Testad produkt: Xperia Pro-I
Pris: Från 17 990 kronor via Prisjakt (12/512 GB)

Sony är en mobiltillverkare som alltid gått sin egen väg. I år gör de det lite extra med sina två Pro-modeller. Tidigare i år kom galet dyra Xperia Pro, som i princip är en Xperia 1 II fast specialbyggd för att användas av foto-och filmproffs med separat kamera. Dess främsta specialfunktion är hdmi-ingång och optimerad uppkoppling så att du direkt kan strömma film och ladda upp foton, samt använda som kameramonitor.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Sonys superambitiösa mobil med halfproffsig kamera, eller halvproffsig kamera med mobil, beroende på hur man ser på saken, gör flera intressanta saker med både hårdvara och gränssnitt. Enstaka funktioner och användarscenarion glänser till, men det känns som om Sony behöver ta en omgång till och finputsa konceptet. Med tanke på priset så krävs inget mindre än perfektion, och riktigt där är vi inte ännu.

Positivt

  • Många goda egenskaper som toppmobil
  • Intressant huvudkamera med utmärkt fokus
  • Dubbla bländarlägena
  • Ny behändig filmkontroll

Negativt

  • Sämre ljud än Xperia 1 III
  • Inte bästa batteritiden
  • Kräver kamerakunskap
  • Priset

Den var lite för nischad och med en prislapp på 24 490 kronor för dyr för att tilltala någon annan än en redan Sony-utrustad yrkesman, men den nya Xperia Pro-I är en helt annan femma. Prislappen är fortfarande saftig, 17 999 kronor är Sonys rekommenderade pris, och 17 990 kronor kostar den för närvarande i butik. Men det är en mobil som har en klart bredare målgrupp.

”I” i namnet är alltså bokstaven i och inte en romersk etta, och står för Imaging, och här sitter kanske den mest proffsiga kameran någonsin i en mobiltelefon. Så pass att Sony själva inte kallar detta för en telefon, utan en kompaktkamera med telefon i. Den marknadsförs som ”THE Camera” och kallas för ”ett tillskott till Sonys kamerasortiment”.

Huvudsensorn i kameran kommer också direkt från en av Sonys proffsigare kompaktkameror, och är av entumstyp. Vi säger inte att den är en entumssensor, och det finns en anledning till det. Vi återkommer till det.

Xperia Pro-I ram
Som en Xperia 1 III, men med lite designjustering.

Bygger vidare på etablerad lur

Låt oss först titta på Xperia Pro-I som smartphone. Precis som Xperia Pro är det i grund och botten Sonys senaste ”vanliga” toppmobil, fast med lite designförändringar och mindre skillnader. Den har samma Snapdragon 888, samma högupplösta och avlånga oled-skärm, lika mycket minne och lagring, lika stort batteri och samma ljudegenskaper, stereohögtalare och vibrationsmotor.

Det är en stramt utformad mobil med plana ytor fram och bak, Gorilla Glass Victus framför skärmen och Gorilla Glass 6 med matt ytbehandling på baksidan. Precis som Xperia 1 III får du fullgod vattentäthet med IP68-klassning. Du har lucka för dubbla sim-kort på ena sidan, där simkort kan bytas ut mot micro sd-kort. I ramen sitter också ett fäste för en bärrem, något som vi önskar att fler mobiler hade.


Du får en lite annan design i Xperia Pro-I, med räfflad metallram som ska göra telefonen lättare att greppa. Du har samma knappar på sidorna, volym, på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare, en dedicerad kameraavtryckare och en genvägsknapp. Genvägsknappen har flyttat och sitter nu precis intill kameraknappen, och den är också förinställd på att öppna filmappen Video Pro istället för Google Assistent i Xperia 1 III. Det går dock att välja valfri app som startas. Långtryck på kameraknappen öppnar alltid fotoappen.

Kompromiss för batteriet

Xperia Pro-I och Xperia 1 III skiljer sig såvitt vi kan se på en annan punkt, och det är inte till Pro-modellens fördel – här har Sony plocka bort trådlös laddning. Troligen var det en egenskap som inte fick plats eller på annat sätt störde nya centralt placerade kameran. Det du får för att ladda upp det 4 500 mAh stora batteriet är en 30 watts usb-laddare.

Xperia Pro-I skärm
Xperia UI-gränssnittet är samma som i Sonys andra mobiler.

Med den tar det knappt två timmar att ladda på fullt. Men de första 50 procenten går snabbare, så behöver du bara några timmars energi kan det räcka med en halvtimmes laddning. Det är inte fantastiskt jämfört med en del konkurrenter, men fortfarande väl godkänt. Batteritiden i sig är sedan godkänd, men inte så mycket mer.

Prestanda kan vi inte klaga på, snabba Snapdragon-kretsen gör sitt jobb och telefonen ränns rapp i alla situationer, från egna foto- och filmapparna till spel och multitasking. Spelprestandan hjälps upp av att skärmen faktiskt sällan körs i full upplösning, så grafik behöver bara renderas i 1080p. Vi är överhuvudtaget tveksamma till att de nästan 4k som den kan leverera har någon poäng. Vi ser inte någon extra skärpa i de få appar som verkligen utnyttjar full pixeltäthet.

Snygg men stel skärm

Skärmen har däremot andra goda egenskaper, framför allt perfekt Rec.2020-färgomfång, ännu lite intensivare än de flesta andra bra oled-skärmar. Ljusstyrkan i skärmen har trimmats upp lite från Xperia 1 III, och är bra nog för de flesta situationer, men inte lika intensiv som i konkurrenter som Iphone 13 Pro Max och Galaxy S21 Ultra. Den landar som mest på drygt 650 cd/m2 där konkurrenterna kommer upp i över 1 000.

Skärmen har 120 hz bildfrekvens, men den är inte lika dynamiskt styrd som en del konkurrenters. Här får du gå in och manuellt välja mellan 120 och 60 hz. Det är inte helt optimalt, eftersom det kan innebära att batteriet snabbt tappar höjd om du glömmer slå av det mellan varven. Det finns separat hantering för det när du spelar spel, men annars sköts det ifrån telefonens vanliga inställningsmeny.

Precis som Xperia 1 III levererar Xperia Pro-I ljud av hög kvalitet. I alla fall i teorin. Med stöd för alla de rätta ljudformaten, framåtriktade stereohögtalare, separat hörlursuttag med bra dac och förstärkare bakom och utmärkt manuell kontroll. Ändå blir vi lite besvikna, för den låter inte lika bra som Xperia 1 III. Det är mindre distinkt ljud med svagare diskant och en del detaljer kommer bort.

Xperia Pro-I kamera
Trots stor sensor och stor optik sticker inte kameran ut överdrivet mycket.

Stor sensor. Men hur stor egentligen?

Men nog om det. Här är det kameran som är huvudperson. Så hur bra är den? Lever Xperia Pro-I upp till Sonys egna löften om en unikt proffsig kamera. På vissa sätt, ja. På andra sätt, inte riktigt.

Sensorn i Pro-I kommer ifrån Sonys kompaktkamera RX100 VII och är av ”1.0-typ”. Det innebär inte att du har en hel tum i sensoryta för ljusupptagning för ett enskilt foto, och Sony säger inte rent ut hur stor den aktiva ytan är, utan säger bara att det är ”en stor del” av den. Diagonalen på sensorytan är 16 millimeter, och i RX100 VII levererar den 20-megapixel-bilder. Här används en begränsad del och du får ut 12-megapixelbilder.

Vi klagar inte på just det, megapixelhetsen i mobilbranschen är ofta missvisande för hur bra dina foton blir. Men I själva verket är den aktiva ytan inte avsevärt större än en del andra konkurrerande fotomobiler. Om ens alls. Nu finns det säkert utmärkta orsaker till hur Sony byggt sin kamera, men det gör att deras ”1.0-typ”-marknadsföring känns lite vilseledande.

Framför sensorn sitter en Zeiss-signerad lins motsvarande 24 millimeter och en intressant bländare med växlingsbar öppningsstorlek, f/2.0 eller f/4.0. Det är inte första gången vi sett det i en mobilkamera, Samsung hade en likande lösning i sin Galaxy S9 för att kunna släppa in mer ljus vid mörkerfoto. Det har samma effekt här, i mörka miljöer kan du öppna upp och få in mer ljus, vilket kan minsta behovet av digital ljuskompensering.

Behändig bländare ger fotoglädje

Här har du till skillnad från i Samsungs telefon manuell kontroll över detta val med en enkel switch i gränssnittet. Du kan också utnyttja funktionen på ett annat sätt, för att få äkta optisk skärpedjupskontroll. Med större bländare kortas skärpedjupet avsevärt för porträtt eller närbilder på naturligt sätt. Det ger inte samma kontroll och möjlighet till suddig bakgrund som digitala bokeh-filter men träffar å andra sidan alltid helt rätt. Även de bästa mobilkamerorna kämpar ibland med artificiell kant- och djupdetektering.

Foton i dagsljus men huvudkameran får en utmärkt neutral färgåtergivning, god ljuskontroll både i automatiskt och manuellt läge, fin dynamik och mycket detaljer, så länge vi inte digitalzoomar för hårt. Den som är van vid Sonys system- och kompakt-kameror i proffskass kan använda sig av utmärkt manuellt eller halvautomatisk läge i kameraappen.

För enklare snabbfoto finns här också ett Basic-läge som mer liknar en ”vanlig” mobilkameras. I det finns pålitlig helautomatik, och även digitalt bokeh-läge om du föredrar det. Vi är dock förtjusta i optiska bländarkontrollen. Och lyckligtvis kan vi använda den även här.

Fotoapp
Två lägen i fotoappen.

Snabb skärpa övertygar

Sony lyfter fram snabb och mångsidig autofokus som en av Xperia Pro-I:s styrkor, och här har vi nästan heltäckande fasdetektionsfokus, som kan vara riktigt snabb, speciellt om vi fotar rörliga motiv med avtryckaren i burst-läge som tar 20 bilder per sekund.

Vi saknar distinkt mekanisk feedback i avtryckarknappen, något som andra Xperia-modeller varit bättre på, men annars är hanteringen med halvtryck för fokus och heltryck för bildtagning praktisk och smidig. Precis som Xperia 1 II har du här också en tof-kamera för hjälp med autofokus i dunkelt inomhusljus, och även här gör den ett bra jobb med att snabba upp den hanteringen.

Utöver det har vi Sonys unika ansiktsdetektering som följer motivets ögon, och intelligent objektspårning för andra rörliga motiv. Det är svårt att säga att vi skulle märka någon avsevärd skillnad på dessa och liknade funktioner i konkurrerande mobilkameror. Ögonspårningen tappar ofta blicken för oss, och även med den ser vi inte att det blir skarpare än med andra bra mobiler. Men vanliga ansiktsdetekteringen som då tar vid gör jobbet bra, så den är alla fall inte sämre.

Möjliggör, och kräver, efterbehandlig

När det skymmer på går kameran över till ett långexponeringsläge om du fotar med automatik. Det ger fortsatt fin detaljering och dynamik. Till en början kan foton se överdrivet dunkla ut, men de gömmer en hel del data som det går att lyfta fram med efterbehandling. En bra orsak att spara bilder i både jpeg och raw-format och sedan kunna trixa med bilder i lugn och ro i till exempel Lightroom.

Färgbalans och ljuskontroll är fortfarande utmärkt, speciellt om du kommer ihåg att fota med rätt bländaröppning. Vi missade det till en början när vi testade nattfoto och fick antingen jobbigt långa exponeringstider eller störande brus i mörka bildytor.

De andra två kamerorna, en 12 megapixels vidvinkel och en 12 megapixels tele med 2x optisk zoom är mer alldagliga i kvaliteten. De fotar pålitligt bra, men utan huvudkamerans ljusintag så står de sig slätt i vissa situationer. Här hade vi nog gärna sett att Xperia Pro-I hade adopterat den avancerade dubbla zoomen från Xperia 1 III. Ska det vara maxad kamera så ska det. Men det är här uppenbart att all fokus ligger på nya stora huvudkameran.

Foto dagsljus
Precis rätt november-gråa toner och rätt ljusbalans.
Mörkerfoto
På kvällen kan de mörka tonerna upplevas som för skarpa, men det finns detaljer i dem, och nyanserna för övrigt övertygar.
Optiskt skärpedjup
Kort optiskt skärpedjup gör ett bättre jobb än digital bokeh i många lägen, speciellt om du ska fota ett sluttande plan.

Smart ny videoapp

Det är givetvis också stort fokus på filmning. Du får två appar att filma med. Vi har i tidigare Xperia-modeller stiftat bekantskap med Cinema Pro, med avancerad manuell kontroll av exponering, bildfrekvens, slow motion, bildformat, färggraderingsfilter i proffsstil och gränssnitt som en riktig biofilms-kamera. Den kan dock vara en utmaning att lära sig och kontrollera.

Därför har Sony tagit filmfunktionen ur kamera-appen, lagt den i en egen app kallad Video Pro och ökat på med funktionalitet, som snygg zoomkontroll, möjlighet till manuell fokus, och en handfull andra halvproffs-funktioner, som bra koll på ljudnivåer. Men allt går också att köra automatiskt om du vill.

Det känns lite udda att vi har två appar för film och en för foto. Det här hade lika gärna kunnat vara ett Basic-läge i Cinema Pro-appen istället. Men funktionen kan vi inte klaga på. Det här är ett bättre avvägt verktyg för till exempel en vloggare, och ger stabilt bra resultat. En Xperia Pro-I kan vara en smart alternativ helhetslösning för den som gör video för sociala medier med viss ambition istället för att krångla med dlsr-kamera.

Två videoappar
Två olika videoappar. Hade kunnat vara en och samma.

Produkt som letar användare

Sony har dessutom just den typen av användande i åtanke, och säljer ett vlogging-kit bestående av ett selfiegrepp med stativfäste, en extra skärm som du kan fästa på baksidan av telefonen och en riktad stereomikrofon.

Ambitionen är hög med Xperia Pro-I, och på en del punkter träffar Sony rätt. Det är fortfarande en kvalitetstelefon när du inte ska fota och filma, även om både ljudkvalitet och batterihantering fått kompromissas lite. Och visst finns det intressanta kvaliteter i kameran, om du har rätta kunskapen och kringutrustningen för att ta hand om dem.

För de allra flesta mobilfotografer och filmare är den dock fortfarande en för nishad pryl. Det här är en Sony-kamera med Sony-mobil inbyggd, för redan frälsta användare av Sonykameror. Det är mer ett alternativ till en kompaktkamera än ett alternativ till en annan smartphone. Och det är helt okej. Men inget vi kan rekommendera att du rusar iväg och köper, om du inte vet exakt vad du ger dig in på.

Specifikationer  

Produktnamn: Xperia Pro-I XQ-BE52
Testad: December 2021
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 12 GB
Lagring: 512 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum oled, 1644 x 3840 bildpunkter, 21:9, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvikel + 12 megapixel tele med ToF och led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Xperia UI
Övrigt: Vattentålig, (IP65/68), dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 500 mAh, ca 14 tim onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 13 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 30 tim samtal
Storlek: 16,6 x 7,2 x 0,9-1,1 cm
Vikt: 211 g
Rek. pris: 17 999 kr
Pris: Från 17 990 kronor via Prisjakt (12/512 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 791 560 poäng
Geekbench 5: 3 426 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 129 poäng
3dmark Wild Life: 5 743 poäng
Lagring, läsning: 1 811,3 MB/s
Lagring, skrivning: 779,6 MB/s

Betyg 3,5 av 5