Efter mycket om och men har Sverige till slut valt att införa ett digitalt intyg på vaccination mot sars-cov-2-viruset som orsakar covid-19. Från början var det mest användbart för de som behöver resa i Europa, men från 1 december kommer du behöva det även för vissa evenemang i Sverige. I den här guiden går vi igenom hur du skaffar och använder covidbeviset.

Enkelt för de allra flesta

De flesta vuxna svenskar har idag e-legitimation vilket är det enda som krävs för att snabbt och enkelt hämta ut ett vaccinationsbevis. Du måste så klart även vara vaccinerad i Sverige för att myndigheterna ska kunna hitta din vaccinationsstatus i systemet.

Det blir lite krångligare om du inte har e-legitimation eller saknar folkbokföringsadress – då behöver du besöka E-hälsomyndighetens webbplats och fylla i en blankett för att få beviset på papper istället.

Digital brevlåda

Digital brevlåda

Om du har anslutit dig till någon av de av Skatteverket godkända digitala brevlådorna Min myndighetspost, Kivra, Digimail eller E-boks kommer ditt covidbevis automatiskt att skickas dit utan att du behöver göra något extra. Därifrån kan du sedan spara det som pdf eller skriva ut om du vill ha det utanför brevlådan.

Kommer till brevlådan

Så beställer du

Så länge du har en e-legitimation gör du så här för att beställa ditt covidbevis:

  • Gå till covidbevis.se i valfri webbläsare, på mobil eller dator spelar ingen roll.
  • Välj Hämta vaccinationsbevis och sedan din e-legitimation. Bankid på den här enheten betyder Mobilt Bankid på mobilen eller Bankid via din bank på dator. Mobilt Bankid på annan enhet är främst om du vill logga in på dator men legitimera dig med hjälp av mobilen, vilket normalt är snabbare och enklare.
  • Godkänn att E-hälsomyndigheten får behandla dina personuppgifter och gå vidare.
  • Om du är ansluten till en digital brevlåda skickas beviset direkt dit, annars får du bara en pdf direkt från sajten som du kan spara på enheten och skicka till dig själv så att du kan visa upp det på andra enheter.

Skriv ut beviset

Speciellt om du ska resa utomlands är det en god idé att skriva ut en eller ett par kopior av covidbeviset. Om du till exempel har slut på batteri eller blir av med mobilen kommer det underlätta rejält vid hemresa och kanske även andra situationer. Qr-koderna som utgör själva beviset fungerar lika bra på papper som på en skärm.

Plånbok på Iphone

Spara till Plånbok på Iphone

Har du Iphone behöver du inte ens låsa upp telefonen för att kunna visa upp covidbeviset. Du kan nämligen lägga till det i Plånbok ungefär som en biljett eller boardingkort. Ingen av de digitala brevlådeapparna har lagt till en snabbgenväg för att göra det, men det finns flera webbsajter som skannar qr-koden från beviset och skapar en kupong för Plånbok. Ett exempel är covid19passbook.netlify.app som är öppen källkod och inte skickar några personuppgifter till internet.