Testad produkt: Royal Catering
Pris: Kostar 5 490 kronor hos Expondo

Att göra egen pizza på en plåt i din vanliga ugn funkar, men det blir i regel en ganska trött historia. För riktigt god pizza krävs hög värme och att du gräddar den på sten. Ett populärt alternativ är en gasoldriven pizzaugn. Ett annat lite enklare alternativ är att helt enkelt köpa en stenplatta som du sätter på din befintliga grill. Men det finns även elektriska pizzaugnar. Vi tog in en modell från Expondo, en ugn som dessutom fixar två pizzor åt gången.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt bra elektrisk pizzaugn för dig som har utrymme och vill få upp lite effektivitet i matlagningen. Rekommenderas!

Positivt

  • Gräddar 2 pizzor i taget!
  • Jämn värmefördelning
  • Smidig konstruktion med luckor och belysning

Negativt

  • Tar stor plats
  • "Bara" 350 grader
  • Tveksam isolering på ovansidan

Tar plats

Tillverkaren heter Royal Catering och modellen vi testar går under det spännande namnet Pizzaugn – 2 ugnskammare. Det är en bastant pjäs vi packar upp, och du kommer att inse att det här inte är något du bara plockar fram tillfälligt på fredagskvällen när du blir lite sugen på en capricciosa. Den här ugnen lämpar sig väl för att byggas in, eller på annat sätt i alla fall ges en fast placering.

Expondo pizzaugn
Ugnen är rejäl och vi gillar frontluckorna.

Konstruktionen är ganska bastant och ugnen är iklädd rostfritt stål. På höger sida hittar du temperaturreglage till de tre separata värme-elementen. Längst ned finns en timer (utan koppling till ugnens funktioner) samt knappar för att slå på och av värmen och belysningen separat.

Expondo pizzaugn

Vi drar igång ugnen på full effekt för att bränna ur den, och mäta upp hur snabbt den blir varm och hur värmefördelningen fungerar. Stenplattorna i botten är gjorda av eldfast chamottetegel och mäter 400x400 millimeter.

Efter 10 minuter är stenen i övre kammaren 110 grader och den undre 72 grader. Ett av värme-elementen sitter i mitten av ugnen och agerar både undervärme för övre facket och övervärme för din undre pizza. Och av någon anledning är det hela tiden aningen varmare upptill. Efter 20 minuter med maxeffekt (elmätaren rusar...) närmar vi oss 250 grader i övre pizzakammaren och 220 grader i den undre, och sedan dröjer det inte länge förrän hela pizzaugnen passerar 300-gradersstrecket.

Expondo pizzaugn
Stenplattorna blir snabbt varma och värmefördelningen är jämn.

Jämn värmefördelning

Max angiven värme i ugnen är 350 grader enligt reglagen, och den håller vad den lovar enligt vår ir-mätare. Vi testar ugnen med lite olika typer av pizzor, allt ifrån egen botten till fryspizza. Och resultatet blir riktigt gott. Betydligt bättre än när du gör pizza på 225 grader i vanlig ugn.

Vi saknar lite av den där brända smaken som du får i en gasolugn, eller om du testat i vedeldad stenugn (som tar många timmar att elda upp värme i). Och allra helst hade vi velat få upp temperaturen ytterligare. Men pizzorna blir klara snabbt och de blir härligt gräddade när stenarna är riktigt varma. Ett litet minus är att när vi gräddat en laddning Hawaii till hela familjen höll vi på att bränna oss då ovansidan av ugnen blev riktigt het.

Tack vare de isolerade frontluckorna är värmefördelningen riktigt bra, till skillnad från de gasolugnarna vi testat. Vanligt är att du behöver vrida och vända pizzorna för att få dem jämnt gräddade, men här skiljer det inte alls lika mycket mellan inre och yttre delen av stenen. Och tack vare belysningen är det lätt att hålla koll på när dina pizzor börjar bli klara. Otroligt skönt att inte behöva stressa med en spade och vända pizzor var 45:e sekund. Ett moment som lätt slutar i katastrof om du varit generös med tomatsåsen och kanske snålat med mjölet.

Expondo pizzaugn

Sist men inte minst är den givna fördelen med den här modellen just att du kan grädda två pizzor åt gången. För hur trist är det inte att göra en i taget, i alla fall om ni är ett större sällskap? Och du slipper hålla koll på att du har gasol i tuben.

Fakta Royal Catering pizzaugn – 2 ugnskammare

M3 rekommenderar

Tillverkare: Royal Catering
Pris: Kostar 5 490 kronor hos Expondo
Information frånExpondo
Effekt: 3 000 Watt (3 brännare)
Mått (LxBxH): 59 x 56 x 43 cm
Vikt (brutto): 33,7 kg
Stenplatta: 400x400 mm (2 st)
Maxtemperatur: 350 grader
CE-märkt: Ja

Betyg: 4 av 5