Testad produkt: Zaco V3s Pro
Pris: Kostar 1 321 kronor hos Amazon Sverige

Robotdammsugaren Zaco levereras i en lagom stor och förtroendeingivande kartong. I denna ligger en cirkelformad dammsugare, fjärrkontroll, extra borstar samt laddstation. Och en manual. Mer om den senare.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Det här är en budgetdammsugare på molekylär nivå. Den andas och lever budget. Du får en dåligt förklarande manual, en relativt bullrig dammsugare som kanske lever sitt eget liv och beter sig som en terminator. Å andra sidan får du en himla billig robotdammsugare som faktiskt kommer åt att dammsuga under både soffa och säng.

Positivt

  • Billig
  • Gör sitt jobb
  • Kommer åt under låga soffor

Negativt

  • Kass manual
  • Väsnas
  • Allt annat än intelligent

Någon installation är det inte tal om. Plugga in laddstationen i väggen, dra av ett par tydligt markerade plastremsor och du är i princip klar. Placera sedan dammsugaren i laddaren och vänta en stund medan den laddas. Under tiden lär du göra som många andra, det vill säga läsa manualen.

Manualen ja…

Denna är på engelska och diverse andra språk. Svenska är inte ett av dem. Hur som helst, har du läst engelska i grundskolan är det inte ett problem. Problemet är manualen. Den verkar inte maskinöversatt, i varje fall inte rakt av. Men det hindrar den ändå inte från att vara obegriplig. Manualen refererar exempelvis till knappen ”clean” på fjärrkontrollen. En sådan knapp existerar inte. Det finns visserligen en på dammsugaren.

Nåväl, ett tryck på ”clean”-knappen på dammsugaren och den vaknar till liv. Likt ett nyvaket desorienterat fyllo vinglar den iväg över golvet och tar sikte på första bästa hinder. Efter fem minuters trial and error av stångande har den lyckats runda ett litet bord. Oförskräckt av detta far den vidare i vad som bara kan beskrivas som ett randomiserat mönster.

Robotdammsugare
Robotdammsugaren Zaco på väg mot äventyr.

Zaco har även timer-funktion. Denna ställs in på något sätt via tryck på fjärrkontrollen och högljudda pip från dammsugaren. Ibland fungerade det, ibland inte alls. Det är en tvådelad ”skärm” på fjärrkontrollen där tiden visas. Den övre är timern, det undre är klockan. Då ”skärmen” inte är upplyst är det svårt att se om du har ställt klockan istället för timern eller tvärtom.

Efter att detta åtgärdats startar den nu med buller och bång klockan 15.45 varje dag. Någon sluttid går inte att ställa in (tror vi), inte heller vilken del av huset/lägenheten du vill städa. Istället far Zaco omkring likt en sinnesförvirrad terminator, inställd på att slutföra sitt arbete, oavsett vad. Om den återvänder automatiskt när batteriet är slut vet vi inte.

Zaco
Zaco på väg att uppleva närkontakt av tredje graden med en trappa.

Batteriet ska räcka till två timmar dammsugande och bara tanken på att se och höra dess Odysseus-lika irrfärder under två timmar är överväldigande. Det är som se ett djur som plågas i onödan. Efter en stund vill du göra slut på lidandet. Du kan trycka på hem-knappen på fjärren och den återvänder. Ibland. Ibland fortsätter den oförtrutet, likt ovan nämnda terminator.

Fungerar den?

Okej, den stora frågan är om den fungerar och svaret är ja. Med en höjd på 8,1 centimeter slinker den enkelt in under sängar och soffor, där den faktiskt fick upp majoriteten av dammet. Det fanns små ytor som den hade missat, men godkänt ändå. Som bonus hade den dragit ut alla strömsladdar som fanns under sängen. Mer överraskande var att den upptäckte trappan och inte lyckades med konststycket att ramla ned för densamma. Den är inte snabb och inte heller särskilt smart. Men den har en sensor som känner av när den krockar med något.

Zaco
Till det positiva hör att Zaco smiter in under det mesta – den är bara 8,1 centimeter hög.

Om du vill kan du styra den via pil-knapparna på tangentbordet. Det är omständligt och så fort du släpper knappen far den iväg åt ett annat håll. Det är som att lära en katt att apportera.

Dammbehållaren är påslös och rymmer ynka 0,3 liter. Att tömma den är inte helt enkelt. Risken finns att hälften av det som dammsugits kommer att hamna på golvet igen. Ett hett tips är att hålla sig ovanför sophinken.

Slutsats

Det här är en enkel robotdammsugare. Det finns ingen snajdig app där du kan ställa in vilka områden som ska städas eller inte. Den kan inte moppa, den småväsnas och är allmänt korkad. Men den gör faktiskt sitt jobb, så att du slipper göra det. När undertecknad startade Zaco första gången tyckte jag att den var usel. Hat vid första ögonkastet. Men efter tag… likt ett olydigt och ohyggligt fult husdjur växer den här roboten för varje dag som går. Om du bara liksom vänder andra kinden till i dina tankar och ger den syndernas förlåtelse kommer du att inse att för dryga 1 300 kronor slipper du dammsuga.

Specifikationer

Modell: V3s Pro
Testad: November 2021
Tillverkare: Zaco
Körtid: Upp till 120 minuter
Behållare: 0,3 liter damm
Hepa-filter: Mja, det finns ett filter, men vi kan inte svära på att det är ett hepa-filter
Kartläggning: Knappast
Stöd för Alexa/Goggle Home: Nej
Sugkraft (max): Okänd
Tillhörande app: Nej
Kartfunktion: Nej
Rumsindelning: Nej
Pris: Kostar 1 321 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 2,5 av 5