Tillverkare: AGA
Material: Rostfritt stål och plast
Mått (H x D x B): 437 x 255 x 135 mm
Vikt: 3,7 kg inklusive kolsyrepatron
Kolsyrepatron ingår: Ja
Kapacitet flaska: 1 liter
Antal flaskor som ingår: 2
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 2 års maskingaranti
Pris: 1 399 kronor hos Tretti

plus

Snygg design
Två flaskor ingår
Smidigt handhavande
Kolsyrepatron ingår

minus

Pris
Plastiga detaljer

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Bubliq Drink Carbonator – världens smalaste kolsyremaskin?

Bubliq Drink Carbonator

Bubliq Carbonator är onekligen en udda fågel i sällskapet som med sin bredd på ynka åtta centimeter gör den till en av marknadens smalaste kolsyremaskiner. Det smidiga formatet och den låga vikten (drygt 460 gram utan kolsyrepatron monterad) innebär att den är enkel att transportera tillika förvara när den inte används. Baksidan är att det inte är den mest stabila konstruktionen och den välter relativt enkelt om du inte fäller ut fötterna som finns i underkant.

I förpackningen ingår förutom själva maskinen en flaska på 800 milliliter samt två lock, varav det ena har ett så kallat kolsyrerör. Någon kolsyrepatron ingår dessvärre inte utan det får köpas separat.

De flesta modeller på marknaden är anpassade för att enbart kolsyra vatten, men i och med att kolsyreröret här är integrerat i den ena locket och således avtagbart och enkelt att rengöra gör det att med Bubliq kan tillsätta bubblor till andra vätskor – exempelvis saft, juice eller vin.

Men själva handhavandet är relativt krångligt och tidkrävande. Efter att ha fyllt behållaren med vatten eller annan valfri vätska, ska korken med kolsyreröret skruvas fast. Därefter ska hävarmen placerad i toppen av maskinen (den så kallade kolsyrepressen) pressas nedåt under ett par sekunder, tre till fyra gånger för en lämplig mängd bubblor.

Även om apparaten har en tryckutjämningsventil händer det emellanåt att det svämmar över när vi håller ner pressen längre än ett par sekunder – mindre kul om du exempelvis har saft i behållaren. Nåväl, efter själva ingreppet kan locket med kolsyreröret avlägsnas för att rengöras (beroende på vätska som kolsyrats) och ersättas med det ”vanliga” locket för att försluta flaskan.

Omdöme

En till formatet smidig konstruktion som är lättplacerad och riktigt snygg. Det är knappast den stadigaste modellen och sett till handhavandet lite krångligare än övriga testdeltagare. I gengäld kan du, i och med det avtagbara kolsyreröret, bubbla vätskor utöver enbart vatten.

Specifikationer

Modell: Drink Carbonator
Tillverkare: Bubliq
Material: Plast
Mått (H x D x B): 425 x 165 x 80 mm
Vikt: 1,7 kg inklusive kolsyrepatron.
Kolsyrepatron ingår: Nej
Kapacitet flaska: 0,8 liter
Antal flaskor som ingår: 1
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 1 års maskingaranti
Pris: 1 275 kronor hos Bagaren och Kocken 

plus

Kan kolsyra annat än enbart vatten 
Cool flaskform

minus

Ostadig konstruktion
Något omständligt handhavande

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Mysoda Ruby – stadig och användarvänlig

Mysoda Ruby

Även Mysoda är för oss en ny bekantskap som i skuggan av Sodastream och AGA flyger lite under radarn. Den finska tillverkaren erbjuder tre olika modeller varav Ruby är den mest påkostade och tillverkas av solid aluminium. Modellen finns i sex olika färger, samtliga med en matt finish. Designen går att diskutera, men vi kanske kan enas om att den är ”udda”? Bortsett från detta eventuella diskussionsämne är kvalitetskänslan i vilket fall som helst genomgående hög.

Ruby är enkel både att installera och använda, hela ovandelen avlägsnas för att du enkelt ska kunna montera fast kolsyrepatronen för att sedan monteras på plats igen. Konstruktionens tyngd gör att den står stadigt på underlaget.

Enheten har en smidig och praktisk låsmekanism. Du behöver bara vinkla ut munstycket och föra en av de två medföljande flaskorna mot mynningen, vrida den någon centimeter medurs och vinkla tillbaka munstycket. Sedan är det bara att börja kolsyra, vilket sker genom två till tre snabba tryck på knappen som är placerad på maskinens ovansida. När du därefter vinklar ut flaskan igen släpps trycket ut ackompanjerat av ett väsande ljud.

Omdöme

Hög kvalitetskänsla rakt igenom men designen tilltalar kanske inte alla. Enkelt handhavande och vi gillar den smidiga låsmekanismen. Två flaskor ingår vilket är ett plus.

Specifikationer

Modell: Ruby
Tillverkare: Mysoda
Material: Aluminium
Mått (H x D x B): 470 x 384 x 181 mm
Vikt: 3,23 kg inklusive kolsyrepatron.
Kolsyrepatron ingår: Nej
Kapacitet flaska: 1 respektive 0,5 liter
Antal flaskor som ingår: 2
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 2 års maskingaranti
Pris: 1 898 kronor hos Prisjakt

plus

Stabil konstruktion i aluminium 
Kvalitetskänsla 
Smidig låsmekanism 
Två flaskor ingår 

minus

Udda design som inte tilltalar alla 
Kolsyrepatron ingår ej 
Dyr

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Skare kolsyremaskin – stilren i polerat rostfritt stål

Skare kolsyremaskin

Skare är en ny bekantskap som rör till det en aning. Vi trodde allt redan var klappat och klart – Aarke skulle ju utan någon större ansträngning ro hem utmärkelsen som den snyggaste kolsyremaskinen. Eller?

Skare lirar onekligen i samma liga när det kommer till form och design. Med rostfritt stål som det huvudsakliga tillverkningsmaterialet går det ju knappast att misslyckas, och i kombination med en ren, avskalad design känns det onekligen som om Skare har något riktigt bra på gång här. Detaljerna känns genomtänkta – som den snyggt integrerade funktionsknappen på maskinens ovansida eller droppbrickan i foten med det döljande, magnetiska gallret. Läckert!

Kolsyrepatronen (som ingår!) monteras enkelt genom att föras in underifrån för att skruvas fast. Den medföljande flaskan behöver enbart vridas ett kvarts varv för att fästas i hållaren med tillhörande munstycke. Med knappen intryckt under några sekunder kolsyresätts vattnet, släpp knappen när maskinen säger ifrån varpå ett väsande ljud bekräftar att övertrycksventilen har öppnats. Inga konstigheter och flaskan lossas därefter ljudlöst. 

Omdöme

En ny uppstickare som utmanar med en läcker design, smidigt handhavande och en exklusiv känsla hela vägen – från den enkla installationen till slutresultatet i form av små kittlande bubblor i vattnet. M3 rekommenderar

Specifikationer:

Modell: Skare kolsyremaskin
Tillverkare: Skare
Material: Rostfritt stål, samt mindre detaljer i plast
Mått: (H x D x B): 430 x 250 x 180 mm
Vikt: 2,52 kg inklusive kolsyrepatron
Kolsyrepatron ingår: Ja
Kapacitet flaska: 1 liter
Antal flaskor som ingår: 1
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 2 års maskingaranti
Pris: 1 790 kronor hos Skare

plus

Läckert designad
Bra prestanda
Kolsyrepatron ingår 

minus

Endast en flaska ingår

Betyg 4,5 av 5

Betyg 4,5 av 5


Sodastream Power – eldriven med tre förinställda lägen

Sodastream Power

Modellen Power från Sodastream är en relativt bastant skapelse som enbart sett till design näppeligen är den snyggaste modellen i testet. Den kantiga och rektangulära konstruktionen består av en plastkärna med detaljer i borstat stål.

Monteringen sker genom att bakstycket i hårdplast först avlägsnas varpå kolsyrepatronen sedan skruvas på plats. Passformen är sisådär, konstruktionen är stabil och den står stadigt på underlagen men det tidigare nämnda bakstycket skramlar ljudligt varje gång vi vidrör maskinen.

Sodastream Power är vidare den kolsyremaskin i testet som är kräver el för att fungera – på gott och ont. Väl ansluten till elnätet går det att använda de tre bakgrundsbelysta knapparna, som är placerade högst upp på maskinens framsida, för olika nivåer av kolsyra i vattnet.

Flaskan monteras med hjälp av den smidiga och så kallade ”snap-lock”-funktionen. Du behöver endast fälla ut munstycket, placera flaskan rätt, trycka tillbaka ekipaget och flaskan låses fast. Smidig och ”skruvfritt”! Med flaskan på plats och efter vald kolsyrenivå sköts sedan allt helt automatiskt. Nackdelen är att utan el fungerar maskinen inte över huvud taget. Kravet på närheten till ett kontaktuttag gör även maskinen något svårare att placera i hemmet.

Omdöme

Sodastream Power är en bekväm lösning där vattnet kolsyras automatiskt med ett knapptryck och du kan välja mellan tre förinställda nivåer. Kräver elanslutning vilket begränsar enheten en aning.

Specifikationer

Modell: Power
Tillverkare: Sodastream
Material: Plast med detaljer i borstat stål
Mått (H x D x B): 420 x 217 x 123 mm
Vikt: 3,6 kg inklusive kolsyrepatron.
Kolsyrepatron ingår: Ja
Kapacitet flaska: 1 liter
Antal flaskor som ingår: 1
Tål maskindisk: Nej
Garantitid: 2 års maskingaranti
Pris: 1 787 kronor hos Amazon Sverige

plus

Kolsyrar automatiskt 
Snap-lock-funktioen 
Kolsyrepatron ingår 

minus

Plastig konstruktion, billig "känsla"
Kräver elanslutning
Pris

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5