Testad produkt: Adidas ZNE 01 ANC
Pris: Kostar 1 999 kronor hos Adidas

Adidas har lanserat tre nya par hörlurar som, föga förvånande, är tänkta att vara optimerade för att användas under träning. Vi har testat värstingmodellen av dessa tre – Adidas ZNE 01 ANC, med en prislapp på 2 000 kronor.

De övriga två, Adidas ZNE 01 och Adidas FWD-02 Sport, kostar 1 100 kronor respektive 1 800 kronor.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Adidas ZNE 01 ANC är små och lätta och låter riktigt bra. Men tyvärr är nackdelarna alltför många. De har en tveksam passform, dåliga touchkontroller, dålig brusreducering och anslutningsproblem. Dessutom är prislappen på 2 000 kronor i saftigaste laget med tanke på vad man får för pengarna.

Positivt

  • Bra ljud
  • Små och lätta
  • Tillhörande app

Negativt

  • Tveksam passform
  • Dålig touchkontroll
  • Dålig brusreducering
  • Anslutningsproblem

Små och lätta

Det första vi konstaterar när vi packar upp Adidas ZNE 01 ANC är hur små och lätta hörlurarna är. De väger bara 4,5 gram styck och dosan (utan hörlurarna) väger bara 37 gram. Utformningen är den med en utstickande lite pinne, likt Apples Airpods.

Men trots att de är så små och nätta sitter de inte särskilt bekvämt i öronen, i alla fall inte i undertecknads relativt stora öron. Detta oavsett vilken av de tre medföljande plupparna som väljs. Att bara skicka med tre par pluppar är för övrigt snålt.

Det är som att hörlurarna inte riktigt når in i örat och det känns hela tiden som att de är på väg att trilla ur.

Negativt är också de dåligt fungerande touchkontrollerna. De är på tok för okänsliga och feltryckningarna blir för många. Särskilt när vi försöker trippeltrycka (för att hoppa bakåt i uppspelningen) registreras det alltför ofta som singel- eller dubbeltryck istället.

Touchkontrollernas funktion är också begränsad, då det inte går att ändra volym med dem. Och det går heller inte att ändra deras funktioner i den medföljande appen, i alla fall inte för hur uppspelningen ska styras. Däremot går det att välja vad en lång tryckning ska göra (växla mellan bruskontroll av och på, starta Spotify, starta röstassistent eller inte göra någonting).

Att det finns en app är visserligen positivt, men den har några märkliga begränsningar. Det går som sagt bara delvis att styra funktionerna för touchkontrollerna. Och det finns visserligen en equalizer, men den går inte att ställa in fritt utan har bara ett antal förinställda lägen.

Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas ZNE 01 ANC är små och lätta.

Bra ljud, dålig brusreducering

Glädjande nog är ljudet hos Adidas ZNE 01 ANC riktigt bra. Basen är (relativt sett) tung och tydlig och både mellanregister och diskant rena och klara. Oavsett om vi lyssnar på musik av olika typ eller ljudböcker/podcasts.

Tyvärr håller brusreduceringen inte samma klass. Faktum är att den är riktigt dålig och att vi i vissa lägen har svårt att avgöra om den faktiskt är påslagen eller inte.

Och för att göra saken ännu sämre har Adidas ZNE 01 ANC också vissa problem med anslutningen. Med ojämna mellanrum hackar det till, både vid uppspelning och vid telefonsamtal. Detta trots att vi har telefonen precis intill hörlurarna.

Avslutningsvis är inte heller batteritiden mycket att hurra för med 4,5 timmars speltid per laddning och 20 timmar totalt med laddosan.

Specifikationer

Produkt: Adidas Z.N.E. 01 ANC
Testad: November 2021
Tillverkare/kontakt: Adidas, adidas.se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja
Färger: Svart, vit
Vikt (två hörlurar): 9 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 37 gram
Batteritid totalt: 20 timmar
Batteritid per laddning: 4,5 timmar
Pris: Kostar 1 999 kronor hos Adidas

Betyg: 2 av 5