Testad produkt: Realme GT Master
Pris: Kostar från 3 759 kronor på Prisjakt

Vi testade nyligen Realmes senaste topptelefon GT 5G, med toppad prestanda och två saker som Realme blivit synonymt med, utstickande design och bra pris. När vi fick höra om Realme GT Master var vår första gissning att det rörde sig om en ännu mer lyxig variant av den, på samma sätt som Iphone, Oneplus, Samsung med flera har Pro-, och Ultra-modeller. Superlativ är trots allt superlativ.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Realme fortsätter att leverera intressanta mobiler med bra prisvärde. GT Master är ytterligare en unikt designad mobil med flera bra egenskaper, mycket prestanda, batteri, uppkoppling och skärm för pengarna. Med en spretig kamera och bortbantad stereo är den dock inte lika övertygande som en del andra mobiler i prisklassen.

Positivt

  • Unik design med bra komfort
  • Utmärkt bildskärm
  • Snabbladdat batteri

Negativt

  • Ojämn och svårtyglad kamera
  • Monoljud
  • En hel del bloatware

Men som så ofta annars går Realme sin egen väg. Realme GT Master, eller GT Master Edition 5G som är det fulla namnet, är istället mer av en light-version av topptelefonen. Den har många av dess bra egenskaper, men inte alla, samt en enklare processor med snäppet beskedligare prestanda. Bakvänt? Lite grann.

Med den förvirringen ur världen kan vi bedöma GT Master utifrån vad det är, en ”premium light” eller mellanklassmobil med typiskt mellanklasspris. Den säljs i Sverige med sex gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring. Den har ett rekommenderat pris på 3 990 kronor och kan gå att få i enstaka butiker för 200 till 300 kronor mindre.

För det priset är det en välutrustad telefon, byggd på Snapdragon 778G, samma systemkrets som vi tidigare sett i Motorola Edge 20. Den ger telefonen bra prestanda för att kännas rapp i alla vardagliga situationer. Men den har en relativt svag grafikkrets, sålunda inte en optimal telefon att spela tyngre Android-spel på.

Realme GT Master
Designern av veganläder-modellen heter Naoto Fukasawa och är bland annat känd som designer åt inredningsföretaget Muji.

Snygg, stark och snabb skärm

Det hade däremot skärmen utan tvekat klarat av. Den har upp till 120 Hz bildfrekvens. Välj mellan dynamiskt läge som pressar upp den till 120 vid behov, eller konstanta 60 Hz för att spara batteri. Du får också hög avläsningsfrekvens för pek, vilket bidrar till en extra direkt känsla. Det är såvitt vi kan se samma skärmpanel som i Realme GT, en färgstark och färgkorrekt amoled med 1080p-upplösning med stöd för både hdr10 och hdr10+.

Realme uppger upp till 1 000 cd/m2 i ljusstyrka, men det verkar inte gälla för generellt bruk, utan är något som kan uppnås i punkter vid hdr-uppspelning. Normalt sett får du fortfarande väl godkänd ljusstyrka för behaglig användning i solljus. Det här är, tillsammans med designen och batteriladdningen, GT Masters starkaste kort.

Ljudet är tyvärr inte lika övertygande. Här har Realme snålat bort stereohögtalare. Ljudet som kommer från monohögtalaren i botten kan som bäst beskrivas som godkänt och alldagligt. Den tappar bort mycket detaljer i mellanregister och diskant, men har en bra equalizer-balans och tydlig bas.

Realme GT Master kant
Monohögtalare i botten. Den låter inte botten, men inte heller toppen.

Unik baksida ger både stil och komfort

GT Master har i princip samma format som Realme GT, en halvstor men inte obekvämt stor smartphone med 6,43 tums skärm i 20:9-format, med plan yta och upphöjt 2,5d-glas, halvtunna skärmkanter och ett bekvämt rundat grepp. Den har en ram i stadig plast med metallglans och bra byggkvalitet. Baksidan går att få i blank plast, antingen vit eller gråsvart, eller i grått ”veganläder”, det vill säga en plastbaserad läderimitation.

Det är lädermodellen vi fått in för test, och den har inte bara ett annorlunda material som är bekvämt att greppa, utan har också designats med breda band som sticker ut en halv millimeter. Det ger den ett distinkt grepp och ett unikt och iögonfallande utseende, trots dess grå färg. På baksidan sitter också en silvrig Realme-logga och signaturen från designern.

I ena hörnet sitter ett kamerahus med en snygg glasinfattning. Då lädermodellen är något tjockare än de andra två modellerna innebär det att kamerorna sticker ut mindre. De lägger bara till ungefär en millimeter i tjocklek. För övrigt är det inget som överraskar till det yttre. Du får en snabb och väl fungerande fingeravtrycksläsare under skärmen, tydliga knappar för strömbrytare och volym på långsidorna, samt usb c och hörlursport i botten.

I usb-porten kan du plugga in en massiv 65 Watts laddare som fyller GT Masters 4 300 mAh batteri på ungefär en halvtimme, och det kan i sin tur driva telefonen upp till ett par dygn, om du är försiktig med användningen. Vi får ut mellan 10 och 18 timmar aktiv skärmtid beroende på vad vi gör, och framförallt beroende på om skärmen körs i högfrekvent eller lågfrekvent läge.

Realme GT Master skärm
Vi har inga problem med läsbarheten i skärmen en solig dag.

Tveksam kontroll i kamera

Realme GT Master ser vid första anblicken ut att ha identisk kamera som Realme GT, men det visar sig att det sitter en annan sensor i huvudkameran, de är bägge på 64 megapixel, men sensorn i Master har en mindre yta, något som framför allt gör sig påmint vid foto i mörka miljöer, där vi tappar detaljer och får brus i bilden.

Bilder med huvudkameran i dagsljus är annars skarpa och livfulla. Kanske för livfulla, kameran har en tendens att pressa upp färgmättnad och kontrasten mer än vi är vana vid, både med och utan ett ai-läge aktivt. Du får ingen optisk zoom-kamera, men ett 2x zoomläge med standardkameran tar fortfarande snygga skarpa bilder, går vi upp över det tappar den dock för mycket detaljer.

Att gå åt andra hållet är lättare med den separata åtta megapixels vidvinkelkameran. Tyvärr håller den, precis som i Realme GT, inte alls samma klass som huvudkameran och levererar platt dynamik och tveksam färgbalans så fort det blir lite dunkelt. Makrokameran är inte heller mycket att hänga i julgranen. Med fast fokus på för långt avstånd och detaljfattigt slutresultat. Det känns som den mest sitter där för att Realme ska kunna kalla detta för en trippelkamera.

Realme GT Master tillbehör
Ett skal i samma stil som mobilen samt en biffig 65-wattsladdare ingår. Den kör proprietär laddteknik, så det är inte säkert att laddaren är lika effektiv för andra usb c-laddade prylar.

Snyggare selfies

En sak som däremot är bättre i GT Master än dyrare GT är selfiekameran på framsidan. Det är hög detaljnivå, välbalanserad dynamik och jämna, neutrala färger än den stora kameran på baksidan.

Android-gränssnittet Realme UI är lättnavigerat och har en del intressanta funktioner som du kan utforska. Men det är också alldeles för mycket bloatware och onödigheter för att det ska vara godkänt. Det finns också nackdelar med att göra allt för mycket på sitt egna sätt. Det tar en del tid att snoka runt i menyer och bland inställningar

Telefonen levereras med Android 11, och vad som är aktuellt när det gäller uppgradering till Android 12 är oklart. Men Realme brukar lova en stor versionsuppdatering och två år av säkerhetsuppdateringar. Det är relativt lågt när många konkurrenter har skärpt till sig på den punkten. Vi hoppas få se bättre policy från Realme framöver.

Realme GT Master färger
Vill du ha en mer konservativ still finns det en mer traditionell blankt vit och svart modell.

Specifikationer  

Produktnamn: Realme GT Master Edition 5g
Testad: November 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 778G
Processor: 4st Kryo 670 2,4 GHz + 4st Kryo 670 Silver 1,9 GHz
Grafik: Adreno 642L
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,43 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 20:9, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Realme UI 2.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti
Batteri: 4 300 mAh, ca 18 tim 20 min onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 27 tim samtal
Storlek: 15,9 x 7,4 x 0,9 cm cm
Vikt: 180 g
Rek. pris: 3 990 kr
Pris: Kostar från 3 759 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 532 841 poäng
Geekbench 5: 787 poäng
Geekbench 5 en kärna: 2 810 poäng
3dmark Wild Life: 2 484 poäng
Lagring, läsning: 948,4 MB/s
Lagring, skrivning: 727,8 MB/s

Betyg 3,5 av 5