En tredjedel av den svenska befolkningen har högt blodtryck, hypertoni. Oftast ger inte högt blodtryck några symtom, men om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet. Ett för högt blodtryck ökar risken för ett gäng otrevligheter såsom stroke, hjärtsvikt, njursvikt och hjärtinfarkt. Blodtrycket ska helst vara under 140/90 mm Hg (millimeter kvicksilver).

Det är med andra ord viktigt att du håller koll och som tur är finns det idag en hel drös med mätare som du kan använda för att mäta blodtrycket på egen hand hemma. Ett tips är att låta någon kunnig inom vården mäta ditt tryck första gången och samtidigt ta med din egen blodtrycksmätare för att kolla att värdena överensstämmer.


 Braun ExactFit 3

Braun Exact Fit 3

En automatisk blodtrycksmätare, även denna till överarmen, för en enkel övervakning av ditt blodtryck på egen hand. Mätaren använder en mjukinflationsteknik för en bekvämare mätning, ett bra val för dig som behöver ta regelbundna mätningar. Blodtrycksmätaren har två manschettstorlekar och med en färgkodand blodtrycksnivå-indikator för att du snabbt och enkelt ska kunna tolka dina resultat. Visar även medelvärdet för de tre senaste mätningarna.

Kostar 487 kronor hos Amazon Sverige


Medisana BU 510

Medisana BU 510

Överarmsmätare med stor display för att du lättare ska kunna läsa av värdena. I det interna minnet kan upp till 90 mätresultat för två användare sparas. Manschetten är lämplig för en överarm med en omkrets från 22 till 36 centimeter och enheten levereras med en praktisk förvaringspåse.

Kostar 547 kronor hos Amazon Sverige


Withings BPM Core

Withings BPM Core

BPM Core är Withings senaste blodtrycksmätare som vi givetvis har planer på att testa lite längre fram. Förutom att mäta trycket ska den även kunna kontrollera och upptäcka vanligt förekommande kardiovaskulära sjukdomar hos människor som lider av högt blodtryck. BMP Core upptäcker förmaksflimmer, även kallat aFib, via EKG samt de vanligast förekommande hjärtklaffssjukdomarna genom ett integrerat digitalt stetoskop. Ger lättavlästa färgkodade resultat direkt på displayen samt synkar dina resultat genom Bluetooth till den tillhörande appen Health Mate.

Kostar 2 399 kronor hos Komplett


Beuer BM45

Beuer BM45

Helautomatisk blodtrycksmätare med en fet och belyst display. Används på överarmen för ett så korrekt resultat som möjligt. Den ska även registrera och varna vid ojämn hjärtrytm eller blodtrycks-avvikelser. Minnesfunktion för den senaste månadens morgon- och kvällsmätningar för två personer (2x60 minnesplatser). Levereras med blodtrycksmanschett (22 till 36 cm), 4x AA-batterier samt förvaringsväska.Fyndläge, just nu rejält prissänkt!

Kostar 522 kronor hos Amazon Sverige


Omron M7 Intelli IT AFIB

Omron M7 Intelli IT AFIB

Omron M7 Intelli IT AFIB är en blodtrycksmätare utrustad med den senaste tekniken AFIB (Atrial Fibrillation) för att kunna upptäcka förmaksflimmer med hög noggrannhet. Den indikerar vid oregelbundna hjärtslag och visar med hjälp av färglampa om du har högt blodtryck. Kan användas med appen Omron Connect, som finns för både Iphone och Android, för att synkronisera mätvärdena till din smartphone och följa upp din resultat över tid.

Kostar 1 044 kronor hos Apohem


Beurer Blodtrycksmätare BC 32

Beurer Blodtrycksmätare BC 32

Blodtrycksmätaren från Beurer som är smidig att använda och mäter enkelt blodtrycket och indikerar riktlinjer för blodtryck via handleden. Den stora och tydliga displayen visar snittvärden, systoliskt och diastoliskt blodtryck, puls, tid och datum, samt varnar vid oregelbunden hjärtverksamhet (arytmi). Här finns även en minnesfunktion (2x60 mätningar) och du kan få ett snittvärde av de sju senaste morgon- och kvällsmätningarna.

Kostar 336 kronor hos Amazon Sverige