Testad produkt: Electrolux Well A7
Pris: Från 4 299 kronor via Prisjakt

Electrolux Well A7 liknar ingen annan modell vi tidigare testat. Visst, den delar vissa visuella attribut med syskonmodellen Pure A9, såsom en klädsam textilfront och bärhandtag i läder, men i övrigt är den unik i produktsegmentet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Electrolux Well A7 är en udda konstruktion som lämpar sig för större utrymmen. Den kan anpassas till olika hemmiljöer och kan placeras antingen på golvet eller hängas upp på väggen. Den arbetar tyst, renar luften tillfredställande och appen ger en överskådlig bild över luftkvaliteten i hemmet.

Positivt

  • Golvplacering alternativt väggupphängning
  • Uppkopplad, överskådlig app
  • Snygg design
  • Renar bra

Negativt

  • Relativt dyr
  • Skrymmande, passar inte alla hem
  • Dyra ersättningsfilter
Till det yttre är Well 7 en rejäl pjäs som kräver sin plats i hemmet. Den mäter förvisso endast drygt 20 centimeter på djupet, men hela 58 respektive 48 centimeter bredden och höjden. Tanken är att den ska stå intill en vägg alternativt hängas upp på väggen.
Electrolux Well A7

Både stödben av plast för en stabil placering på golvet liksom ett väggfäste medföljer, så det är helt upp till användaren var luftrenararen ska placeras. Bärhandtaget gör den enkel att bära ifall den är tänkt att flyttas mellan olika rum. Bra!

Snabb och smidig installation

Installationen är snabbt avklarad – det är bara att följa anvisningarna i den tillhörande appen Wellbeing (som för övrigt har ersatt tidigare Electrolux Pure-appen) och inom ett par minuter är enheten uppkopplad via wifi och integrerad i ditt hemmanätverk.

Well A7 finns i två olika färger, mörk- eller ljusgrå med matchande textilfront. Vill du pimpa till enheten finns tillbehöret ”Nordic Forest dekorations-kit” från Kvadrat att köpa (649 kronor) innehållandes ett grönt textilöverdrag, stödben i ek samt ett bärhandtag i mörkt läder.

Electrolux Well A7
Led-displayen går att släcka ner.

På enhetens ovansida finns en liten kontrollpanel bestående av en lägesknapp (smart- eller manuellt läge), av/på-knapp samt ett reglage för önskad fläkthastighet i manuellt läge. I panelens underkant finns en indikator som vidarebefordrar informationen från den laserbaserade precisionspartikelsensorn genom att lysa i olika färger beroende på aktuell luftkvalitet – från grönt (mycket bra) till rödbrunt (mycket dåligt). Vidare finns ett gäng symboler för wifi-status, filterbyte, varningssignal samt om barnlåset är aktiverat.

Wellbeing-appen har ett snyggt gränssnitt och är barnsligt enkel att administrera. I och för sig inte så överraskande då det i praktiken inte finns så många inställningar att leka med. Du kan slå av och på enheten, välja läge (smart, alternativt manuellt och då även fläkthastighet), aktivera jonisatorn samt välja om indikatorn ska lysa eller inte. Den sistnämnda är ljusstark så har du luftrenaren i sovrummet rekommenderar vi att den är avstängd.

Överskådlig app

Men du serveras aktuell luftfuktighet och temperatur liksom en överskådlig bild över luftkvaliteten inom- och utomhus, både i realtid samt i form av medelvärde för en längre period tillbaka. Vill du grotta ner dig ytterligare finns data separat för PM2.5, PM1, PM10, TVOC (flyktiga organiska ämnen) samt nivån av koldioxid i luften.

Electrolux Well A7

Luftreningen sker genom ett flertal olika filtersystem (för-, partikel- och kolfilter samt jonisator) som enligt tillverkaren fångar upp till 99,93 procent av partiklar med storlek ned till 2,5 μm (PM2,5) och upp till 92 procent av vanliga lättflyktiga organiska föreningar. Väljer du att köra luftrenaren i smart-läget justeras fläkthastigheten automatiskt baserat på nivån av partiklar som är 2,5 μm eller mindre.

Electrolux Well A7

Det enda du egentligen behöver göra för en optimal prestanda (förutom givetvis att byta filter när så meddelas) är att emellanåt dammsuga området kring partikelsensorn som annars kan bli igensatt och negativt påverka enhetens prestanda.

Våra mätningar* visar att Well A7 renar tillfredsställande. Vi låter luftrenaren köra på maxhastighet under 30 minuter och partikelräknaren visar på en drastisk minskning av föroreningar i luften. PM2,5 reducerades från 107 till 21, PM5 från 20 till 8 samt PM10 från 14 till 5.

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö .

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Well A7
Testad: November 2021
Tillverkare: Electrolux
Funktioner: Två olika lägen, fem hastigheter
Area: Upp till 60 kvadratmeter.
Filter: Förfilter, antibakteriellt, partikelfilter, aktivt kol, jonisering.
Maximalt luftflöde: damm 351 m³/h, rök/lukt 290 m³/h, pollen 351 m³/h.
Mått: 57,9 x 48 x 21,3 cm.
Vikt: 7 kilo
Ljudnivå: från 24 dB (enl. tillverkare).
Övrigt: Förfilter finns i olika färger, kompatibel med Google Home
Pris: Från 4 299 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5