Testad produkt: Philips 498P9Z Ultrabred skärm
Pris: 11 801 kronor hos Proshop

Vad är bättre än två synkade skärmar för multitasking? En gigantisk, kurvad skärm som ersätter båda apparaterna. Det verkar åtminstone vara filosofin Philips anammat med sin gigantiska Brilliance-skärm. Den är nämligen så pass bred att den ersatte båda våra apparater under hela testperioden. Ett bättre jobb gjorde den också, i de flesta avseenden. Vidare är den även stilren nog att placeras på ”vanliga” skrivbord, utan att skrika ”jag är gamer”.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Philips P498P9Z är ett snyggare alternativ för dig som idag använder två separata skärmar. 32:9-formatet ger de spel som väl är kompatibla en ny dimension och tack vare funktioner som Adaptive sync blir helheten mer behaglig. Den enda riktiga nackdelarna är att vi tvingas att flippa med inställningarna efter multiview, samt att skärmen har 4 ms i responstid. Sistnämnda lär dock inte göra skillnad såvida du inte är e-sportare.

Positivt

  • Snygg och stilren
  • Många bildingångar 

Negativt

  • Krånglig efter multiview
  • Inte helt klockrena navigeringsknappar

En tungviktare äntrar arenan

Första intrycket är annars dess massiva, men helt befogade, vikt. Tillsammans med det ståtliga metallstativet väger allt dryga 15 kilo, en siffra vi annars förknippar med sedvanliga tv-apparater. På tal om stativ så är det lite otympligt och tar väldigt stor plats på ett normalstort skrivbord. Men återigen, skärmens storlek och vikt gör det till en nödvändighet.

Philips P498P9Z
Forza Horizon 4 (del fem hade inte släppts vid testtillfället) får en helt ny dimension av det ultrabreda läget.

Sett till gruppen super- och ultrabreda skärmar är Philips dock inte unika, utan slåss mot andra giganter som Acer och Samsung. Men till skillnad från sistnämndas senaste Odyssey Neo G9-modeller kostar Philips alternativ ungefär hälften. Visserligen har den en VA lcd-panel, gentemot Samsungs Qled, men bjuder ändå på en del egenskaper som ändå gör den värd en investering. Åtminstone om du är nyfiken på spel i ”ultrabrett” format.

Ger en ny dimension till dina spel

En del storspel har just stöd för detta och i många fall kan det bli riktiga gamechangers. Några exempel på titlar vi testat för detta ändamål inkluderar Horizon: Zero Dawn, The Witcher 3, Death Stranding och Forza Horizon 4 (del fem hade inte släppts vid testtillfället). Trots att skärmen inte är en renodlad gamingskärm (den klassas som ”kontorsskärm” av Philips) levererar den smärtfri bilduppdatering. Åtminstone under våra tester där vi skonades från screen tearing helt.

Philips P498P9Z
Yakuza Zero är ett av många spel vi testat i ultrabrett läge.

Skärmens kurvade och avlånga form förmedlar också en mer immersiv känsla, men den varierar så klart från spel till spel. Ovannämnda äventyrsspel får en mer överblickande vy där vi nu lägger märke till detaljer vi annars missat. Överlag är upplevelsen även beroende av den hårdvara som du kopplar till skärmen. Där kommer det krävas en hel del för att verkligen dra nytta av ultrahög bilduppdatering kombinerat med överdetaljerade omgivningar.

Philips P498P9Z

Vi talar ju ändå om hela 5120 x 1440 i upplösning och upp till 165 hz i bilduppdateringsfrekvens. En liten detalj som renodlade e-sportare lär anmärka på är att skärmen har 4 ms i responstid, kontra 1 ms som är att föredra för sådana ändamål. För ”vanliga” spelare är det dock mer än nog. Speciellt när du jämför multiformatstitlar mot dess konsolversioner.

Bra för multitasking

På tal om konsoler är Philips skärm utrustad med en hel del skärmportar. En displayport och tre hdmi-ingångar, rättare sagt. Här kopplade vi in bland annat en Xbox Series S och en Switch, för testandets skull. Då främst multiview-funktionen som visar två separata källor samtidigt. Här har vi inga som helst invändningar, allt sköts nämligen smidigt. Du väljer själv vilken av ljudkällorna som ska strömmas ut via skärmens inbyggda högtalare och är dessutom fri att växla mellan dessa när som helst.

Ingångar

Menyerna i sig är lättbegripliga, men kanske inte helt klockrena att navigera sig igenom. Detta då vår testversion levererades utan fjärrkontroll och därmed fick vi förlita oss på fyra intilliggande knappar på undersidan av skärmen. Det är även här vi kommer åt andra ”smarta funktioner”, exempelvis ett som justerar kontrast och skärpa beroende på läge. Där hittade vi dessvärre en ytterst irriterande påföljd av att använda multiview – skärmen byter inte tillbaka till det förinställda läget vid återgång till en enstaka källa.

Philips P498P9Z

Med det sagt är skärmens främsta styrka just att den motsvarar två ”vanliga” skärmar. Och är du, precis som oss, en ivrig multitasker lär du bli mer än nöjd. Ytan är nämligen mer än nog för att rymma ett antal webbläsarfönster, chattprogram och ordbehandlare. Till och med spel, i fönsterläge då. Vi hade däremot sporadiska problem med bildprogrammet Photoshop, något vi inte upplevt med våra ”vanliga” skärmar. 

Variationsrik skärm till ett bra pris

I övrigt bjuder skärmen på ett rikt färgomfång via Display HDR400, en växel för tangentbord och mus som kopplas till skärmens många usb-portar (bra om du har två olika datorer kopplade till skärmen) samt ett antal tekniker som är skonsamma mot ögonen. Tillsammans med dess övriga egenskaper gör dem Philips 498P9Z till en bra modell för alla som är intresserade av att utforska spel i ultrabrett format.

Ljud

Priset är också riktigt överkomligt, särskilt jämfört med andra konkurrenter. Men innan du lägger ned över tio tusen bör du göra noggrann research över vilka titlar som faktiskt stödjer det ultrabreda formatet. Annars finns det en risk att du sitter där med spel som du lirar i fönsterläge, alternativt med svarta kanter på vardera sida.


Specifikationer

Produktnamn: Philips Brilliance 498P9Z
Testad: November 2021
Tillverkare: Philips
Storlek: 49 tum, 32:9 bildförhållande
Upplösning: 5 120 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: Böjd VA
Ljusstyrka: Ca 550 cd/m2
Kontrast: 3000:1 / 80000000:1 (dynamisk)
HDR: DisplayHDR 400
Uppdateringsfrekvens: 165 Hz (Displayport), 75 Hz (hdmi)
Svarstid: 4 ms
Bildingångar: 3 Hdmi 2.0, 1 displayport 1.4
Storlek inkl stativ: 1194 x 568 x 303 mm
Vikt inkl stativ: 15,2 kg
Andra funktioner: Adaptive sync, inbyggda högtalare (2x5w), usb-hubb, Smart Image
Pris11 801 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5