Emil "HeatoN" Christensen har ledsnat på att ha en massa rgb-prylar hemma i datorrummet. Den svenske Counter-Strike-legendaren har nu hunnit fylla 37 år och har sedan länge dragit sig tillbaka från proffsscenen. Spelar gör han dock fortfarande, och skulle antagligen fortfarande göra slarvsylta av de flesta osnutna semi-proffs i en CS-match på valfri karta.

Men nu har han siktet inställt på en helt annan målgrupp: Sådana som han själv. Spelintresserade 30-någonting-människor som antingen frivilligt eller med viss friktion tvingats kliva in i en ny verklighet som kanske består av arbete, familj, hus, barn hund... ja, ni fattar. Ett liv som andas mer 25 000-kronorssoffa från Stalands än de senaste led-ljuspanelerna från Nanoleaf, men som ändå lämnar utrymme för seriös gaming.

Där har ni bakgrunden till Zon, det nya gamingvarumärket som nu lanseras av Heaton och hemelektronikkedjan Netonnet. Under det paraplyt samsas inledningsvis ett headset, datormöss, tangentbord och musmattor. M3 har fått en personlig genomgång av de nya prylarna, liksom en låda med lite av varje hemskickat av Netonnet för utvärdering.

Zon
Heatons och Netonnets vision för ett avskalat, "moget" spelrum.

Vi har inte hunnit tillbringa mer än ett par dygn med de nya produkterna, varför vi testar ett nytt grepp och tar tempen på samtliga nyheter i en och samma recension. Hur prylarna står sig i längden kommer ni istället att kunna läsa i våra olika jämförande tester när de uppdateras.

Det blir med andra ord inga spaltmeter om polling rates, slaghöjd och impedans – sådant som kanske inte är fullt lika viktigt när man försöker klämma in en timme CS: GO innan barnen ska nattas – även om Heaton är noga med att prylarna ska hålla måttet i e-sportsammanhang.

Zon-sortimentet placerar sig i mellanklassen rent prismässigt. Det är faktiskt bara headsetet som kostar över tusenlappen, ett drag som känns logiskt av Netonnet för att kunna tilltala en så bred målgrupp som möjligt. Allting är tillverkat i Kina, men kvalitetsstämplat av Heaton själv som har haft mycket att säga till om i designprocessen.

Samtliga prylar finns i antingen helvitt eller svart och präglas av en stilren design, nedtonad ljussättning och ett formspråk som ska passa in i så många hem som möjligt. 

Headsetet

Headset 1, 1190 kronor

Zon Headset

Till utseendet är Zon-headsetet väldigt anonymt, så när som på två lysande logotyper på vardera kåpa. Det andra bestående intrycket är den stumma metallbåge som går över huvudet, vilken följs av den plast- och läderhistoria som de facto möter huvudet. Headsetet är annars bekvämt och sitter förvånansvärt bra även på glasögonbärare. Kåporna är läderklädda vilket medför viss öronvärme. Headsetet isolerar trots sin slutna design inte speciellt väl mot bakgrundsbrus och annat oljud i kringmiljön.

"Vi har dragit ned basen lite" är det första Heaton säger under genomgången. Något vi faktiskt redan märkt direkt vid en första musiklyssning – det är inte samma tryck i ljudet som en del andra gamingheadset brukar leverera. Zon-headsetet premierar istället diskant för att du bättre ska kunna höra var ljudet kommer ifrån i fps-spel. Under vårt Battlefield-spelande får man ge kredd för det beslutet, eftersom vi utan problem kan förlita oss på öronen för att avgöra var det är action för stunden. 

Zon Headset

Ljudet överlag känns förvånansvärt krispigt, men inte så vasst att det blir besvärligt. Vi plockar upp nyanser som vi inte tänkt på existerade när vi använt ett annat headset. De generösa elementen om 53 millimeter gör definitivt sitt för detta och virtuellt 7.1-surround fungerar klart godkänt. Den löstagbara mikrofonen har brusreducerande egenskaper och helt okej ljudkvalitet, men knappast bäst i klassen.

Specifikationer

Typ: Over-ear
Trådat: Ja
Anslutning: Usb
Surround: Virtuellt 7.1
Vikt: 456 gram
Pris: 1190 kronor hos Netonnet

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Tangentbordet

Keyboard 1 och 2 (TKL), 990 kronor

Zon Keyboard

Heatons och Netonnets mekaniska tangentbord släpps i två versioner: En fullstor och en utan numerisk del, ett så kallat TKL-tangentbord. Det senare skriver vi denna text på för tillfället, och hamnar fel med fingrarna mest hela tiden eftersom vi är vana vid större arbetsyta. Keyboard 2, som det heter, känns lagom tungt och står stabilt. Tangenternas slaghöjd är helt exponerad och viss längtan efter ett handledsstöd infinner sig. Bakbelysningen är snygg, men intensiteten haltar lite vid ett par tangenter.

Brytarna är av typen Kailh Red och gör oss inte besvikna avseende stuns och respons. Slaghöjden ligger på fyra millimeter, men tack vare en avsevärt tidigare aktiveringspunkt möter vi både ett visst motstånd och registrerar tangenttryck bara genom att trycka ned lätt med fingrarna. Detta känns också ovant i början eftersom det resulterar i en massa oönskat strejfande på WASD-tangenterna, men man lär sig snabbt hur mycket passiv tyngd som kan läggas på tangentbordet utan aktivering. 

Zon Keyboard

En kul detalj är att Windowstangenten flyttat till höger i layouten. Detta eftersom du inte ska riskera att komma åt den ofrivilligt med yttersidan av vänsterhanden. Välkommet enligt oss, men också lite ovant eftersom "Win" idag är en del av flera viktiga kortkommandon vi använder på daglig basis i Windows.

Specifikationer

Typ: Mekaniskt
Trådat: Ja
Brytare: Kailh Red
Slaghöjd: 4 millimeter
Pris: 990 kronor hos Netonnet

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Musen

Mouse 1, 799 kronor.

Zon mus

Även denna släpps i två olika varianter. Mouse 1, som vi får skickad till oss, är en relativt liten mus som passar bra för dig med klogrepp i exempelvis moba- eller strategispel. Helhetsintrycket är aningen plastigt samtidigt som ett skramlande skrollhjul hotar att driva oss till vansinne. Plus i kanten för att den funkar för både höger- och vänsterhänta, men den sträva, stela och tygklädda sladden bidrar till ytterligare frustration. Ljusshowen består av en logotyp och två "strips" på skrollhjulet.

Med 92 gram exklusive sladden är det en lätt mus som går smärtfritt att förflytta. Vi upplever den som responsiv och friktionsfri i största allmänhet. Zon-musen håller det enkelt, med en extra knapp för justering av känslighet och två sidoknappar som kompletterar de två huvudknapparna. Maxupplösningen ligger på 16 000 dpi medan och "polling rate" kan ställas in till 1000, 500 eller 125Hz. Sensorn, en PMW3389, är väl beprövad och sitter i flera konkurrerande datormöss sedan tidigare. 

Zon Mouse

Mouse 1 får definitivt jobbet gjort men sticker samtidigt inte direkt ut på något sätt. Det är en ganska anonym skapelse som möjligen hade mått bra av en hundralapp mindre i kostnad för att göra den verkligt konkurrenskraftig.

Specifikationer

Sensor: Optisk
Upplösning: 16 000 dpi
Trådad: Ja
Vikt: 92 gram
Antal knappar: 5
Pris: 799 kronor hos Netonnet

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Musmattan

Mousepad 2 Enhanced, 599 kronor

Zon musmatta enhanced

Samarbetet inkluderar också riktigt lyxiga musmattor med tygfinish som av Heaton själv beskrivs som världsledande. Detta gäller särskilt Enhanced-versionen, som är klädd i något slags skyddsväst-tyg och har en yta av "förbättrat" nylon – därav namntillägget i den aktuella versionen.

Vi har aldrig utgett oss för att vara några experttestare av musmattor. Men Zon-musen glider otvivelaktigt bättre över denna än de andra alternativ vi har tillgängliga hemma, såväl tyg- som plastbaserade. Precisionen är utmärkt. Mattorna finns i Large och Extra Large (vi testar den mindre) och kostar från 399 till 799 kronor. Knappast en spottstyver i den aktuella nischen, men smakar det så kostar det. 

Specifikationer

Mått: 360 x 300 millimeter
Material: Naturgummi, nylon
Vikt: 260 gram
Pris: 599 kronor hos Netonnet

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Helhetsintryck

Heatons och Netonnets satsning på gamingutrustning gör välkommen entré i något slags övre mellansegment av gamingtillbehör. En sak som rimmar illa med det uttalade fokuset på avskalad design är att alla produkter (förutom musmattan!) är sladdbaserade vilket resulterar i en härlig liten kabelsallad under skrivbordet.

Men snygga är de, och har absolut en design som bör tilltala mogna gamers som ändå ställer höga krav på funktionalitet när de spelar. Konceptet känns överlag väl genomtänkt, om än ganska anonymt. Det är dock kul att Netonnet gör något eget på gamingområdet. Med en bred publik kan varumärket säkert gå hem i många stugor.

Ett frågetecken i skrivande stund rör dock mjukvaran. Alla Zon-prylarna ska vara inställningsbara avseende viss funktionalitet, men dagen innan lansering uppmanas vi ladda ned ett smärre bibliotek med olika installationsfiler.

Det vore fint med en långsiktig vision här, så att vi inte ska behöva rådda Zon-prylarna i olika program. Det enda vi lyckades öppna såg ut som något från Windows 95-eran. En väl genomtänkt mjukvarudel skulle ge ytterligare trovärdighet till en satsning av det här slaget, särskilt om man nu satsar på att utmana etablerade aktörer. Kanske blir det nästa steg för Heaton och Netonnet?

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5