En vass kniv är en självklarhet för att lyckas i köket. Känslan när bladet nästan smälter genom råvarorna är en härlig känsla. En slö kniv är däremot ingen höjdare och det spelar ingen roll hur mycket du än har betalat för din kniv när den har tappat sin skärpa.

Läs även: 9 knivar för vildmarksentusiasten

Med en slö kniv är det lätt hänt att slinta samt att du ”krossar” råvaror som egentligen ska skäras. Och tvärtemot vad många tror är en slö kniv faktiskt farligare än en vass, då du behöver använda mer tryck för att skära med den, vilket i sin tur kan leda till svåra skador om du slinter.

Uppdaterade priser 2023-02-25 


Knivslip för överlevaren

Knivslip

Sharpal 101N är en liten och behändig produkt för dig som vill ha mer än bara en knivslip. Här får du på köpet ett eldstål, visselpipa samt ett specialverktyg för att exempelvis vässa dina fiskekrokar.

Sharpal 101N
Kostar 160 kronor hos Amazon SverigeProffsutrustning för hemmabruk

Knivslip

Med tanke på vad det kostar att med jämna mellanrum lämna in knivar för en grundslipning kan du räkna hem inköpskostnaden för den här professionella slipmaskinen relativt snabbt. Patenterad styrningsmetod för slipvinkeln och separat bryning för att ta bort råeggen. Med knivslipen Tormek kan du grundslipa och underhålla dina knivar hemma i ditt eget kök. Tormek tror stenhårt på sin produkt och lämnar hela åtta års garanti.

Tormek T-1
Kostar 3 695 hos Tormek


När kocken får slipa

Knivslip

Chef's Choice är en effektiv handhållen knivslip från det slipföretaget Chef’s Choice. Slipen är en tvåstegsmodell, som slipar med asiatisk och europeisk vinkel, den grejar också vågtandade knivar. Det rejäla handtaget ser till att den ligger fast mot en plan yta och håller din hand på behörigt avstånd från knivseggen.

Kostar 800 kronor hos Bagaren & Kocken


Fyrstegsraket som även vässar saxen

knivslipar

Ajoxel Knife Sharpener är en knivslip som kombinerar grov- och finslipning med polering. Som grädde på moset vässar den även dina saxar. Tillverkad i rostfritt stål samt har ett handtag för ett stadigt kirurgiskt ingrepp. Det medföljer även ett smart fingerskydd som du sedan kan använda tillsammans med dina rakbladsvassa knivar. Billig, så köp ett gäng och ge bort i höstpresent till alla dina oslipade släktingar.

AJOXEL Knife Sharpener

Kostar 144 kronor hos Amazon Sverige


Mångsysslare fixar även brödkniven

Knivslip

Anysharp Pro är en knivslip som med ett smidigt format och en kraftig sugkopp bidrar till hög säkerhet och ger dig möjlighet att slipa med bara en hand. Fäst den på ett lämpligt underlag och dra igenom eggen med 3–4 lätta drag, mer än så behövs inte. Tillverkaren utlovar ett sylvasst resultat – även på den tandade brödkniven.

Anysharp Pro
Kostar 308 kronor hos Amazon Sverige


Den vassa eggen

Knivslip

VG2 Professional från Vulkanus bemästrar såväl raka som tandade knivblad. Den kan dessutom automatiskt justera slipvinkeln mellan 11-21 grader, vilket resulterar i ett bättre slipresultat. Knivslipen VG2 Professional använder patenterad fjäderteknologi, är tillverkad i rostfritt stål och tål maskindisk.

Vulkanus VG2 Pro
Kostar runt 920 kronor hos Amazon Sverige


Global våtslipare

Global Knivslip

En våtslip från välkända Global med två hjul – ett fint och ett grövre för snabb och effektiv slipning av dina dyrgripar. Fyll behållaren med vatten, stäng locket och börja slipa loss! Några enkla drag genom de båda hjulen och din kniv blir som ny igen.

Global våtslip
Kostar 539 kronor hos Royal Design


Vassaste kniven i lådan

Knivslip

Med hjälp av V-edge knivslip från Zwilling ser du till att alltid ha grannskapets vassaste knivar. En smart och praktisk design säkerställer att kniven alltid hamnar i den rätta vinkeln under slipningen och att hela bladet blir vässat genom ett par snabba drag. V-edge har två sorters keramiska slipstänger till både grov och fin slipning, samt tar sig an både europeiska och japanska knivar, tack vare den utbytbara vinkeladaptern. Något V-edge däremot ratar är knivar med vågskär, såsom brödknivar.

V-edge
Kostar 629 kronor hos Bagaren & Kocken


Enkel och portabel

Knivslip

Ett regelbundet underhåll håller dina knivar skarpa och säkra längre. Knivslipen Edge Roll Sharp från Fiskars med keramisk slipsten är busenkel att använda och kan brukas av både vänsterhänta och högerhänta.

Fiskars Functional Form Roll-Sharp
Kostar 169 kronor hos Bagaren & Kocken