Testad produkt: Blueair Blue 3410
Pris: Från 2 449 kronor via Prisjakt

Förutom det mest självklara – att ett en luftrenare ska just rena rummet eller stora delar av hemmet från partiklar – finns ytterligare ett par parametrar att ta hänsyn till innan ett eventuellt köp. Design och form är en av dessa. Vi kan bara konstatera att när det gäller tillverkaren Blueair har de verkligen lyckats.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Blue 4310 från Blueair är en enkel och snygg luftrenare som med förfilter i olika färger enkelt kan anpassas till hemmets interiör. Samtidigt lämnar den en del att önska gällande användarvänlighet. Vi saknar uppkoppling via wifi liksom en tillhörande app för inställningsmöjligheter, fjärrstyrning samt information om luftkvalitén, både i realtid och över längre perioder. Men samtidigt – den gör jobbet. I slutändan är det ändå resultatet som räknas …

Positivt

  • Smidigt format
  • Utbytbart förfilter i olika färger
  • Renar bra

Negativt

  • Relativt dyr
  • Saknar uppkoppling
  • Funktionsmässigt krävs en viss memorering gällande de olika effektlägena
Till skillnad från toppmodellen HealthProtect 7470i har instegsmodellen Blue en mer avskalad design. Förfiltret i tyg utgör det första skyddslagret, som fångar upp stora partiklar och kan i det närmaste liknas vid en ”kroppsstrumpa” som omsluter enheten. Det kan enkelt avlägsnas för rengöring och finns dessutom i ett gäng olika färger (kostar drygt 150 kronor styck). Du kan med andra ord enkelt och snabbt ändra delar av enhetens design och matcha den mot övrig inredning i hemmet.
Blueair Blue 3410

Enkel och utan uppkoppling 

Blue 4310 är i mångt och mycket en enkel luftrenare. Sett till funktioner har du endast en knapp att förhålla dig till. Den styr nämligen allt – på gott och ont. Genom att trycka ett antal gånger på funktionsknappen, centralt placerad på maskinens ovansida, väljer du vilket av de totalt fyra lägena du vill använda. Ett tryck för ”Auto”, två tryck för ”Night” och så vidare.

Blueair Blue 3410
Inte den mest pedagogiska lösningen

Övriga lägen är ”Everyday”- eller ”Boost”, samma knapp andvänds även för att stänga av. Runt knappen finns ett antal ledlampor, som med ett vitt sken och olika kombinationsmönster visar aktuellt läge under fem sekunder. Lyser de däremot rött är det dags att byta partikel- och kolfilter, vilket sker efter cirka sex månaders användande. Vill du inte sitta med manualen titt som tätt måste du med andra ord memorera de olika lägena . En i användarsynpunkt Inte helt optimal lösning. 

Renar luften effektivt

Wifi- liksom bluetooth-anslutning saknas helt, så någon tillhörande app för exempelvis inställningar och filterstatus kan du glömma direkt. Den enda informationen om aktuell luftkvalitet (enbart PM2,5) du får kommer i form av en liten led-lampa på fronten, som indikerar genom att lysa antingen blått (bra), orange (måttlig) eller rött (dålig). Dessvärre går denna lampa inte att stänga av helt (dimmas dock ned något i natt-läget). Har du placerat luftrenaren i sovrummet och vill ha becksvart när du ska sova kan det bli problem.

Blueair Blue 3410
Den lilla led-indikatorn går tyvärr inte att stänga av.

Vi konstaterar att Blue 4310 är en snygg och till formatet smidig konstruktion, men hur presterar den då? Riktigt bra visar det sig. Efter att ha fått gå boost-läget under 30 minuter i ett tidigare orenat rum blir resultatet klart tillfredställande. För att undvika en omfattande sifferexercis redovisar vi enbart några exempel på resultatet vi läser av från partikelmätaren*: PM2,5 gick från 147 till 12, PM10 från 21 till 2.

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö .
 

Specifikationer

Modell: Blue 4310
Testad: november 2021
Tillverkare: Blueair
Funktioner: fyra olika effektlägen
Area: Upp till 36 kvadratmeter.
Filter: HEPASilent Ultra, aktivt kol, förfilter
Maximalt luftflöde: rök 425 m³/h, damm 425 m³/h och pollen 415 m³/h.
Mått: 52 x 24 x 24 cm.
Vikt: 3,1 kg.
Ljudnivå: 23 - 53 dB (enl. tillverkare).
Övrigt: Förfilter finns i olika färger
Pris: Från 2 449 kronor via Prisjakt

Betyg 3,5 av 5