Testad produkt: Doro 8110
Pris: Kostar från 2 773 kronor på Prisjakt
Doros smartphones är byggda för seniorer som antingen behöver hjälp med ett tydligare gränssnitt, eller har syn-, hörsel- eller motoriska nedsättningar. De har ljud anpassat för tydlig röst, skärmlägen som hjälper vid nedsatt syn, inbyggt stöd för hörslinga och extra appar och tjänster, förenklat gränssnitt, en larmknapp på baksidan och stöd för fjärradministration. Den senaste modellen kom våren 2020, men nu är det dags för nästa, med namnet Doro 8110.
Omdöme
Positivt
- Bekväm, kompakt design
- Smarta funktioner för seniorer
- Behändigt ställ på köpet
Negativt
- Alldeles för långsam
- Snålt med minne
- Kort batteritid
- Ingen vidare kamera
Trots dessa funktioner och egenskaper är det en telefon i en låg prisklass. Doro 8110 har ett rekommenderat pris på 2 795 kronor och det är inga stora prisvariationer på den ute i butik. Och då vi får räkna med att allt extra tar upp en del av telefonens budget är det andra saker den kompromissar med för att hålla sig på den prisnivån.
Men låt oss börja med det positiva. Det är en trevligt bekväm och kompakt telefon med 6,1-tumsskärm och inte alltför tjocka skärmkanter, så den är inte överdrivet bred att greppa. Framsidan är i plant glas och resten av telefonen är i ett enhetligt stycke grå plast, med reptålig matt yta och greppvänlig räfflad yta i bakstycket. Den är inte heller särskilt tung för att vara en mobil år 2021. Ett kamerahus sticker ut en halv millimeter i ena hörnet på baksidan.
Larm och fjärrstyrning
Under det hittar vi Doros klassiska larmknapp, som vi kan konfigurera funktionen för i en app i mobilen. Med den kan du få en högljudd larmsignal och/eller automatiska sms och samtal som går ut till en lista med anhöriga eller andra kontaktpersoner som du konfigurerar själv.

Du kan också med en app i anhörigs telefon göra vissa inställningar och till och med öppna en Teamview-session för att fjärrstyra hela mobilen. Det fungerar överlag bra, men har en ganska nischad användning, om användaren behöver problemlösningshjälp med sin mobil från en släkting, men inte kan träffa dem personligen.
Volymknappar och på-knapp sitter lättillgängligt placerade, men vi undrar om de inte borde vara större och lättare att hantera om det här ska vara en telefon för just de som har problem med motoriken.
Doro använder samma typ av sim-kortslösning som Sony länge gjort i sina Xperia-mobiler, en släde på sidan som är enkel att dra ut med fingrarna. Du behöver därför inte pilla med en pin för att byta sim-kort eller stoppa in mikro sd-kort för utökad lagring. Det kan behövas, för här sitter det bara 32 gigabyte intern lagring, och tio av dem är upptagna av operativsystemet och förinstallerade appar.
Mixad kvalitet på bild och ljud
Skärmen är en ips-panel med 720p-upplösning, vilket är skarpt nog med tanke på att skärmen inte är överdrivet stor i måtten. Vi har inga exakta siffror på ljusstyrkan men den är i maxläge bra nog för att användas ute på en solig dag, även om du kan behöva hålla den undan från direkt solljus. Färgåtergivningen är jämn och neutral, men färgomfånget är lågt, så den ger ett blekt intryck för att till exempel spela upp film på. Den har också påtagliga skiftningar i ljusstyrka i olika betraktningsvinklar.
Ljudet är även det en blandad upplevelse. Vid samtal med luren vid örat lever den upp till sina löften, med mycket hög volym och möjlighet att ställa in den så att tonen är tydlig i bullriga miljöer eller för en användare med nedsatt hörsel. Det låter då lite kantigt och vasst, men det viktiga är ju att du hör personen i andra änden, och det gör du helt klart.

Den monohögtalare som sitter i botten och är till för media är raka motsatsen. Den ger både ett tunt och detaljlöst ljud, som inte är njutbart för varken film, röster eller musik. Det har också har betydligt lägre maxvolym än de flesta mobiler. Det känns märkligt då vi absoluta kan tänka oss att det är något en senior kan vilja ha, för att höra ringsignaler, köra videosamtal och högtalartelefon eller titta på filmklipp och hänga med i vad som sägs.
Hårdvaran blir bromskloss
Doro 8110 drivs av en två år gammal systemkrets från Unisoc, en tillverkare som vi inte stiftat bekantskap med tidigare, och som vi nog inte vill stifta bekantskap med igen. Processorn är visserligen åttakärnig, men allt annat än snabb, och är i klass med de flesta andra budgetmobiler... som släpptes för två eller tre år sedan. Det hjälper inte att du dessutom bara får två gigabyte ram-minne.
Appar som Google Maps, Facebook och många webbsidor blir påtagligt sega att navigera, och har du för många appar aktiva eller Chrome-flikar uppe samtidigt påverkar det också snabbt upplevelsen. En del saker fungerar bättre. Det egna gränssnittet Evo är väl optimerat och flyter på utan problem, och det går överraskande bra att strömma video. Vi testar med Youtube och SVT Play och har inga problem med cpu- och grafikrelaterat hackande.
Däremot finns det en viss risk att videoströmmar tappar i kvalitet om du har för svag wifi-signal. Här stödjs bara 2,4 GHz-bandet vilket innebär begränsad maxhastighet. Å andra sidan bör det innebära mindre problem att hitta signal och täckning.

Tre kameror, på sätt och vis
Nytt i Doro 8110 är att det är tillverkarens första smartphone med trippelkamera. Men det är trippelkamera i ordets mest generösa bemärkelse. Här sitter en 13 megapixels huvudkamera som inte gör bort sig för att vara budgetklass på. Den tar pålitliga bilder i dagsljus med rätt skärpa, färg- och ljusbalans, om än med platt dynamik. I dunklare ljusförhållanden blir fokus långsam och träffar inte alltid rätt, och detaljer blir utsmetade.
De andra två kamerorna är en två megapixels makrokamera som med fast fokuspunkt och konstant småbrusig bild är marginellt användbar, och en två megapixels stödkamera för djupseende till ett porträttläge tillsammans med huvudkameran. Den gör ett väl godkänt jobb och du kan få duglig bokeh-effekt på foton, så länge ljusförhållandena är bra.
Slutligen har telefonen ett batteri på 3 000 milliamperetimmar. Det är lite med moderna mått mätt, där många konkurrenter har både 4 000 och 5 000 milliamperetimmar i sina. Det gör i och för sig att telefonen inte blir så tjock och tung som en del andra mobiler, och om hårdvaran är strömsnål nog så kan det räcka till en godkänd driftstid.

Batteri långt under snittet
Så är tyvärr inte fallet här. Vi testar att strömma video och lyckas tömma batteriet på strax under sex timmar. Blandad användning på dämpad skärmljusstyrka klarar den bättre, men fortfarande långt ifrån de flesta andra telefoner just nu. Därför blir batteriladdningen väldigt viktig.
Du får med en enkel 5 watts-laddare som det fortfarande tar flera timmar att fylla batteriet med. Precis som till tidigare modeller av Doros smartphone så får du också med ett behändigt laddningsställ. Så du får räkna med att det är där den står stora dela av dagen.
Precis som med Doros senaste släpp 8050 blir det här inte så lyckat. 8110 har en tilltalande design och hög komfort, och de funktioner den erbjuder finns det absolut värde i. Det som brister är genomförandet. Det snålas så mycket med hårdvaran att telefonen missar målet för lägstanivå på användbarhet i flera moment. Det gör att det blir svårt att uppskatta den extra funktionaliteten.
Specifikationer
Produktnamn: Doro 8110
Testad: November 2021
Tillverkare: Doro
Systemkrets: Unisoc SC9863A
Processor: 4st Cortex-A55 1,6 GHz, 4st Cortex-A55 1m2 GHz
Grafik: IMG 8322
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,1 tum ips, 720 x 1560 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel + 2 megapixel makro, djupsensor med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.0, gps, nfc
Operativsystem: Android 11 Go med Doro Eva
Övrigt: Laddningsställ, trygghetsknsapp, hörslingestöd, fjärradministration
Batteri: 3 000 mAh, ca 5 tim 50 min onlinevideo (hög ljusstyrka), ca 9 tim blandad användning (låg ljusstyrka), ca 19 tim samtal
Storlek (grå): 15,6 x 7,3 x 0,9 cm
Vikt (grå): 167 g
Rek. pris: 2 795 kr
Pris: Kostar från 2 773 kronor på Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark 9: 80 365 poäng
Geekbench 5: 452 poäng
Geekbench 5 en kärna: 126 poäng
3dmark Wild Life: Ej mätt
Lagring, läsning: 239,1 MB/s
Lagring, skrivning: 140,3 MB/s
