Testad produkt: Realme GT Neo 2
Pris: Från 5 895 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

Höstens nya mobiler från Realme började med prestandatoppade Realme GT, och fortsatte med enklare mellanmobilen Realme GT Master, som trots sitt namn alltså är en nerbantad GT. Nu avslutas trion med Realme GT Neo 2, som pris- och prestandamässigt placerar sig mitt emellan de två. Någon Neo 1 har vi inte sett till. Den lanserades visst i våras, men kom aldrig till svenska butiker.

Betyg 4 av 5

Omdöme

GT Neo 2 är en typisk Realme-mobil, som ger dig egensinnig design, mycket prestanda och flera goda kvaliteter för ett bra pris. Deras utbud kan variera mycket i kvalitet, men här får du fler av de goda kvaliteterna och färre av de mindre goda. Behöver du inte en mobilkamera i elitklass, trådlös laddning eller fullt vattentät mobil får du här mycket annat bra istället.

Positivt

  • Utstickande stil
  • Mycket bra bild och ljud
  • Nästan topprestanda till bra pris
  • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

  • Halvdana extrakameror
  • Oklart om uppdateringar
  • En hel del bloatware
M3 rekommenderar

De andra två GT-modellerna sticker ut med spektakulär design, inklusive möjlighet att få baksidan i imiterat läder. GT Neo 2 vill inte vara sämre och drar blickarna till sig med aggressivt neongrön baksida i matt glasliknande plast som bryts av med en iögonfallande blanksvart rand. För den som är tråkig finns ett konservativt alternativ, en mörkt grå version.

Men då får du inte de bästa specifikationerna på mobilen. Den grå modellen har åtta gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring, medan oblyga neon-modellen har lika oblyga 12 gigabyte minne och 256 gigabyte lagring. Priset på den är därför också olika, 4 990 respektive 5 490 kronor. Med tanke på vad du får för de pengarna är det riktigt bra prispressat.

Den vi testat är färgstarka toppmodellen, men de lär bete sig ungefär likadant prestandamässigt i de flesta vardagssituationer. Mer lagring är givetvis ett plus, och extra ram-minne är bra om du multitaskar med flera tunga appar och spel. Men åtta gigabyte är ganska mycket i en smartphone bara det. GT Neo 2 har också processor och grafik som gör att du kan utnyttja det.

Inte snabbast, men nära

Här sitter systemkretsen Snapdragon 870, samma som vi tidigare sett i Motorola Edge 20 Pro. Här får vi den dock till ett mycket mer fördelaktigt pris. Det är prestandaklassen precis under Snapdragon 888, med lite lägre klockade kärnor och lite enklare grafik, men fortfarande en riktigt kraftfull krets. I våra benchmarkmätningar är GT Neo 2 lite snabbare än Edge 20, och är faktiskt lika kvick som en del mobiler med Snapdragon 888. Och det utan det mesta av den ofta obekväma överhettning som 888:an dras med.


Förutom utseendet så är det just skärmen som sticker ut i GT Neo 2. Den är relativt stor med sina 6,62 tum, vilket gör hela mobilen bredare i greppet än GT och GT Master, men med avrundad baksida och en ram som inte sticker ut extra mycket så är mobilen inte obekvämt stor att greppa. Skärmen är en amoled-panel med 1080p-upplösning och alla de goda egenskaper vi kommit att förvänta oss av en bra sådan senaste åren, som intensiva färger och nästan perfekt färgkorrekthet. I alla fall när den matchas mot dci-p3 eller srgb-färgskalor.
Realme GT Neo 2
Mycket neon blir det, ävenför en telefon som heter Neo. Neongrönt eller neongult? Det beror lite på belysningen.

Panelen ska även klara en bit över ntsc-standarden, vilket är vad AdobeRGB är baserat på. Så färgmässigt får du precis allt du kan begära. Det är en del vitpunktsskiftning i olika vinklar, men det tror vi har att göra med att glaset framför är Gorilla Glass 5 som har vissa sådana tendenser. Det är ett plus jämfört med Realme GT, där vi inte fick veta vilken typ av glas som skyddar skärmen.

Du får också hög dynamik, med oled-teknikens absoluta svärta och upp till så mycket som 1 300 cd/m2 i ljusstyrka, och med stöd för hdr10+ kan du få en väldigt bra filmupplevelse. I vardaglig användning utan hdr kan skärmen skina i ungefär hälften av det. Det är med marginal ljust nog för att skärmen ska vara läsbar även i starkt solljus.

Snabb respons

Skärmen har 120 Hz bildfrekvens som kan ställas till fasta 60 Hz eller 120 Hz, eller till ett autoläge som skalar upp till 120 Hz vid behov. Det fungerar för det mesta, men en del spel som kan köra mer än 60 Hz även på enklare mobiler fastnar på 60 här, så automatiken är inte perfekt. Skärmen har extra snabb pekavläsning på 600 Hz som tillsammans med en haptisk vibrationsmotor levererar en direkt känsla av kontroll.

GT Neo 2 har också riktigt bra högtalare. Du får stereoljud med bra spridning då högtalaren vid örat också fungerar för medieuppspelning, och bägge högtalarelementen håller hög klass. Ljudet är detaljerat, välbalanserat och har tydliga om än inte särskilt fylliga bastoner. Att titta på en film eller spela musik med mobilen är givetvis ingen full hifi-upplevelse, men över snittet för en mobiltelefon.

Realme GT Neo 2 skärm
Framifrån är designen mer sansad, men en ljusstark och färgstark skärm lyser upp tillvaron.

Du får stöd för Dolby Atmos och ett gäng enkla ljudprofiler att välja mellan, antingen för typ av innehåll eller utefter omgivningsljud. Det vi saknar här är manuell equalizer, men annars har vi inget att klaga på. Förutom kanske avsaknad av traditionellt hörlursuttag. Här är det usb c eller bluetooth som gäller om du vill ansluta hörlurar.

Kameran på baksidan ser ut att vara exakt samma som i Realme GT, Sonys 64 megapixelsensor IMX682 som huvudsensor och två enklare extrakameror, en vidvinkel och en makrokamera. Vi ser inte att de skiljer sig åt från Realme GT i vare sig bildkvalitet eller funktioner. På gott och ont.

Fotar godkänt, men inte mer

Det innebär en huvudkamera med god lägstanivå, fin dynamik och brusfri bild i dagsljus och godkänd kvalitet med längre exponering på kvällen. Överlag är dock vitbalans och ljuskontroll lite ryckig, så du kan behöva ett par försök för att få till helt rätt balans i bilden. Så länge vi håller oss undan från appens ai-läge som kan förbättra den automatiken men ger bilder överdriven färgmättnad. Vi saknar optisk bildstabilisering i vissa lägen, men för det mesta räcker den digitala långt.

De två extrakamerorna är klart svagare. Vidvinkelkameran på åtta megapixlar har platt dynamik och bleka färger. Lilla makrokameran på två megapixel är knappt värd att nämna, med dess fasta fokuspunkt och korta skärpedjup som gör det svårt att få skarpa motiv, samt en blek bildåtergivning. Som mellanklassmobil är GT Neo 2 godkänd kameramässigt, men inte med bred marginal. Det är dess klart svagaste sida.

Realme GT Neo 2 grå
En alternativ GT Neo 2 med tråkgrå design, mindre minne och lägre pris.

På plussidan hittar vi istället batteriet. Det är på 5 000 milliamperetimmar utan att mobilen blir överdrivet tjock och tung, och hålls laddat med en massiv 65 watts laddare. Det tar en dryg halvtimme att fylla upp, och sedan får vi i våra tester ut mellan 15 och 20 timmar aktivt användande beroende på aktivitet och skärmljusstyrka. Då pratar vi inte om att fota, filma, köra videosamtal och spela spel, vilket alltid kan mer än halvera sådana siffror, utan videoströmning, webbsurf och sociala appar.

Funktionsrikt system

GT Neo 2 levereras med Android 11 och snygga, anpassningsbara gränssnittet Realme IU 2.0. Men också med en hel drös onödig bloatware som vi direkt vill plocka bort, från förinstallerade Facebook, Linkedin och Twitter till Amazon och Aliexpress-appar. Alla går att avinstallera förutom Netflix, av någon anledning.

Realme ligger de inte i topp vad gäller utlovade uppdateringar. Såvitt vi vet är det enbart en större uppdatering till Android 12 som är garanterad, och två år för månatliga säkerhetsuppdateringar. Vad som händer efter två år är oklart. Å andra sidan får du tillverkargaranti på telefonen under de två åren, där de flesta konkurrenter bara erbjuder ett år.

Kameror
Kamerorna är telefonens svagaste punkt, men även de duger i mellanklass om du inte är kräsen.

Kan Realme börja erbjuda samma mjukvarupolicy som till exempel Oneplus, Samsung och Xiaomi kan de ta ett rejält kliv uppåt i våra ögon. Det är fortfarande en riktigt bra och prisvärd mobil och det blir upp till dig om extra framtidssäkring är viktigt eller inte. Därför blir det fortfarande en rekommendation, men med viss reservation.

Specifikationer  

Produktnamn: Realme GT Neo 2
Testad: November 2021
Tillverkare: Realme
Systemkrets: Snapdragon 870 5G
Processor: Kryo 585 3,2 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz + 4st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,62 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 20:9, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Realme UI 2.0
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti
Batteri: 5 000 mAh, ca 18 tim onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 33 tim samtal
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,9-1,1 cm
Vikt: 200 g
Rek. pris: 4 990 kr (8/128 GB), 5 490 kr (12/256 GB)
PrisFrån 5 895 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 729 277 poäng
Geekbench 5: 1 011 poäng
Geekbench 5 en kärna: 3 159 poäng
3dmark Wild Life: 4 252 poäng
Lagring, läsning: 1 680,7 MB/s
Lagring, skrivning: 752,5 MB/s

Betyg: 4 av 5