Testad produkt: Asus ROG Phone 5s Pro
Pris: Från 9 486 kronor via Prisjakt (12/512 GB)

I våras blev ROG Phone 5 den första telefonen vi testade med nya, snabba och varma Snapdragon 888. En maffig gamingtelefon väl utrustad att ta hand om den, med extra effektiv kylning. Nu kommer en uppgradering av ROG Phone 5 kallad ROG Phone 5s.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inga enorma skillnader på ROG Phone 5s Pro och dess föregångare, utan det handlar mest om trimmad prestanda. Det är inte nog för att slänga ut en ROG Phone 5, men är du på jakt efter din första seriösa gamingmobil och vill ha den bästa oavsett pris, så är den en het kandidat. Ibland bokstavligen, så medföljande fläktmodul kommer väl till pass.

Positivt

  • Riktigt höga prestanda
  • Fantastisk skärm och ljud
  • Extra spelkontroller och tillbehör
  • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

  • Kan bli varm att greppa
  • Alla extra kontroller inte lika bra
  • Inte kamera i toppklass
  • Priset

Tre modeller kommer till Sverige, ROG Phone 5s med 12 eller 16 gigabyte ram-minne, samt ROG Phone 5s Pro, med hela 18 gigabyte. Det är väldigt mycket minne för en telefon, och mer än vi ser i de flesta laptops. Det är just den vi fått in för test. Ingen av ROG Phone 5s-modellerna är direkt billiga. Den enklaste har rekommenderat pris på 10 999 kronor, medan du får betala 13 499 kronor för toppmodellen Pro.

Förutom extra minne har den liksom vårens Pro-modell en liten extra skärm på baksidan, drygt en gånger fyra centimeter. Den visar diverse effekter beroende på vilka lägen telefonen är i, om du till exempel spelar spel eller laddar batteriet. Det passar bra ihop med ROG Phones utstickande typiska gamerdesign för övrigt.

Det är en stor och tung mobil, mycket tack vare en extra stor skärm och ett jättebatteri på 6 000 mAh, och den har utstickande röda detaljer i det annars blanksvarta glas- och aluminiumskalet. Så lite extra ljuseffekter baktill är bara charmigt. Även om det är totalt onödigt egentligen. Den extra skärmen är en kul funktion, men den känns väldigt underutnyttjad. Här skulle det vara kanon att kunna få upp notifikationer, konstant batterinivå, temperaturvarningar med mera.

ROG Phone 5e Pro extra skärm
Cool bonusskärm till liten nytta.

Ny Snapdragon trimmar upp prestanda

Till Pro-modellen ingår också ROG Phones unika påsnäppbara kylare, med en inbyggd fläkt som leder bort överskottsvärme från chassit. Det kan bli en hel del av den varan. För det första är det här första telefonen vi får in med nya och upptrimmade Snapdragon 888+. Skillnaden på den och Snapdragon 888 är att den mest högpresterande processorkärnan har trimmats upp i klockfrekvens, från 2,84 till 3 GHz.

Det och telefonens effektiva kylning gör att vi här slår nya prestandarekord för en Android-mobil. Den matchar och slår till och med Apples A15 Bionic-krets i Iphone 13-serien i enstaka mätmoment. Men inte i alla, så Apple har fortfarande klart övertag överlag, och Snapdragon är med bred marginal näst bäst på grafikprestanda.

Snapdragon 888+ har också en uppdaterad signalprocessor för kamera, men det är inget vi märker mycket av i denna telefon, foto är inte ROG Phones huvudfokus. Det är absolut inget fel på dess kamerauppsättning, men den är inget speciellt för att sitta i en premiummobil. Du får en 64 megapixel huvudkamera utan optisk bildstabilisering, en 13 megapixel vidvinkel, och slutligen en 5 megapixel makrokamera.

ROG Phone 5e Pro
Fläkten ingår till Pro-modellen, men den fungerar med alla modeller i serien och kan köpas till separat.

Tillbehör med fler funktioner

Så det är för prestandan du ska skaffa en. Det här är en telefon byggd för att pressa så mycket som möjligt ur processorn, speciellt om du spelar de allra mest krävande Android-spelen och vill maximera bildfrekvens och kvalitet. Den har effektiv värmeavledning som gör att processorn kan undvika att dra ner på prestandan för att inte bli överhettad, så kallad throttling.

Det innebär att värmen leds ut i chassit, som då gör telefonen obekväm att hålla i. Det mesta av värmen är koncentrerad mitt på baksidan, och det är där extra fläkten kommer in. Med den på plats får vi en viss extra värmeledning, men det ser inte ut att ge enorm effekt, några procent extra prestanda över tid.

Fläkten är istället intressant på ett par andra sätt. För det första har den ett inbyggt stöd så att du kan ställa upp telefonen på ett bord. Det är bra om du vill spela spel med en separat bluetooth-kontroll, eller bara om du vill strömma en film. För det andra har den ett par knappar på baksidan som du kan programmera mot kontroller i vissa spel.

Många sätt att kontrollera spel

Precis som tidigare ROG Phone-modeller har de nya också ett flertal touchkontroller i chassit som kan programmeras som spelkontroller. Dels de fyra Airtrigger-ytorna, två i vardera hörnen på ena långsidan, som kan ställas in att reagera på en mängd olika kommandon, snabbtryck, långtryck, svep med mera.

Knappinstöllnigar
Touchknapparna för spelkontroll ställs in och kalibreras i appen Armoury Crate. I samma app kan du också optimera inställningar för spel, styra extraskärmen, med mera.

Dels två extra ytor på baksidan som kan ställas in att reagera på svep. Bägge ger tydlig feedback med en utmärkt haptisk motor. Men ytorna på baksidan är konstant svåra att hitta. De hade behövts markeras ut med en tydligare fysisk markering i skalet. Därför blir knapparna i fläktmodulen extra välkomna.

Det är dessutom inte bara med maxad hårdvara som gaming på en mobil blir intressant. Har du snabb uppkoppling kan du strömma spel med Google Stadia eller Nvidia Geforce Now. Vi testade att spela tunga pc-spel via Geforce Now och kan konstatera att med snabb wifi 6-uppkoppling fungerar det mer eller mindre problemfritt. Att mappa upp telefonens kontroller bra är tålamodskrävande, men det går.

Det som är allra bäst med ROG Phone 5s Pro är samma sak som var bäst med ROG Phone 5-mobilerna. De har en av marknadens bästa bildskärmar och vad vi tycker är bästa ljudet i en mobil just nu. Du får mycket direkt känsla med 360 Hz pekavläsning, 144 Hz bildfrekvens, och snabbskärmrespons. Du får utmärkt lyster och färgkontroll i dess amoled-panel med färgomfång som överstiger dci p3-standard, och utmärkt dynamik med hög ljusstyrka, perfekt kontrast och stöd för hdr 10+.

Fortsatt bästa ljudet

Kraftfulla stereohögtalarna med högklassig hårdvara, samt ljudförbättring från svenska audioexperterna Dirac, levererar en både ren och fyllig ljudbild. Även en 3,5 millimeters hörlursport levererar extra bra ljud tack vare extra bra dac och förstärkare bakom. Tillsammans med skärmen kan vi här få en så bra bioupplevelse det går med en mobil. Delvis för att skärmytan också är helt fri från flärpar och hål för selfiekamera.

ROG Phone 5e Pro
ROG Phone 5e Pro är allt annat än liten och nätt.

Det gör visserligen att telefonen blir extra avlång för att få plats med kamera ovanför, men med tanke på att det här redan är en riktigt bastant mobil så kan vi leva med det. Du köper ändå inte en ROG Phone om du har något emot stora mått och hög vikt. Det är dessutom inte bara telefonen som är stor, utan även den 65 watts laddare som medföljer är en riktig liten kloss. Den stödjer usb-pd för att kunna användas som laddare även till andra prylar, som till exempel en laptop.

Är du en riktigt inbiten gamer och vill vara det även i mobilen, eller vill du bara ha något av det bästa du kan få tag på prestandamässigt så finns det goda skäl att spana in en ROG Phone 5s Pro. Men det är många extra gram i fickan, och mycket pengar som lämnar samma ficka om du skaffar en. Då är det fortfarande inte en komplett premiummobil med egenskaper som esim-stöd, trådlös laddning och ip-certifierat skydd mot vatten. Och inte heller en kamera i elit-klass. 

Specifikationer  

Produktnamn: ROG Phone 5s Pro
Testad: November 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 888+
Processor: Kryo 680 2,99 GHz + 3st Kryo 680 2,42 GHz + 4st Kryo 680 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 18 GB
Lagring: 512 GB
Skärm: 6,78 tum amoled, 1080x2448 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 2 typ c, 3,5 mm headset, ytkontakt för dockning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med ROG UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, Airtriggers, aktiv kylare, skal
Batteri: 6 000 mAh, ca 13 tim 30 min onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 144 Hz), ca 40 tim samtal
Storlek: 17,3 x 7,7 x 1 cm
Vikt: 238 g
Rek. pris: 13 490 kr
Pris: Från 9 486 kronor via Prisjakt (12/512 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 858 143 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 173 poäng
Geekbench 5: 3 680 poäng
3dmark Wild Life: 5 842 poäng
Lagring, läsning: 2 003,1 MB/s
Lagring, skrivning: 793,7 MB/s

Betyg: 4 av 5