I årets utbud av tv-apparater från LG har det satsats mer på oled än någonsin, med oled-tv i allt lägre prisklasser. Samtidigt har LG, som också är den stora tillverkaren av oled-paneler till alla stora tv-märken, introducerat ny och bättre panel för de allra bästa 4k-modellerna på marknaden, kallad Oled Evo. Den största och viktigaste nyheten i den är en toppljusstyrka som oled inte tidigare har kunnat uppnå, gjort möjligt bland annat med effektiv värmeavledning bakom dioderna.

Betyg 4 av 5

Omdöme

LG har alltid levererat bra spelegenskaper och årets bästa 4k-tv från tillverkaren är inget undantag. Men i år har de tagit flera kliv mot en vass bioupplevelse, med nya ljusstarka Oled Evo-panelen och förbättrad bildmotor. De lyckas dock inte hundraprocentigt med bildhantering, även om de är på rätt väg, och du behöver separat soundbar för en perfekt ljudupplevelse.

Positivt

  • Ljusstark oled med snygg dynamik
  • Helt rätt egenskaper för spel
  • Läcker, tunn design för väggmontering
  • Snyggare, smartare gränssnitt

Negativt

  • Inbyggt ljud inte i toppklass
  • Enstaka uppskalningsmissar
  • Stödjer ej hdr10+
M3 rekommenderar

Vi har tidigare sett den panelen i Sonys bästa 4k-tv A90J, och den ska också sitta i Philips toppmodell denna höst. Men det är bara LG som använder Evo-varumärket för den. LG reserverar också Evo-panelen för sin allra bästa 4k-oled, G-serien eller Gallery Design som dess fulla namn är. I populära C-serien och nya prispressade A-serien är det lite enklare oled-paneler som gäller.

Årets G-serie har namnet G1 och finns i tre storlekar, 55, 65 och 77 tum. Här har vi testat 55-tummaren, men det är ingen avsevärd skillnad på modellerna förutom just storleken på bildytan. Sådant som anslutningar, bildprocessor, mjukvara och högtalare ska vara desamma. Det handlar då mest om vilken storlek som passar bäst i ditt hem.

Och hur massiv din tv-budget är. 55-tummaren har ett rekommenderat pris på precis under 30 000 kronor, 65-tummaren kostar 38 000 kronor och 77-tummaren, som inte börjat levereras ännu utan enbart finns för förbeställning på LG:s webbsajt, går på 53 000 kronor. 55- och 65-tummaren har dock under året vid många tillfällen gått att hitta för betydligt lägre pris. 

Snyggast på väggen

Gallery Design-serien är byggd för att främst kunna hängas på en vägg, med ett special-väggfäste som monteras i en insjunken del av tevens baksida så att den hänger helt tätt mot väggen. G1 är då bara 2,3 centimeter tjock, men till skillnad från de flesta oled-tv är det jämntjocka 2,3 centimeter för hela enheten. All elektronik, alla bildingångar och högtalare får plats bakom bildpanelen.

Fjärrkontroll
Praktisk men inte så lyxig fjärrkontroll.

Fjärrkontrollen är faktiskt tjockare än själva tv:n. Det är samma fjärrkontroll här som till LG QNED99 som vi testade i början av hösten. Den känns lite plastig för att tillhöra en premium-tv, men är bekväm att greppa och funktionell. Här finns snabbknappar till en handfull appar och fler knappar till funktioner och inställningar än på tidigare modeller. Nya fjärren har också en intressant bonusnyhet: inbyggt nfc-chipp, som gör att du kan hålla en mobil mot dem och direkt aktivera skärmdelning.

Det finns också bordsstativ att köpa till LG G1. Det består av två fötter som monteras på vardera sida av tv:n. Det är också det riktigt snyggt, och du får då med ett par plastpaneler för att dölja fästen och hål på baksidan. Men snyggast är tv:n onekligen upphängd; då får du i stort sett bara en bildyta, med en knapp centimeters skärmkant runtom, plus en tunn metallram. Sidorna sluttar sedan snett inåt på baksidan, så framifrån syns de inte förutom i snäv vinkel.

Enda nackdelen med väggmontering är att inga externa portar är enkelt tillgängliga på sidan, vare sig usb-portar eller hdmi. Du får fyra hdmi 2.1-portar och tre usb 3-portar, placerade i en insänkning på baksidan, med snygga kabelrännor som löper ut i mitten i nederkant. Så har du bildkällor du vill kunna plugga i och ur blir det knepigt. Väggfästet är inte helt stelt så det går att komma åt bakom, men särskilt smidigt är det inte.

I toppklass för spel

Hdmi-portarna stödjer alla de viktigaste nyheterna, 4k-bild i 120 hz och variabel bildfrekvens och automatiskt låglatensläge för när du spelar spel. Det är dock bara en av dem som har stöd för arc och earc. Inget ovanligt med det, det verkar vara branschstandard. Men till skillnad från en del konkurrenter så har du här tre hdmi-portar till med rätta egenskaperna för att ansluta din nya Xbox eller Playstation, om du lyckats få tag på en.

LG G1 profik.
2,3 centimeter tv. Tjockare än så blir det inte.

Du får också en av tv-branschens snabbaste svarstider. LG själva pratar om en millisekund i svarstid, men mer realistiskt är att förvänta sig ungefär tio millisekunder av kombinerad panelrespons och insignalslagg, när det dedicerade speloptimeringsläget är valt. Det är fortfarande mycket bra för en tv, och ger en utmärkt direkt känsla när vi testar att spela.

G1 stödjer också både Nvidia G-sync och AMD Freesync Premium. Så du kan få optimerat bildflöde både från konsoler och från en gaming-pc. Till en början får vi inte igång det då det visar sig att det är en manuell funktion att aktivera. Men LG har gjort det lättare för gamers än tidigare; alla funktioner som är viktiga för speloptimering är samlade på ett och samma ställe i inställningsmenyerna.

Nytt gränssnitt

Gränssnittet i nya WebOS 6.0 är helt omarbetat mot tidigare versioner. Det styrs fortfarande från en flytande muspekare med LG:s smarta viftkontroll Magic Remote, men nu används hela skärmen i hemskärmsläge. Det innebär att du får bättre överblick om du har många appar installerade, och snabbare väg till både dem och till rekommenderat innehåll från dem samt tablå-tv-kanaler.

WebOS 6.0
WebOS är ett konstigt namn på ett tv-gränssnitt, men LG vet vad de gör. Navigering är enkel, apputbudet godkänt om än inte perfekt, och överblicken har blivit bättre.

Apputbudet är nästan komplett, men bara nästan. Jämfört med Samsungs Bixby-system och framför allt Android TV som dominerar tv-branschen numera så kan enstaka mer nischade appar och innehållstjänster saknas. Därför är det bra att WebOS har så smidig hantering av externa bildkällor och skärmdelning som den har, så att du kan plugga in en extern spelare eller använda mobil eller surfplatta som bildkälla.

Ibland hackar det när innehållet i panelen inte laddar snabbt nog, men vi kan inte avgöra om det beror på prestandaoptimering i systemet, eller om det är för beroende av snabb nätverksuppkoppling. Wifi är snabbt nog för oss att strömma 4k, men vi vet inte om det finns andra problem med det, som långa svarstider.

Det kan vara värt att kolla upp, och eventuellt dra fast kabel till tv:n, om du vill utnyttja två andra intressanta gaming-funktioner. G1 har stöd för både Google Stadia och ska få tillgång till Geforce Now. Då lär det behövas nätverksuppkoppling i toppklass.

Oled Evo övertygar

Den nya och ljusstarka oled-panelen gör sig främst påmind när vi spelar upp hdr-film. Med punktljusstyrka på över 800 cd/m2 så kan vissa typer av scener få enorm kontrast. En nattscen med gatubelysning ger både absolut svärta och nästan bländande ljuspunkter på ett sätt som oled inte mäktat med utom just i de allra bästa modellerna senaste året. Det är en enorm intensitet i ljuspunkter, och panelen levererar också helt rätt lyster i färger.

LG G1 Evo
Oled Evo-panelen levererar intensiva färger och ännu mer intensivt ljus. Speciellt med rätta hdr-källan, men även sdr-film kan få extra stuns.

Med så mycket dynamik att röra sig med krävs det smart bildhantering för att tygla det hela. G1 har LG:s uppgraderade bildprocessor α9 Gen4 AI, som levererar en handfull förbättringar. Framför allt är detaljåtergivning i mörka partier av bilder bättre nyanserad än tidigare. Det innebär att när vi tittar på en mörk scen så ser vi väldigt mycket detaljer, som texturer i asfalt, icke upplysta lövverk och moln på en natthimmel.

Här kan även en topp-tv göra bort sig och det är ett stort lyft mot den överdrivet djupa svärta som tidigare LG-tv haft. Det är tyvärr inte samma finess i ljusa partier, där en del vita ytor kan bli relativt utfrätta. I alla fall i standardläget och inte minst i läget Intensivt, vilket vi helst undviker. Det är något som till exempel Sony A90J och även Panasonics senaste toppmodell JZ2000 kontrollerar bättre.

Utrymme för finputsning

De har också ett litet övertag mot LG när det gäller hantering av mindre snygga bildkällor. Sony är bäst i klassen på intelligent brusreducering och Panasonic på att förbättra hårt mpeg-komprimerad film innan uppspelning, men LG är med nya bildmotorn så bra på de punkterna att skillnaden är marginell.

LG levererar kompetent uppskalning, men den är inte helt perfekt. Vi får bland annat dras med en viss flimrighet runt bildelement med hög kontrast, till exempel ett upplyst fönster på natten. Hdr-interpolering, som tolkar sdr-film och ger den en hdr-liknande upplevelse är däremot mycket bra. Det märks till exempel i fina jämna färgtoningar. Rörelseutjämning har förbättrats påtagligt från förra generationen, och LG kan nu mäta sig med de bästa. Ingen slår Sony just nu i jämnhet och detaljskärpa i rörlig bild, men LG är inte långt ifrån.

LG G1 har stöd för hdr10 och Dolby Vision, men inte hdr10+. Den har stöd för Dolby Vision IQ, vilket innebär smart anpassning av hdr till ljusförhållandena i rummet. En liknande funktion finns också för hdr10, även om det är mer begränsad. I både standard- och ett par olika biolägen (ett för mer balanserad återgivning med viss rörelseutjämning, och ett filmmaker-läge där allt sådant är avslaget och färgtemperaturen varmare) gör dessa ett bra jobb med att kontrollera bilden.

LG G1 fot.
Även snett från sidan är det platta bakstycket av G1 dolt. Fötterna för bordsplacering är ett separat inköp, men på plats är även de eleganta.

Kan behöva soundbar

G1 har sex högtalarelement, två för bas och fyra för mellanregister och diskant, samtliga med effekt på tio watt vardera. Det skulle kunna ge ett rikt och fylligt, ljud, men LG missar målet med denna högtalaruppsättning. På pappret ser det ut att vara samma högtalaruppsättning som i LG QNED99, men den låter betydligt bättre än G1 gör. Troligen går det inte att bygga så mycket bättre med tanke på G1:s tunna design.

Högtalarna sitter i tv:ns nederkant och är riktade rakt nedåt. De levererar absolut inte dåligt ljud, men för en tv i premium-klass saknas en hel del fyllighet. Det kan också handla en del om tv:ns placering. Vi testade G1 bordsmonterad, och ljuddynamiken kan bli en annan tätt intill en vägg. Vi får frågan vid installation om ljudet ska anpassas för bordsplacering, men hur mycket som mjukvara och equalizer-inställningar kan göra för att justera det är oklart.

Precis som för bilden går det att få ai-assisterad ljudautomatik. Du kan med hjälp av mikrofon i fjärrkontrollen analysera akustiken och få ljudprofil anpassad efter det. Den ska sedan automatiskt justeras utefter typen av ljud som spelas upp. Den ger vi inte så mycket för, då allt den nya ai-ljudprofilen verkar göra är att strypa bastonerna.

Det är dessutom snabbt och smidigt att byta ljudläge manuellt, och de färdiga profilerna för musik, film, sport och spel låter alla påtagligt bättre och är behagligt välbalanserade från början. Men nej, någon riktigt premium-upplevelse för ljud blir det aldrig. Här kan du behöva investera i en soundbar. Det finns gott om plats för en under tv:n om du har den på fötter. Har du G1 väggmonterad finns det en utmärkt tillhörande soundbar att köpa till som har platt design och kan hängas precis under.

Specifikationer

Produktnamn: LG G1
Testad: November 2021
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled
Storlek: 55, 65, 77 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 40-120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Operativsystem: WebOS 6.0
Ljud: 4.2, 60 Watt
Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (earc på en port), 3st usb 3, lan, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth
Mått (på bord), 55 tum: 122,5 x 27,1 x 76,5 cm
Mått (på vägg), 55 tum: 122,5 x 2,3 x 70,6 cm
Vikt, 55 tum: 22,5 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Gallery Series väggfäste ingår
Rek pris: 29 992 kr (55 tum), 37 992 kr (65 tum), 52 992 kr (77 tum)
Aktuellt pris: Från 29 790 kr på Komplett

Betyg: 4 av 5