Testad produkt: Sony LSPX-S3
Pris: Kostar 3 990 kronor hos komplett.se

Åh, Sony. Hur tänkte ni? En högtalare av glas, visst! Placera en lampa i den vars ljus påminner om ett stearinljus, varför inte? En högtalare som låter mediokert och har ett skyhögt pris? Nä, skulle inte tro det.

Betyg 1,5 av 5

Omdöme

Om du suktat efter en högtalare som är dyr, låter mediokert men som kan simulera skenet från ett levande ljus, då är det här högtalaren för dig. Om du inte gör något av ovan nämnda, då är det inte högtalaren för dig.

Positivt

  • Trevligt ljus
  • Designen

Negativt

  • Saknar wifi
  • Saknar Spotify Connect
  • Dåligt ljud
  • Går inte att ansluta till multirum
  • Sjukt dyr
Sony LSPX-S3 är i grund och botten en högtalare med ett glasrör. Botten utgörs av högtalaren samt dess kontroller. Högtalaren laddas via usb-c, sladd medföljer, men ingen laddare. I glasröret är en diod placerad som lyser riktigt mysigt när mörkret faller. Glasröret ska också hjälpa till att sprida musiken. Bygget känns gediget. Designmässigt påminner den om något som haft en halvdålig dag hos Bang & Olufsen. Den är snygg, men inte vansinnigt snygg.
Glashögtalare

Saknar allt kul

Så, vad kan då den här högtalaren göra. Jo, du kan koppla upp din telefon/dator/surfplatta via bluetooth för att lyssna på musik. Det är allt. Skulle du mot förmodan äga två högtalare kan du använda dem som ett stereopar. Wifi? Nej. Multirum? Nope. Spotify Connect? Nä. Stearinljussimulator? Check!

Där har du funktionerna. Om du laddar ned Sonys Music App får du ett par till, som fler möjligheter att justera ljudet. Just det, den har även inbyggd mikrofon, så du kan ta emot telefonsamtal.

Mediokert ljud

Ljudmässigt hamnar den här långt bakom både mindre och billigare högtalare. En Sonos Roam springer cirklar runt den här – inte bara ljudmässigt. Roam går att koppla in i Sonos högtalarsystem. Och den är billigare. Ljudet som emanerar ur Sonys LSPX-S3 är som bäst mediokert. Hårda ord, vi vet, men då har vi inte ens nämnt priset.

Diskanten är inte särskilt utmejslad, basen är meh och något mellanregister finns inte. Det låter helt enkelt inte bra. Tänk dig en bluetooth-högtalare som du köpt på en bensinmack för femhundra kronor. Ungefär så låter den.

Enligt Sony ska ”det organiska glasröret vibrera och leverera oöverträffat klart ljud som sprider sig 360 grader så du kan lyssna på musik vart du än befinner dig”.

Ett ögonblick.
Hahahahahahaha!
Ursäkta mig, men ibland är det svårt att bara hålla sig.

Så, tillbaka till Sony LSPX-S3. Tja, hur den skulle låta utan det ”organiska” glasröret vet vi inte. Men inte tusan är ljudet klart. Eller oöverträffat. Det är okej. Inte mer.

Sony
Laddas via usb-c. Sladd ingår, men inte laddare

I läget för levande ljus flimrar belysningen som ett stearinljus. Det går att välja fast sken, flimrande eller att det ska blinka till musiken som spelas. Skillnaderna är dock försumbara. Något Sony är medvetna om, då det står att läsa i manualen: ”När det är svårt att avgöra om enheten är i Stearinljusläge, ändra då inställningen för ljusfladder”. Men det är ändå en trevlig funktion. En väldigt dyr sådan.

Sjuk prissättning

Hade den här tingesten kostat 1 500 kronor hade texten varit mer förlåtande, till och med positiv. Sony LSPX-S3 kostar 4 000 kronor i butik. Alltså, det är helt bisarrt dyrt! Tidigare nämnda Sonos Roam kostar 2 200 kronor och låter överlägset bättre och har fler och bättre funktioner. Dock inte funktionen stearinljus.

Köper du ovan nämnda Roam har du 1 800 kronor över. Du kan då köpa 15 stycken 50-pack stearinljus från Ikea för pengarna eller tre fejkljus för 300 kronor. Eller så köper du ett glorifierat stearinljus med småsunkigt ljud för 4 000 kronor.

För att summera: Mediokert ljud, trevligt ljus och inte ens i närheten värt sitt pris.

Specifikationer

Testad: November 2020
Modell: LSPX-S3
Tillverkare: Sony
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Cirka 8 timmar
Frekvensåtergivning: 20 – 20 000 Hz
Handsfree-funktion: Ja
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 1,1 kg
Storlek: (diameter x höjd) 94 x 289 mm
Rek. Pris vid test: 3 500 kronor
Pris: Kostar 3 990 kronor hos komplett.se

Betyg 1,5 av 5