Testat spel: Mario Party Superstars (Switch)
Pris: Från 526 kronor på Prisjakt.se

Det är helt förståeligt att utvecklarna tar ut svängarna efter åtta snarlika Mario Party-spel. Vi fattar. Vad vi däremot inte riktigt kan släppa är att serien inte varit sig lik sedan del nio. Slopandet av det traditionella bordspelsupplägget förde visserligen med sig ett par underhållande idéer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mario Party Superstars är en tillbakagång till formatet som fungerade bäst för serien. Det samlar några av de allra bästa minispelen genom åren på fem av seriens mest ikoniska spelbrädor. Men bäst av allt – det öppnar upp för spel oavsett vilken kontroll du än må ha hemma. Ett måste för spelträffar i goda vänners sällskap.

Positivt

  • Bra mix av minispel
  • Interaktiva och underhållande spelbrädor

Negativt

  • Ingen hit för ensamma spelare
  • Onlineläget är dött
Exempelvis pekplatteläget i Wii U-upplagan eller de rörelsebaserade minispelen från Switch-rebooten Super Mario Party. Men i det stora hela blev själva tävlingsandan spelare emellan lidande. Varför ens bry sig om vad tärningen visar, när vi ändå ska åt samma håll?

Billigare inträde

Lyckligtvis är nya Mario Party Superstars till Switch just den retrofesten vi alla längtat efter. En chans att återuppleva enklare tider, med minispel som inte kräver att du lägger ut nära på en tusenlapp för en extra uppsättning Joycon-kontroller. Nu duger även den där tredjepartstillverkade dosan som du inhandlade på rea. Vän av ordning undrar ju förstås huruvida återgången till mer konventionella metoder påverkar spelet negativt.

Mario Party Superstars Wario

Vårt svar på detta är ett rungande nej. De 100 inkluderade minispelen är nämligen hämtade ur de sju första spelen och detsamma gäller de brädor vi spelar på. En sorts best of-remaster, om vi nu kan använda det uttrycket. Klassiker som ”pingvinruset”, ”vem kan äta upp pizzan snabbast” och den ökända dragkampen varvas med mer avancerade alster från de senare spelen. Självklara favoriter där inkluderar ishockey och beachvolley.

Pizza-minispel i Mario Party Superstars

Bäst i vänners sällskap

Utöver urvalet av minispel är vi också mer än nöjda med återgången till riktiga spelbrädor. Var och en av banorna erbjuder helt unika miljöer samt varsin nisch. Och lyckligtvis har det turbaserade upplägget ingen negativ inverkan på tempot. Kanske är det minispelens kvalitet, eller de mer interaktiva banorna som gör det, men hittills har vi inte ”zonat” ut på samma sätt som vi gjort med det senaste titlarna i serien.

Minispel i Mario Party Superstars

Med det sagt är hela vår text hittills baserad på flerspelarupplevelsen. För ensamma spelare är Mario Party nämligen lika kul som en fest med bara främlingar. Med andra ord – inte alls. Vi måste dock ändå ge utvecklarna kudos för att åtminstone försökt fylla spelet med upplåsbara bonusar. Men utan den där mänskliga interaktionen försvinner en del av charmen. Vissa spel är helt enkelt roligare i ett riktigt sällskap. Marios flerspelartitlar i allmänhet och Mario Party i synnerhet.

Redlight greenlight i Mario Party Superstars

I sina bästa stunder är Mario Party Superstars likvärdigt ett parti Monopol. De flesta dragen är ren tur, andra kräver strategi och ett fåtal avgörs genom skicklighet. Ibland resulterar det i knuffar och svordomar, ibland i ren glädje. Och på den punkten är vi glada att Mario Party är tillbaka på ruta ett. Ibland kan det simplaste upplägget också vara det mest underhållande.


Mario Party Superstars

Testat: November 2021
Genre: Digitalt brädspel
Utvecklare: ND Cube
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch
Pris: Från 526 kronor på Prisjakt.se

Betyg: 4 av 5