En vass kniv är en självklarhet för att lyckas i köket och känslan när bladet nästan smälter genom råvarorna är en grym känsla. En slö kniv är däremot ingen höjdare och det spelar ingen roll hur mycket du än har betalat för din kniv om den har tappat sin skärpa.

Läs även: 9 knivar för vildmarksentusiasten

Med en slö kniv är det lätt hänt att slinta samt att du ”krossar” råvaror som egentligen ska skäras. Och tvärtemot vad många kanske tror så är en slö kniv faktiskt farligare än en vass då du behöver använda mer tryck för att skära med den, vilket i sin tur kan leda till svåra skador om du slinter.


Trestegsraket som även vässar saxen

Knivslip

Flintronic är en knivslip som kombinerar grov- och finslipning med polering. Som grädde på moset vässar den även dina saxar. Tillverkad i rostfritt och med ett handtag för ett stadigt kirurgiskt ingrepp. Det medföljer även ett smart fingerskydd som du sedan kan använda tillsammans med dina rakbladsvassa knivar. Billig, så köp ett gäng och ge bort i julklapp till alla dina oslipade släktingar.

Flintronic knivslipare
Kostar 96 kronor hos Amazon Sverige


Mångsysslare fixar även brödkniven

Knivslip

Anysharp Pro är en knivslip som med ett smidigt format och en kraftig sugkopp bidrar till hög säkerhet och ger dig möjlighet att slipa med bara en hand. Fäst den på ett lämpligt underlag och dra igenom eggen med 3–4 lätta drag, mer än så behövs inte. Tillverkaren utlovar ett sylvasst resultat – även på den tandade brödkniven.

Anysharp Pro
Kostar 187 kronor hos Amazon Sverige


Den vassa eggen

Knivslip

VG2 Professional från Vulkanus bemästrar både raka och tandade knivblad. Den kan dessutom automatiskt justera slipvinkeln mellan 11-21 grader vilket ska resultera i ett bättre slipresultat. Knivslipen VG2 Professional använder patenterad fjäderteknologi, är tillverkad i rostfritt stål och tål maskindisk.

Vulkanus VG2 Pro
Kostar 902 kronor hos Amazon Sverige


Proffsutrustning för hemmabruk

Knivslip

Med tanke på vad det kostar att med jämna mellanrum lämna in knivar för en grundslipning kan du räkna hem inköpskostnaden för den här professionella slipmaskinen relativt fort. Patenterad styrningsmetod för slipvinkeln och separat bryning för att ta bort råeggen – med knivslipen från Tormek kan du grundslipa och underhålla dina knivar hemma i ditt eget kök. Tormek tror stenhårt på sin produkt och lämnar hela åtta års garanti.

Tormek T-1
Kostar 3 495 hos Tormek


Global våtslipare

Global Knivslip

En våtslip från välkända Global med två hjul – ett fint och ett lite grövre för snabb och effektiv slipning av dina dyrgripar. Fyll behållaren med vatten, stäng locket och börja slipa loss! Några enkla drag genom de båda hjulen och din kniv blir som ny igen.

Global våtslip
Kostar 338 kronor hos Royal Design


Vassaste kniven i lådan

Knivslip

Med hjälp av V-edge knivslip från Zwilling ser du till att alltid ha grannskapets vassaste knivar. En smart och praktisk design säkerställer att kniven alltid hamnar i den rätta vinkeln under slipningen och hela bladet blir vässat genom ett par snabba drag. V-edge har två sorters keramiska slipstänger till både grov och fin slipning samt tar sig an både europeiska och japanska knivar tack vare den utbytbara vinkeladaptern. Något V-edge däremot ratar är knivar med vågskär, såsom brödknivar.

V-edge
Kostar från 489 kronor hos Prisjakt


Enkel och portabel

Knivslip

Ett regelbundet underhåll håller dina knivar skarpa och säkra längre. Knivslipen Edge Roll Sharp från Fiskars med keramisk slipsten är busenkel att använda och kan användas av både vänsterhänta och högerhänta.

Fiskars Functional Form Roll-Sharp
Kostar 160 kronor hos Bagaren & Kocken