I och med Amazons intåg på den svenska marknaden har vi fått tillgång till produkter vi inte ens visste fanns eller ville ha. Många av dessa är dessutom väldigt billiga. Vi har tidigare testat mängder av robotdammsugare i M3. Dessa kostar oftast 3-4 000 kronor. En inte helt oansenlig summa pengar.

För att återknyta till Amazon upptäckte vi att de hade robotdammsugare som kostade strax över 1 000-lappen. Och strax under. En av dessa har vi redan testat, Saco V3s Pro. Som visade sig vara…eh, fungerande. Typ. Sedan visade det sig att vår chefredaktör beställt ytterligare en robotdammsugare för att vi skulle kunna göra ”en duell”.


Video: 7 saker att tänka på när du köper robotdammsugare


Robotdammsugare

Rond 1: Design-besvikelse

När paketen anlände var det med en viss tillfredställelse vi kunde se att bilderna på kartongen föreställde dammsugare. Vid öppnandet av Zaco V3sPro-förpackningen såg allt bra ut. Den såg ut som en robotdammsugare. Det fortsatte att se bra ut i takt med att vi packade upp tillbehören: extra borstar, rengöringsborste, laddningsstation med mera. Dessutom kändes den tämligen gedigen.

Zaco

Smart Cleaner ES300 gjorde ett liknande intryck. Tills vi öppnade kartongen och kunde konstatera att den inte alls såg likadan ut som på bilden. Den är ursnygg! Vit med bronsdetaljer, visserligen i plast, men ändå.

Den lilla solstrålen av glad hoppfullhet dränktes emellertid snabbt av ett allsmäktigt mörker när vi lyfte den ur kartongen. Den väger i princip ingenting och känns som en leksak. Plastig är bara förnamnet. Billig plast också. Några extra tillbehör som borstar fanns med. Dock ingen laddningsstation, men…usb-kabel! Japp, den här laddas via usb. Sunk varde ditt namn.

Smart Cleaner ES300

Smart Cleaner ES300 vinner på knockout i kategorin Besvikelse. Sällan har vi blivit så besvikna på en produkt när vi bara packat upp den. Dessvärre får den ett minus för vinsten.

Vinnare Smart Cleaner ES300. (Ett pris ingen vill ha.)

Rond 2: Vilken suger mest?

Med ett ryck, likt en gammal hund som blivit väckt ur sin sömn av fyrverkerier, vaknar Zaco V3s Pro till liv och rasslar ur sin laddare. Med ett hörbart sugande far den iväg. En strategiskt placerad dammtuss körs över och försvinner in i maskinens påslösa inre. Den fungerar, faktiskt.

Efter att ha dragit ur usb-laddaren (!) knäpper vi på knappen placerad på Smart Cleaner ES300 undersida. Med ett oroväckande svagt susande ljud drar den igång och kör över ett par torkade löv som följt med in. När dammsugaren passerat löven ligger de prydligt kvar på golvet. Påståendet ”Smart Cleaner ES300 suger” får onekligen dubbla betydelser.

Zaco suger mest damm, medan Smart Cleaner ES300 bara suger. Vinnare Zaco.

Läs vårt stora test av robotdammsugare här!

Rond 3: AI, IQ och navigering

Jisses… Vi vet inte var vi ska börja. Men låt oss starta med robotdammsugaren som för närvarande befinner sig i ledningen.

Zaco är utrustad med en sensor som känner av om den stöter i något. När detta sker ändrar den riktning. Detta sker om sensorn slår i hindret. Om det är ett lågt hinder, som trösklar eller sladdosor, anser Zaco att dessa inte är ett hinder, istället avverkas de medelst stångande tills hindret är övervunnet eller genom att dra ur sladdarna ur kontakterna och trassla sig in i dem.

Något mönster i dammsugningen går inte att skönja. Zaco irrar till synes planlöst över golv och rum. Den börjar avverka en del av ett rum, tills den stöter emot en vägg. Då kan den, men inte alltid, liksom förolämpad, bege sig till nästa rum och börja där istället. Som om den tänker ”fuck you och din vägg”. Du kan inte programmera ytor som den inte ska dammsuga. Visserligen går det att styra den med fjärrkontrollen men då försvinner hela syftet med att ha en robotdammsugare.

Zaco grejar dock trappor. Inte att dammsuga dem, men den känner av att det finns en kant och passerar sedan inte över denna.

Zaco
Zaco kommer faktiskt åt nästan överallt. Om den hittar dit.

Om Zaco har begränsad intelligens då är Smart Cleaner ES300 dess urbota korkade och förmodligen hemskt inavlade kusin. Den har ingen ai. Alls.

Istället för en sensor som känner av när ett föremål är i vägen har Smart Cleaner ES300 utrustats med drivhjul som kan snurra 360 grader. Precis som leksaksbilar av den billigare sorten har. När den stöter på något vrids drivhjulen av sin egen kraft och den ändrar riktning. Detta gör att dammsugning kan ta eoner – om den kunde dammsuga det vill säga. Något vi redan konstaterat att den inte kan.

Trappor är dock inga problem. Den kastar sig handlöst nedför alla avsatser utan att tveka. Ett bra drag om du är stuntman. Mindre bra om ditt tjänar ditt uppehälle som robotdammsugare.

Robotdammsugare
Smart Cleaner, som borde heta "Dumb Cleaner", efter en färd nedför trappan.

Då Smart Cleaner ES300 saknar allt som kan kallas intelligens dammsuger den tills batteriet är slut eller du stänger av den.

Zaco må vara dum men Smart Cleaner ES300 är banne mig kliniskt stupid! Trots att Zaco är dummare än tåget vinner den ronden.

Video: Så här såg det ut när Smart Cleaner ES300 gjorde ett svandyk nerför trappan:

Resultatet

Vi skulle kunna fortsätta att raljera, men varför dra ut på plågan?
Zaco vinner samtliga ronder, men det hade i princip vad som helst gjort, till och med Sonys fåniga glashögtalare, mot Smart Cleaner ES300.

Faktum är dock att Zaco faktiskt kan dammsuga ett rum. Den smiter lätt in under soffor eller sängar som är svåra att nå med en vanlig dammsugare. Visserligen finns det ingen garanti att den sugit upp allt damm, men den försöker. Dryga 1 300 kronor är ett lågt pris för en robotdammsugare som åtminstone försöker. Men det finns ingen app du kan styra med. Däremot har den en timer-funktion, som kan ställas in med lite tur.

Smart Cleaner ES300 å andra sidan kostar bara 560 kronor, vilket är exakt 560 kronor för mycket. Den är helt värdelös. Du får ett bättre resultat med en sopborste. 

Specifikationer

Modell: Zaco V3s Pro
Testad: November 2021
Tillverkare: Zaco
Körtid: Upp till 120 minuter
Behållare: 0,3 liter damm
Hepa-filter: Mja, det finns ett filter, men vi kan inte svära på att det är ett hepa-filter
Kartläggning: Knappast
Stöd för Alexa/Goggle Home: Nej
Sugkraft (max): Okänd
Tillhörande app: Nej
Kartfunktion: Nej
Med rumsindelning: Nej
Pris: Kostar 1 321 kronor hos Amazon Sverige
Betyg: 2,5

Modell: Clenp ES300
Testad: December 2021
Tillverkare: Clenp
Körtid: Upp till 90 minuter
Behållare: 0,3 liter damm
Hepa-filter: Nej
Kartläggning: Knappast
Stöd för Alexa/Goggle Home: Nej
Sugkraft (max): Okänd (och usel)
Tillhörande app: Nej
Kartfunktion: Nej
Med rumsindelning: Nej
Pris: Kostar 560 kronor hos Amazon Sverige
Betyg: 0!