Testad produkt: Bosch Series 8: Unlimited Gen2 Propower
Pris: Kostar 7 495 kronor hos Elon

Det är inte roligt att dammsuga. Eller snarare, det är inte roligt att plocka fram dammsugaren. Oftast står den i skåp eller skrubb och på något magiskt vis fastnar sladdar och slangar i allt som finns i nämnda skåp, varje gång den ska plockas fram. En skaftdammsugare är sladdlös och liksom bara glider ur sitt fäste eller skrubb. Vilket leder till att den där dammtussen du sett under soffan inte ignoreras i dagar utan faktiskt dammsugs bort.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi har testat flera skaftdammsugare med varierande resultat. Senaste skaftdammsugaren från Bosch, Unlimited Gen2 Propower, placerar sig i toppskiktet med kraftfullt sug, led-belysning i dammsugarmunstycket, gott om medföljande tillbehör och enkelt handhavande.

Positivt

  • Led-belysning
  • Mängder av tillbehör
  • Bra kraft i motorn
  • Autoläge

Negativt

  • Skärmen är i minsta laget
  • Högljudd snabbladdare

Gott om tillbehör

I lådan medföljer en imponerande samling munstycken och attiraljer. Ett motoriserat huvudmunstycke med led-belysning, mini power brush, dockningsstation, möbelborste, klädselmunstycke, långt flexibelt smalt munstycke, tangentbord och lådmunstycke, förlängningsslang samt två laddare och två stycken 5-ampere batterier. Den ena laddaren kan du ha stående varsomhelst, den andra är till för vägghållaren – om du exempelvis vill att dammsugaren ska finns tillgänglig jämt. Batterierna passar för övrigt till andra Bosch-produkter.

Bosch Serie 8: Unlimited Gen2 Propower
Det följer med mängder av tillbehör samt två batterier.

Automatisk kraft

Bosch Unlimited Gen2 Propower är enkel att använda. Den känner av vilket material den befinner sig på och anpassar kraften därefter. Något som den gör snabbt. När vi går från parkett till en ryamatta ökar motorns varvtal nästan med detsamma. Vill du inte använda autoläget, då kan du med ett knapptryck öka eller minska kraften. Resultatet? Jodå, den suger upp det mesta som ligger i dess väg. Det finns ingenting att klaga på.

Ett led-försett dammsugarmunstycke är en angenäm och samtidigt skräckinjagande upplevelse. Du ser all skit som du har missat med den vanliga dammsugaren. Men framför allt är det bra när du ska städa dunkla skrymslen och vrår. Som till exempel bilen. Ytterligare ett perfekt användningsområde för en sladdlös skaftdammsugare. För att inte tala om den flexibla slangen som kommer åt skrymslen du inte skulle nå med en vanlig dammsugare.

Bosch Serie 8: Unlimited Gen2 Propower

Kraftfull motor

Bosch har inte kompromissat med motorn. En trefas borstlös motor som kan snurra upp till 86 000 varv/minut. Bosch lämnar dessutom 10 års motorgaranti. Allt detta snurrande måste dra batterier, eller hur? Jo, men på en laddning kan du i princip dammsuga ett hem på 100 m2 utan problem. Om du har tjocka mattor överallt kommer det innebära högre varvtal och effekt, men batteriet har bra effekt. Och du får trots allt med ett extra batteri. Ljudnivån är klart acceptabel, långt under ljudvolymen hos en vanlig dammsugare.

Bosch Serie 8: Unlimited Gen2 Propower

Dammet sugs in genom ett filter och samlas i en genomskinlig burk. Det är som att beskåda en petriskål med damm. Fast du ser ju när den behöver tömmas. Bosch Unlimited Gen2 Propower behöver ingen påse, utan allt damm passerar ett filter som sorterar ut 99,9 procent av alla dammpartiklar.

Idel lovord än så länge. Men det finns lite smolk i glädjebägaren. Visserligen väger dammsugaren bara 3,3 kilo, men efter en stunds användande känns det i arm och skuldra. Å andra sidan är det en kompromiss mellan kraft, funktion och smidighet. Ett annat irritationsmoment är snabbladdaren som följer med. Den är utrustad med fläktar, som låter nästan (nåja) lika mycket som själva dammsugaren. Har du dammsugaren väggmonterad kan du använda den andra laddaren och slippa fläktljud.

Led-skärmen kunde också vara mer utförlig. Att kalla den för skärm är en överdrift, snarare en liten mätare som anger batteri och vilket motorläge du använder.

Det här är dock småsaker. Ur ett större perspektiv är Bosch ett perfekt komplement i hemmet eller som till och med kan användas som den enda dammsugaren i ett mindre hem. Den gör sitt jobb och den gör det bra.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Series 8: Unlimited Gen2 Propower
Tillverkare: Bosch
Testad: November 2021
Batteri: Lithium-ion, 18 V
Batteritid: Upp till 45 minuter
Laddningstid: Ca 1 timme
Kapacitet behållare: 0,4 liter (påsfri)
Filter: 1 tvättbart mikrodamm-filter
Antal hastigheter: Två samt ett autoläge
Vikt: 3,3 kilo
Övrigt: Totalt sju munstycken och en ledlös slang samt laddningsstation
Pris: Kostar 7 495 kronor hos Elon

Betyg: 4 av 5