Testat spel: Forza Horizon 5 (Xbox Series X)
Pris: Från 489 kronor på Prisjakt

Forza Motorsports festligare sidospår är återigen på tapeten. Och precis som sist bjuder Forza Horizon 5 på raka motsatsen till vanliga Forza – en lättillgänglig och adrenalinfylld racingupplevelse som trotsar alla trafikregler. Den här gången tar partygänget bilfesten från Storbritanniens regniga miljöer till betydligt mer tropiska Mexiko.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Forza Horizon 5 är en vidareutveckling av allt det vi älskade med del fyra. Tävlingarna är galnare, bilarna fler och utforskandet mer dynamiskt än någonsin tidigare. En del inslag går på repeat, men lyckas ändå kännas fräscha tack vare miljöombytet. En adrenalinfylld upplevelse ingen bör missa, helt enkelt.

Positivt

  • Galna tävlingar varvas med traditionella sådana
  • Fler bilar än någonsin
  • Det grafiska är rejält uppgraderat

Negativt

  • Buggar här och var
  • Konstig artificiell intelligens
  • Varför ens inkludera Forza Battle Royale?
Det nya landskapet bjuder på en härlig mix av fuktiga djungelområden, torra och grusiga ökendalar samt enorma vulkanberg. Med andra ord – ett perfekt recept för nya, våghalsiga tävlingar.

Se upp för stormen

Det första som slår oss är hur pass levande världen känns jämfört med tidigare delar. Att spelet är utvecklat för nästa generations hårdvara har ju förstås en del med det att göra. Men även själva faktumet att utvecklarna befolkat delar av miljöerna med digitala människor. Det gör mycket för känslan av närvaro. Tidigare var dessa nämligen förpassade till de olika festivalområden, men nu träffar vi på dem här och var på kartan (och nej, du kan inte köra över dem!).

Sandstorm Forza Horizon 5

Efter den sedvanliga introduktionen får vi äntligen börja utforska. Men det är knappt att vi hinner åka några kilometer förrän vi kör in i en hård sandstorm. Att tävla under sådana förhållanden ger serien ett nytt djup. Sanden tvingar nämligen dig att lita på din magkänsla gällande riktning. Allt du ser från bilsätet är sanden som attackerar lacken och allt i ditt närområde.

Forza Horizon 5

Vi fortsätter vidare mot ett vulkanberg. Jordskalven byter av varandra var tionde sekund. Uppdraget den här gången är mer vetenskapligt. Här tar vi tester på närliggande källor, undviker lavan till varje pris och sätter sedan ut mätinstrument. Men det bleknar ju förstås jämfört det som komma skall. Känslan av att åka nedanför ett riktigt brant berg är riktigt hissnande, så pass att det överträffar många av de ”vanliga” tävlingarna.

Ett fullspäckat racingäventyr

Rent innehållsmässigt är allt sig likt. Banracing och off road-varianter blandas med galnare upptåg. Har du spelat de tidigare delarna lär du känna igen dig direkt. Så gott som samtliga vägar är fulla av diverse typer av utmaningar. Drifta, kör vrålsnabbt förbi en hastighetskamera eller utför ett stup. Allt ger dig högvis med erfarenhetspoäng, vilket i sin tur låser upp nya tävlingar och uppdrag. Vissa inslag har visserligen gått på repeat alltför länge, men i de nya miljöerna känns även de som helt nya upplevelser.

Forza Horizon 5

Ett exempel är de olika skjulen som finns gömda på de mest osannolika platserna. Dessa huserar riktigt fräna fordon, men kan vara riktigt svåra att hitta. Förvånande nog kan vi ändå leta febrilt utan att tröttna. Mexiko är helt enkelt en mer dynamisk plats att utforska och den ”öppna världen” bjuder alltid på något nytt. Vi kör tvärs genom åkrar och stränder, förbi gamla aztek-tempel och enorma ökenområden för att slutligen stanna till vid våtmarkerna.

Forza Horizon 5

Festligheterna finns bakom varje hörn och när vi tror oss ha hittat allt blir vi motbevisade. Forza Horizon 5 bjuder nämligen också på mer onlinefokuserat innehåll än tidigare. Här hittar vi bland annat användarskapade tävlingarna, något vi tror kommer att förlänga speltiden rejält. Särskilt om utvecklarna gradvis bygger ut läget med fler verktyg. Tänk dig om de kunde ta racingdelen från GTA Online och kombinera den med Forzas superba kontroll…

Nästintill perfekt men…

Vad vi däremot inte behövde är ett Battle Royale-läge, som i Forza-världen innebär ”kull” fast i 120 kilometer i timmen. Påklistrat och inte särskilt underhållande. Här hade vi hellre sett att utvecklarna istället lagt ned krut på att fixa de störningsmoment som lever kvar sedan Forza Horizon 4. Ett exempel är ai:n i de storyfokuserade loppen, där vi fortfarande ”tillåts” köra ikapp under slutspurten för att sedan ta hem det hela.

Forza Horizon 5

Ett annat irritationsmoment är de olika ljudbuggarna som sprakar lätt för att sedan lämna spelet ljudlöst under ett par sekunder. Givetvis är sistnämnda något som kan, och lär, justeras via en framtida uppdatering. Med tanke på hur innehållsrikt resten av upplevelsen är vore det dock fatalt att låta ett par skriptade lopp och påklistrade onlinelägen underminera resten av paketet. Särskilt när sagda paket annars levererar så pass mycket glädje som Forza Horizon 5 faktiskt gör.

Forza Horizon 5

M3 rekommenderar

Testat: November 2021
Genre: Racing
Utvecklare: Playground Games
Utgivare: Microsoft
Plattform: Xbox Series X/S, Xbox One, pc
Testat på: Xbox Series X
Pris: Från 489 kronor på Prisjakt

Betyg 4,5 av 5