Testad produkt: Epos H3 Hybrid gamingheadset
Pris: 1 799 kronor hos Webhallen

Epos, som numera är avknoppat från Sennheiser, är synonymt med bra gaming-headsets. Sist vi testade H3 hade vi enbart ett fåtal klagomål, bland annat avsaknaden inställningsmöjligheter. Den uppgraderade versionen, H3 Hybrid, är designad i samma plug and play-stuk som ”vanliga” H3. Men Hybrid-prefixet innebär också en hel del nyheter. Nya inslag som höjer H3 till nya höjder.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Epos H3 Hybrid är i princip uppgraderad på alla fronter gentemot föregående modell. Nyversionen kan användas i trådlöst läge och har numera även tillgång till inställningar via Epos Gaming Suite. Att det kräver batteri vid användning av 3,5 mm-sladden är udda, men annars är vi riktigt nöjda med den superba kvaliteten på ljudet.  

Positivt

  • Stilren design
  • Designen
  • Superb ljudkvalitet
  • Avtagbar mikrofon

Negativt

  • Kräver uppladdat batteri för 3,5-sladden
  • Virtuell surround finns enbart på pc
  • Något dyr jämfört med konkurrenterna

Funktioner

En av de många nyheterna är att headsetet äntligen är kompatibelt med Epos mjukvara Gaming Suite. Här ges vi full kontroll över den, åtminstone enligt undertecknad, mest eftersökta funktionen – equalizern. Du är mer eller mindre fri att ställa in reglagen exakt som du själv vill och kan dessutom spara olika profiler. Dessa kan i sin tur aktiveras genom den ”smarta” kopplingsknappen, som även används för att para headsetet via bluetooth.

Inställningar Epos H3 Hybrid gaming-headset

Headsetet känns igen av Gaming Suite direkt, om det ansluts via usb-c vill säga. Det medför att du behöver koppla in headsetet varje gång du vill ändra på inställningarna. Spelar du på pc lär du också använda dig av usb, då det är det enda sättet att höra 7.1-ljud i dina spel. Ett annat märkligt designval är att H3 Hybrid kräver laddat batteri även när du använder dig av 3,5 mm-sladden, till exempel med Playstation 5 eller Xbox Series-konsolerna.

Med det sagt är headsetet utmärkt vid användning av två separata ljudkällor samtidigt. Denna funktion blir alltmer vanlig, och eftertraktad, i samband med den ökade populariteten för externa kommunikationsappar. Discord är ett exempel på program som kan köras som sekundär källa via bluetooth, samtidigt som du får spelljudet levererat via 3,5 mm-utgången. För egen del har vi främst använt diverse poddar för ändamålet, utan att någonsin upplevt problem med att balansera ljuden. 

Design och komfort

Rent utseendemässigt är H3 Hybrid identisk med sin föregångare – en neutral blandning av metall och svart plast (headsetet finns dock även i vitt). Undersidan av bågen har samma mjuka foaming som vi är vana vid. En garant för längre spelsessioner utan avbrott. Och precis som med den tidigare modellen bjuder Hybrid-modellen också på numrerade positioner för justering av bågen.

Epos H3 Hybrid gaming-headset
Foto: Raphael Cano Felix

Kåporna är inte runda, men ändå riktigt bekväma för öron i mellanstorleken. Själva utrymmet är perfekt anpassat och därmed är de också riktigt bekväma. Men framför allt så isolerar de allt utomstående ljud, vilket bådar gott om du även vill använda lurarna för andra ändamål än just gaming. Ett exempel är att koppla loss mikrofonen och använda H3 Hybrid som ”vanliga” trådlösa musiklurar, genom bluetooth.  

Ljudkvalitet

Sennheisers främsta kännetecken är att deras produkter erbjuder ljud i världsklass. Något som även gäller avknoppningen Epos i allmänhet. Oavsett om vi använder H3 Hybrid till renodlade actionspel eller mer avkopplande äventyrsspel gör den breda ljudbilden att spelen känns mer levande. Den förinställda balansen mellan bas, mellanregister och diskant fungerar dessutom ypperligt för de allra flesta ändamålen.

H3 Hybrid utan mic
Foto: Raphael Cano Felix

En annan egenskap vi vill lyfta fram är headsetets kraftfulla högtalare. Maxvolymen är något högre än andra modeller vi testat, till den grad att vi kan höra alldeles utmärkt när vi lägger ifrån oss headsetet. Även mikrofonen håller hög kvalitet, trots att det egentligen bygger på samma mekanik som sist. Kanske har det skett små marginala förbättringar mellan modellerna. Eller så var modellen vi testade sist ett måndagsexemplar, där vi ibland inte fick till mute-funktionen.

Oavsett vilket känns H3 Hybrid som en betydligt mer avancerad och vidareutvecklad modell som passar fler ändamål än ”vanliga” H3. Plug and play-andan lever vidare, men har nu fått tillökning med de funktioner som vi efterlyste senast. Det enda riktigt negativa vi kan nämna är just att det kräver laddat batteri för 3,5 mm-sladden. Men det, om något, är priset vi är villiga att betala för den superba ljudkvaliteten headsetet bjuder på.


Specifikationer

Produktnamn: H3 Hybrid
Testat: November 2021
Tillverkare: Epos
Anslutning: 3,5 mm-kabel, usb-c, bluetooth
Format: Spelkonsoler, mobiltelefoner, pc
Vikt: 298 gram
Surround: Virtuellt 7.1-ljud på pc
Pris: 1 799 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5