En vass kniv är en självklarhet för att lyckas i köket. Känslan när bladet nästan smälter genom råvarorna är en härlig känsla. En slö kniv är däremot ingen höjdare och det spelar ingen roll hur mycket du än har betalat för din kniv när den har tappat sin skärpa.

Läs även: 9 knivar för vildmarksentusiasten

Med en slö kniv är det lätt hänt att slinta samt att du ”krossar” råvaror som egentligen ska skäras. Och tvärtemot vad många tror är en slö kniv faktiskt farligare än en vass, då du behöver använda mer tryck för att skära med den, vilket i sin tur kan leda till svåra skador om du slinter.

Uppdaterad med priser 2022-08-05 


När kocken får slipa

Knivslip

Chef's Choice är en effektiv handhållen knivslip från det slipföretaget Chef’s Choice. Slipen är en tvåstegsmodell, som slipar med asiatisk och europeisk vinkel, den grejar också vågtandade knivar. Det rejäla handtaget ser till att den ligger fast mot en plan yta och håller din hand på behörigt avstånd från knivseggen.

Kostar 699 kronor hos Bagaren & Kocken


Slipad portabilitet

Knivslip

Uulki Mouse är en smidig knivslip som enkelt får plats i lådan och som är lika enkel att använda. Den har en halkfri gummibas som ger dig maximal säkerhet, stabilitet och som låter dig behålla samtliga fingrar. Den är enkelt att greppa och har två nivåer slipning. Tack vare storleken är den perfekt att med sig på campingturen. Uulki Mouse ska användas för stålknivar, den är inte avsedd för keramiska knivar.

Kostar 169 kronor hos Amazon Sverige


Knivslip för överlevaren

Knivslip

Sharpal 101N är en liten och behändig produkt för dig som vill ha mer än bara en knivslip. Här får du på köpet ett eldstål, visselpipa samt ett specialverktyg för att exempelvis vässa dina fiskekrokar.

Sharpal 101N
Kostar 160 kronor hos Amazon Sverige


Trestegsraket som även vässar saxen

knivslipar

Mennyo Knife Sharpener är en knivslip som kombinerar grov- och finslipning med polering. Som grädde på moset vässar den även dina saxar. Tillverkad i rostfritt stål samt har ett handtag för ett stadigt kirurgiskt ingrepp. Det medföljer även ett smart fingerskydd som du sedan kan använda tillsammans med dina rakbladsvassa knivar. Billig, så köp ett gäng och ge bort i höstpresent till alla dina oslipade släktingar.

Flintronic knivslipare
Kostar 131 kronor hos Amazon Sverige


Mångsysslare fixar även brödkniven

Knivslip

Anysharp Pro är en knivslip som med ett smidigt format och en kraftig sugkopp bidrar till hög säkerhet och ger dig möjlighet att slipa med bara en hand. Fäst den på ett lämpligt underlag och dra igenom eggen med 3–4 lätta drag, mer än så behövs inte. Tillverkaren utlovar ett sylvasst resultat – även på den tandade brödkniven.

Anysharp Pro
Kostar 195 kronor hos Amazon Sverige


Den vassa eggen

Knivslip

VG2 Professional från Vulkanus bemästrar såväl raka som tandade knivblad. Den kan dessutom automatiskt justera slipvinkeln mellan 11-21 grader, vilket resulterar i ett bättre slipresultat. Knivslipen VG2 Professional använder patenterad fjäderteknologi, är tillverkad i rostfritt stål och tål maskindisk.

Vulkanus VG2 Pro
Kostar 1 024 kronor hos Amazon Sverige


Proffsutrustning för hemmabruk

Knivslip

Med tanke på vad det kostar att med jämna mellanrum lämna in knivar för en grundslipning kan du räkna hem inköpskostnaden för den här professionella slipmaskinen relativt snabbt. Patenterad styrningsmetod för slipvinkeln och separat bryning för att ta bort råeggen. Med knivslipen Tormek kan du grundslipa och underhålla dina knivar hemma i ditt eget kök. Tormek tror stenhårt på sin produkt och lämnar hela åtta års garanti.

Tormek T-1
Kostar 3 495 hos Tormek


Global våtslipare

Global Knivslip

En våtslip från välkända Global med två hjul – ett fint och ett grövre för snabb och effektiv slipning av dina dyrgripar. Fyll behållaren med vatten, stäng locket och börja slipa loss! Några enkla drag genom de båda hjulen och din kniv blir som ny igen.

Global våtslip
Kostar 333 kronor hos Royal Design


Vassaste kniven i lådan

Knivslip

Med hjälp av V-edge knivslip från Zwilling ser du till att alltid ha grannskapets vassaste knivar. En smart och praktisk design säkerställer att kniven alltid hamnar i den rätta vinkeln under slipningen och att hela bladet blir vässat genom ett par snabba drag. V-edge har två sorters keramiska slipstänger till både grov och fin slipning, samt tar sig an både europeiska och japanska knivar, tack vare den utbytbara vinkeladaptern. Något V-edge däremot ratar är knivar med vågskär, såsom brödknivar.

V-edge
Kostar 569 kronor hos Bagaren & Kocken


Enkel och portabel

Knivslip

Ett regelbundet underhåll håller dina knivar skarpa och säkra längre. Knivslipen Edge Roll Sharp från Fiskars med keramisk slipsten är busenkel att använda och kan brukas av både vänsterhänta och högerhänta.

Fiskars Functional Form Roll-Sharp
Kostar 280 kronor hos Bagaren & Kocken