Enligt Wikipedia uppfanns den första ficklampan av ett ljushuvud vid namn Joshua Lionel Cowen 1898 och initialt använde de så kallade ”flödlamporna” en glödtråd av kol samt brunstensbatterier som strömkälla. Sedan dess har det ju hänt en del och vem minns inte den där rödvita ficklampan med magnet på kylskåpet hemma?

Numera är det led-ficklampor som gäller och utbudet är enormt. Värt att tänka på inför ett eventuellt köp är att när det gäller just led-belysning går prestanda och storlek i mångt och mycket hand i hand. Och med tanke på den relativt långa livslängden kan det kanske vara värt verkligen fundera igenom vad lampan ska användas till så att du varken över- eller underdimensionerar belysningen.

Ficklampor

Behöver du ett riktigt starkt ljus som når långt, är det ”Lumen” du skal kika efter i beskrivningen. Lumen säger inte allt om hur kraftfull en ficklampa är, men ger ändå en fingervisning: ju mer lumen desto ljusstarkare lampa. Mellan 20 - 150 lumen ger ett ljus som når upp till 100 meter och är lämpligt för exempelvis kvällspromenaden eller att ha i bilen. 1 000 lumen och för mer extrema situationer, exempelvis sök- och räddningsexpeditioner, och liknande. Vanligtvis inget man har med sig på kortrundan när hunden ska rastas.

Kolla gärna att lampan tål regn och rusk. Är den tätad mot vatten ska den ha en så kallad IPX-klassificering, exempelvis IPX4 som innebär skydd mot kraftigare vattenstänk medan en IPX7-klassad lampa är helt vattentålig. Här är ett gäng aktuella modeller med potential att lysa upp tillvaron.


Ledlenser T7.2

Ledlenser T7.2

Smidig ficklampa med fast ljuskägla och stänkvattentät design (IPX4). Lampan har flera olika effektlägen, vilket gör att du kan ställa ner ljusstyrkan för längre batteritid. Kompakt till sin storlek och med 320 lumen levereras en stråle som sträcker sig 260 meter. ”Taktiska” ficklampor används huvudsakligen av militär och brottsbekämpande och denna modell ska enligt uppgift användas av bland andra Storbritanniens polisstyrkor.

Kostar 649 kronor hos Amazon Sverige


Bosch Universal 18V

BOSCH UNIVERSAL 18V

Effektiv belysning perfekt för alla arbetsutrymmen. Kraftfull led-lampa på 100 lumen försedd med dimmer för att ge möjlighet att välja precis rätt sken efter tillfälle. Passar utmärkt i garaget eller vid exempelvis camping. Försedd med en 360 grader vridbar krok för du ska kunna använda lampan även i ett hängande läge. Spänning på 18V och maximal brinntid per laddning är cirka 1000 minuter. Levereras utan batteri.

Kostar 268 kronor hos Amazon Sverige


Maglite ML300LX 2-Cell D

 Maglite ML300LX 2-Cell D

Oavsett om du är en jägare eller en friluftsentusiast som gillar camping, eller om du helt enkelt bara vill ha lite extra trygghet hemma eller på kvällspromenaden är Maglite ML300LX den perfekta ficklampan som både tål och ger stryk. Denna moderna klassiker är tillverkad i aluminium och är givetvis vattentålig. 524 Lumen och 366 meters räckvidd. Fyra olika funktionslägen: ”Allmän”, ”Outdoor”, ”Polis/väktare” samt ”Taktiskt”.

Kostar 1 197 kronor hos prisjakt


Fenix LR40R

Fenix LR40R

En extremt kraftfull ficklampa med separata reflektorer för spot- samt flodljus som tillsammans kan leverera smått otroliga 12 000 lumen och en räckvidd på hela 773 meter. Den har en batterinivåindikator för status på dina batterier. Det perfekta verktyget vid sök- och räddningsarbeten.

Kostar 3 595 kronor hos Ljusgiganten


Ledwise Villain

Ledwise Villain

Ledwise Villain är en laddningsbar led-ficklampa som ger en ljuseffekt på 1 500 lumen (1 850 lm teoretiskt) som reflekteras via en specialslipad reflektor och ger en kastlängd på hela 800 meter. Lampan är perfekt som sökarljus och för att belysa avlägsna objekt i krävande förhållanden, som ute till havs eller under jakt. Armaturen är IP68-klassad, tål ner till 25 minusgrader och klarar att sänkas ned under vattnet på 50 meters djup i över fyra timmarl

Kostar 1 349 kronor hos Ljusakuten


Ledsavers dynamo- och solcellsficklampa

Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa

Stryktålig och regnsäker ficklampa som alltid ställer upp. Laddas med den inbyggda solcellen eller ännu snabbare med hjälp av dynamo-veven. En minuts vevande ger 8 – 10 minuters batteritid och fulladdat håller batteriet i upp till två timmar. IPX2-klassad och handtaget kan även användas som en krok för upphängning.

Kostar 150 kronor hos Kjell & Company