Du behöver inte lägga ut en förmögenhet på dyra Philips Hue-lampor för att kunna tända och släcka dem. Det finns så mycket enklare hjälpmedel som inte kräver installation, appar eller smarta mobiler. Vi pratar om fjärrströmbrytare. Ett enkelt hjälpmedel som du pluggar in i kontakten och sedan glömmer bort.

Visst, Philips Hue kan göra mer än bara tändas och släckas. De kan skifta färg och dimmas. Men å andra sidan kostar ett startpaket norr om 800 kronor. Och skulle en lampa gå sönder kostar en vanlig vit Hue-lampa 180 kronor, men de säljs i tvåpack, så det är 360 kronor du ska ut med. En billig Zigbee-kontakt kostar 250 kronor. Då får du en kontakt.

En fjärrströmbrytare å andra sidan fungerar med vilken lampa som helst och ett flerpack kostar från 100 kronor. Då får du mellan två till tre kontakter och en fjärrkontroll att kontrollera de olika urtagen med. Bäst av allt är att om en lampa går sönder kan du ersätta den med en billig variant du köpt på Ica.

Om du inte gillar att tv:n jämt ska vara i standby-läget kan du enkelt ordna detta genom att plugga in den i urtaget som följer med och sedan stänga av tv:n helt och hållet när du går och lägger dig eller reser bort. Eller varför inte peta in en kontakt för kaffebryggaren, som du laddar innan sänggång. När du vaknar kan du trycka på knappen som är kopplad till den kontakten, snooza 10 minuter till och sedan vakna upp till doften av nybryggt kaffe. Utan wifi, appar och smartphones.

Här testar vi fyra fjärrströmbrytare – det enkla sättet att få ett något smartare hem för en modest summa pengar.


Hama

Hama

Hama är något av ett budgetmärke som är gigantiskt i Tyskland. Deras fjärrströmbrytare känns gedigna. Kontakterna är välbyggda och har petskydd, så att inte barn ska kunna leka med dem. I paketet finns två stycken kontakter samt en fjärrkontroll som kan styra upp till fyra kontakter.

Installationen är relativt enkel, visserligen beskriver inte manualen, som finns på svenska, tillvägagångssättet särskilt detaljerat. Å andra finns det bara en knapp på kontakten att hålla reda på. Genom att hålla den intryckt hör du klickande ljud, när dessa hörs trycker du på exempelvis ”1” på fjärren, för att para kontakten med den knappen. Nästa gång du vill tända lampan eller vad det nu kan vara trycker du på den knappen.

Räckvidden är upp till 30 meter. Huruvida det stämmer vet vi inte, då huset de testas i är 100 kvadratmeter. Vad vi däremot vet är att du utan problem kan använda fjärrkontrollen genom väggar eller tända/släcka en kontakt som sitter på nedervåningen från övervåningen. Det finns också två knappar på fjärren som kan tända eller släcka samtliga kontakter du använder.

Vill du ha fler kontakter än två är det inga problem. Systemet går att bygga ut, en och samma fjärrkontroll kan som sagt styra fyra kontakter. Varje plugg kan belastas med 3 000 watt.

Positivt
Klarar högbelastning

Negativt
Kräver viss (enklare) installation

Betyg 3,5

Betyg 3,5 av 5
Pris: Kostar 260 kronor hos Amazon Sverige


Kjell & Company

För utomhusbrukaren

Kjell & Company säljer ett himla bra paket med fjärrströmbrytare till ett dito lika fördelaktigt pris tillverkade av Cleverio. För 250 kronor får du fyra stycken pluggar för utomhusbruk. De är dessutom självlärande. Plugga in kontakterna till ett vägguttag. När led-lampan blinkar rött är den i parkopplingsläge. Tryck på valfri knapp på fjärrkontrollen och det är klart.

Använd vänster knapp för att starta och höger knapp för att stänga av. Det går också att ansluta flera kontakter till en och samma knapp. Råkar du ut för ett strömavbrott kommer de ihåg inställningarna. Kontakterna är petsäkra och försedda med lock. De är dessutom rejäla och osar hållbarhet.

Då de här är ip44-certifierade kan du ha dem utomhus. Således är de perfekta att använda för utomhusbelysningen nu till jul. Men du kan även använda dem för motorvärmaren eller vad det nu kan vara.

Räckvidden är det inget fel på. Uppgiven räckvidd är cirka 25 meter, men denna kan variera beroende på betongväggar och landskap. Vi hade i alla fall inga problem med att tända eller släcka inifrån oavsett om kontakten var placerad på fram- eller baksidan av huset.

Pluggarna klarar en effekt upp till 3 000 watt samt temperaturer ned till 20 minusgrader.

Positivt
Bra pris
Kan användas utomhus
Enkel installation

Negativt
Iögonfallande om du vill använda inomhus

Betyg 4

Betyg 4 av 5

Kostar 250 kronor hos Kjell & Co


Unitec

Klent från Unitec

Även de här är självlärande kontakter som ger dig en enkel installation. In med dosan i valfritt vägguttag och tryck på den knapp på fjärren som du vill ska kontrollera den. Då dessa är för inomhusbruk är de snäppet mindre. De känns kompakta och kvalitetsmässigt robusta. De är CE-märkta och uppfyller även EU-kraven när det gäller radiosändare.

I förpackningen finns tre stycken kontakter och en fjärrkontroll, som är misstänkt lik fjärren från Kjell & Companys utomhuspluggar. Till vi ska sätta i batteriet. I batterifacket sticker en liten metallbit ut – som ska vara där – som komplicerar det onödigt mycket när batterilocket ska skruvas tillbaka. Men efter lite pillande och ett par osande svordomar sitter locket fast igen.

Räckvidden ska vara hela 40 meter. Vi testade på ett avstånd av 20 meter med en yttervägg emellan. Fungerade hur bra som helst. Håll i er nu, kära läsare, här kommer ett ”men”.

Men vad du vara aktsam med är att de här pluggarna enskilt bara klarar en belastning på 1 000 watt. En bra kaffebryggare drar över 1 500 watt. Jämför med såväl Hama som Kjell & Companys grejer som klarar 3 000 watt eller mer. Detta innebär att du inte kan utnyttja dessa fullt ut. Ska du använda Unitecs pluggar ska du enbart koppla in lampor till dem.

Det finns således en orsak till det modesta priset.

Positivt
Billiga! 
Enkel installation

Negativt
Klarar bara låg spänning

Betyg 2 av 5

Pris: Kostar 100 kronor hos Amazon Sverige


Meister

Mäster Meister missar målet

Tre stycken fjärrstyrda strömpluggar för 150 spänn, kan det vara något? Mja, liksom Unitech ovan är de här i klenaste laget. Visserligen klarar de snäppet mer watt än Unitec, 1 100 watt vid 5 ampere. Vilket gör att även dessa sorteras in i ”klenast i klassen”-kategorin. Om vi fortsätter att klaga, då kan vi påpeka att det inte finns någon manual överhuvudtaget med i lådan. Visserligen är de självlärande, men hur ska någon som köper den här typen av produkt för första gången kunna veta det?

Därmed inte sagt att de är värdelösa. Har du flera lampor som är placerade så att det krävs en ormmänniska för att nå strömbrytaren, då är de definitivt värda att titta närmre på.

Räckvidden som anges är 30 meter, vilket vi inte alls betvivlar. Vi kunde stänga av lampor på ett avstånd av 20 meter och med ytterväggar som stod i vägen.

Positivt
Priset
Enkel installation

Negativt
Klarar bara låg spänning

Betyg 2,5 av 5

Pris: Kostar 156 kronor hos Amazon Sverige


Fjärrströmbrytare Cleverio

Fyrtal

Kjell & Companys Mini Remote Socket Kit är också märkt med tillverkaren Cleverios

M3 rekommenderar

logotyp. Liksom kontakterna för utomhusbruk får du här fyra stycken kontakter inklusive fjärrkontroll för inomhusbruk. Kontakterna är certifierade för 2 300 watt, vilket innebär att du kan använda dessa för att exempelvis styra en kaffebryggare, något som våra frukostgener uppskattar. Vi uppskattar också att de är självlärande och jordade.

Räckvidden levererar dock, oavsett vilket rum eller våning vi testade från i huset gick det utan problem att aktivera kontakterna. Priset är inget att snacka om heller. 150 kronor för fyra kontakter som kommer att skänka en dimension till dina morgnar är inget annat än ett litet kap.

Positivt
Klarar hög belastning
Diskret utseende

Negativt
Inget vi kan komma på

Betyg 4 av 5

Kostar 150 kronor hos Kjell & Company

Betyg: 4 av 5