Nu har Instagram presenterat nya funktioner som bilddelningstjänsten säger är till för att skydda tonåringar och ge stöd till föräldrar.

I USA, Storbritannien, Irland, Kanada, Australien och Nya Zeeland lanserar Instagram nu en "Ta en paus"-funktion som uppmanar tonåriga användare som scrollat länge att ta en paus. Funktionen behöver aktiveras manuellt och kommer till Sverige i början av nästa år.

Instagram kommer framöver också vara striktare gällande vad för innehåll appen rekommenderar för tonåringar. Om en tonåring tittat på en typ av innehåll under längre tid kommer Instagram börja föreslå annat innehåll. Användare kommer inte heller kunna tagga eller nämna tonåringa användarkonton som inte följer dem.

För föräldrar kommer Instagram att lansera verktyg i mars 2022 som gör att de kan se hur mycket tid deras tonåring lägger på Instagram och bestämma om det ska finnas en tidsgräns. Tonåriga användare kommer också kunna välja att notifiera sina föräldrar om de rapporterar en annan användare. Det kommer även finnas ett nytt utbildningscenter för föräldrar och vårdnadshavare.

Läs också: Facebook försvarar Instagram efter granskning - "Mer nytta än skada"