Uppdaterad: 20/2/2023 med nya priser och produkter.

Enligt Wikipedia uppfanns den första ficklampan av ett ljushuvud vid namn Joshua Lionel Cowen 1898 och initialt använde de så kallade ”flödlamporna” en glödtråd av kol samt brunstensbatterier som strömkälla. Sedan dess har det ju hänt en del och vem minns inte den där rödvita ficklampan med magnet på kylskåpet hemma?

Numera är det led-ficklampor som gäller och utbudet är enormt. Värt att tänka på inför ett eventuellt köp är att när det gäller just led-belysning går prestanda och storlek i mångt och mycket hand i hand. Och med tanke på den relativt långa livslängden kan det kanske vara värt verkligen fundera igenom vad lampan ska användas till så att du varken över- eller underdimensionerar belysningen.

Ficklampor

Behöver du ett riktigt starkt ljus som når långt, är det ”Lumen” du skal kika efter i beskrivningen. Lumen säger inte allt om hur kraftfull en ficklampa är, men ger ändå en fingervisning: ju mer lumen desto ljusstarkare lampa. Mellan 20 - 150 lumen ger ett ljus som når upp till 100 meter och är lämpligt för exempelvis kvällspromenaden eller att ha i bilen. 1 000 lumen och för mer extrema situationer, exempelvis sök- och räddningsexpeditioner, och liknande. Vanligtvis inget man har med sig på kortrundan när hunden ska rastas.

Kolla gärna att lampan tål regn och rusk. Är den tätad mot vatten ska den ha en så kallad IPX-klassificering, exempelvis IPX4 som innebär skydd mot kraftigare vattenstänk medan en IPX7-klassad lampa är helt vattentålig. Här är ett gäng aktuella modeller med potential att lysa upp tillvaron.

Flintronic led-campinglampa

Flintronic led-campinglampa

Den här campingalampan från Flintronic kan du använda i flera olika lägen. Antingen som en gammal hederlig ficklampa, med en ljusstråle på 1 000 lumen som når upp till 300 meter, eller så kan du använda den som en lykta med ljus i 360 grader. Lyktan är det sen bara att kroka upp i campingtältet. Det uppladdningsbara batteriet är på 3 600 mAh, och kan även användas som en powerbank vid behov. Lampan är klassad som IP64, den är damm och striltät, du kan alltså ha den ute i regnigt väder, men du bör inte stoppa ned den i sjön.

Pris: Kostar 190 kronor hos Amazon Sverige


Ledlenser T7.2

Ledlenser T7.2

Smidig ficklampa med fast ljuskägla och stänkvattentät design (ipx4). Lampan har flera olika effektlägen, vilket gör att du kan ställa ned ljusstyrkan för längre batteritid. Kompakt till sin storlek och med 320 lumen levereras en stråle som sträcker sig 260 meter. ”Taktiska” ficklampor används huvudsakligen av militär och brottsbekämpande och denna modell ska enligt uppgift användas av bland andra Storbritanniens polisstyrkor.

Pris: Kostar 767 kronor hos Amazon Sverige


Bosch Universal 18V

BOSCH UNIVERSAL 18V

Effektiv belysning perfekt för alla arbetsutrymmen. Kraftfull led-lampa på 100 lumen försedd med dimmer för att ge möjlighet att välja precis rätt sken efter tillfälle. Passar utmärkt i garaget eller vid exempelvis camping. Försedd med en 360 grader vridbar krok för du ska kunna använda lampan även i ett hängande läge. Spänning på 18V och maximal brinntid per laddning är cirka 1000 minuter. Levereras utan batteri.

Pris: Kostar 272 kronor hos Amazon Sverige


Maglite ML300LX 2-Cell D

 Maglite ML300LX 2-Cell D

Oavsett om du är en jägare eller en friluftsentusiast som gillar camping, eller om du helt enkelt bara vill ha lite extra trygghet hemma eller på kvällspromenaden är Maglite ML300LX den perfekta ficklampan som både tål och ger stryk. Denna moderna klassiker är tillverkad i aluminium och är givetvis vattentålig. 524 Lumen och 366 meters räckvidd. Fyra olika funktionslägen: ”Allmän”, ”Outdoor”, ”Polis/väktare” samt ”Taktiskt”.

Pris: Kostar 1 171 kronor hos Amazon Sverige


Fenix LR40R

Fenix LR40R

En extremt kraftfull ficklampa med separata reflektorer för spot- samt flodljus som tillsammans kan leverera smått otroliga 12 000 lumen och en räckvidd på hela 773 meter. Den har en batterinivåindikator för status på dina batterier. Det perfekta verktyget vid sök- och räddningsarbeten.

Pris: Kostar 3 595 kronor hos Ljusgiganten

Ledsavers dynamo- och solcellsficklampa

Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa

Stryktålig och regnsäker ficklampa som alltid ställer upp. Laddas med den inbyggda solcellen eller ännu snabbare med hjälp av dynamo-veven. En minuts vevande ger 8 – 10 minuters batteritid och fulladdat håller batteriet i upp till två timmar. Ipx2-klassad och handtaget kan även användas som en krok för upphängning.

Pris: Kostar 160 kronor hos Kjell & Company