Den amerikanska nätbutiken Wish tog världen med storm för några år sedan och blev så populär i flera länder att det ställde till problem. I Sverige fick Postnord exempelvis problem med översvämmade postterminaler när alla paket från Kina skulle hanteras.

Wish har inga lager och säljer inte självt några produkter, utan fungerar som en marknadsplats för andra butiker och tillverkare som säljer direkt på plattformen. Varorna skickas från dessa, ofta direkt från Kina.

Förra året genomförde konsumentskyddsmyndigheten DGCCRF en undersökning av Wish genom att beställa 140 slumpvis utvalda produkter i kategorier som leksaker och elektronik. Resultaten var häpnadsväckande dåliga: av leksakerna bedömdes 45 procent vara farliga och bland elektronikprodukterna var hela 90 procent farliga. Till och med utklädningssmycken var farliga i 62 procent av fallen.

Nu rapporterar Tech Crunch att flera franska ministrar tillsammans meddelar att Wish kommer döljas från sökmotorer som Google och App Store tills dess att plattformen bedöms ha bättrat sig och inte längre gör det så enkelt för konsumenter att köpa farliga produkter som inte får säljas i Europa.

Wish säger till Tech Crunch att företaget tar bort alla produkter som upptäcks utan CE-märkning eller med varumärkesintrång, och att företaget har försökt jobba proaktivt med DGCCRF för att bli bättre.

Hur farliga kan elektronikprodukter från okända tillverkare vara? Läs vårt test av piratladdare här.