Fitbit Charge 5 är en av de bästa produkterna i sin kategori just nu – det hävdar i alla fall vi. Nu blir det nysläppta aktivitetsarmbandet än mer komplett i och med utrullningen av den EKG-mätningsfunktion som saknades vid lansering. Från och med i dag kan du ladda ned en uppdatering till ditt Charge 5-armband som aktiverar denna och sedan göra 30-sekundersmätningar direkt på handleden.

Efter X antal avbrutna anslutningsförsök via bluetooth fick vi till sist ned uppdateringen och gjorde en första mätning genom att placera tummen och pekfingret på det två sidosensorerna. Förutom ett par pinsamma språkmissar (Left som i "vänster" översattes till "kvar" när vi skulle ange vilken handled Charge 5 satt på) så gick mätningen väldigt smidigt till.

Fitbit är noga med att påpeka att deras EKG-mätning absolut inte ska användas som ett substitut för en riktig läkarundersökning. Däremot kan funktionen fungera som en indikation på att någonting inte står helt rätt till – Apple Watch-enheterna lovordas ju exempelvis i tid och otid för att ha räddat folks liv genom att agera som en första ögonöppnare.

En annan tidigare aviserad funktion som följer med dagens uppdatering är Dagsform. Denna rullas ut till Sense, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Luxe och Inspire 2-enheter och hjälper användaren att planera sin träning utifrån en analys av hur "redo" kroppen är för utmaningar. Aktivitet, pulsvariation och sömn är några av faktorerna som vägs in här, och Dagsform-funktionen är enbart tillgänglig för Premium-abonnenter.