Testat spel: Pokémon Brilliant Diamond
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt.se (Pokémon Shining Pearl från 525 kronor)

2022 är året då Pokémon-serien får sitt efterlängtade paradigmskifte – en övergång till öppen värld-stuk. Nu är ju detta förstås inget nytt i vanliga spelsammanhang, men desto mer spännande när det gäller de små fickmonstren. Vi fick en försmak av det redan i fjolårets Pokémon Sword/Shield, där delar av äventyret utspelade sig som en pseudo-variant av konceptet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Nyversionen av Pokémon Diamond och Pearl ger oss den perfekta blandningen av gammalt och nytt. En lättsam historia med mörka tendenser kryddat med alla förbättrande inslag från senare spel i serien. Variationen är enorm och i sina bästa stunder till och med beroendeframkallande. Vi kan dock inte skaka av oss att själva karaktärsdesignen känns lite malplacerad.

Positivt

  • Det klassiska upplägget, fast uppgraderat
  • Stundvis beroendeframkallande
  • Fin grafik...

Negativt

  • ...som ibland känns malplacerad.
  • Att byta Pokémon med varandra online är en pina.
  • Kan än så länge inte länkas till de andra Pokémon-spelen till Switch.
För att dämpa fansens längtan efter Pokémon Legends: Arceus har Game Freak delegerat detta års upplaga av monsterjagandet till den relativt okända studion Ilca. Uppdraget? En omarbetad och till synes grafiskt annorlunda nyversion av de gamla Nintendo DS-äventyren Pokémon Diamond och Pearl. Men till skillnad från den senaste remaken, Pokémon Let’s Go Pikachu och Eevee, har utvecklarna inte tagit ut svängarna lika mycket den här gången.

Ursäkta, men är alla i Sinnoh fem år gamla?

Det första som slår oss är den något udda karaktärsdesignen. Den påminner om tidigare nämnda Let’s Go Pikachu/Eevee, men är om möjligt ännu gulligare. Protagonisten, skurkarna och exakt alla andra du möter längs äventyret i Sinnoh är blott två äpplen höga. Exakt varför denna ”chibi-fiering” är nödvändig för just Brilliant Diamond/Shining Pearl är svårt att sia om. Men den sätter åtminstone tonen rätt tidigt – detta är ett klassiskt och lättsamt Pokémon-äventyr av den gamla skolan.

Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Precis som de flesta andra spelen i serien går de första timmarna åt att bekanta sig med närmiljön, spelets mekanismer och de unika monstren för den aktuella regionen. Till och med den irriterande ”Technology is amazing”-snubben, som figurerar i alla spel som en sorts meta-kommentar, finns där så fort vi lämnar vårt eget hus. Det får oss nästan att önska en sorts ”Jag har spelat detta förr, låt mig vara”-knapp som tar oss direkt till själva kärnan. Det väsentliga är ju att fånga monster, bygga ett lag och utmana gymledare.

Hoppsan, vad hände här?

Sekunden vi äntrar en strid märker vi genast av något galet. Nu har vår huvudkaraktär plötsligt en normalstor kropp med de rätta proportionerna. Vad tusan är det som pågår? Med största sannolikhet är detta en kvarleva från något av de andra Switch-spelen, då striderna mer eller mindre är identiska. Komiken är åtminstone på topp när skurkarna i Team Galactic går från futuristiska elitsoldater under striderna till bebislika, pyjamasbärande barn i efterkommande scener.

Team Galactic Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Det går helt enkelt inte att ta seriöst. Om något har den särskilda designen en dämpande effekt på den annars mörka berättelsen. Berättelsen som trots allt handlar om elitsoldater som vill eliminera verkligheten som den existerar, med hjälp av en legendarisk Pokémon (skiftar beroende på vilken version du spelar). Glädjande nog behåller åtminstone alla Pokémon sina korrekta proportioner, med visst undantag för de mest gigantiska bestarna (läs Onix, Steelix, Gyarados etcetera).

Låt mina Pokémon vara!

Med det sagt har utvecklarna inte sovit på alla modernare inslag från de senare spelen. Och om något så är det dessa skillnader som gör det värt att ta sig en titt på Brilliant Diamond eller Shining Pearl. Särskilt om du tyckte att originalversionerna till DS var något sega. Vad sägs om full tillgång till alla dina fångade Pokémon på direkten, utan att behöva besöka ett Pokécenter? Eller något så simpelt som autosparning?

Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Om vi måste välja en funktion att lyfta fram blir det ändå att den hemska ”hidden machines”-implementeringen är ett minne blott. För den oinvigde kan vi berätta att dessa gav enskilda Pokémon förmågor som hjälper till med navigeringen på världskartan. Några av de mer kända exemplen är attacken ”Surf”, en av de starkaste vattenattackerna och tillika förmågan som låter dig att utforska sjöar och hav surfandes på en Pokémons rygg.

Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Problemet med dessa var att vardera tog ovärderlig plats från ditt monsters attacklista. Numera är dessa före detta obligatoriska färdigheter förpassade till en särskild app. En app vi använder för att övertyga random förbipasserande Pokémon att hjälpa oss istället för att plåga våra egna monster. Good riddance.

Du underbara, beroendeframkallande grottsystem

Pokémon-spelen brukar innehålla ett antal sidosysslor att växla till mellan striderna och Pokémon Brilliant Diamond/Shining Pearl är inga undantag. Bland dessa finns en som är så pass beroendeframkallande att vi spenderade en tredjedel av vår totala speltid där. Vi talar förstås om Sinnohs underjordiska grottsystem, där Pokémon strosar runt fritt istället för att attackera slumpmässigt.

Munchlax Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Huvudanledningen till att bege sig nedåt är dock en annan, nämligen skattletarspelet. Med hjälp av en hacka (och lite tur) gräver vi fram diverse sällsynta artefakter, som fossiler och mystiska statyer föreställandes olika Pokémon. Sistnämnda kan vi ställa ut på vår alldeles egna, hemliga bas. Ju fler av samma desto mer påverkar du vilka monster som dyker upp i underjorden. Ypperligt för att fånga monster som annars är ovanliga i Sinnoh.

Dialga Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Så småningom blir belöningarna allt fler och med det även vår egen besatthet av att hitta nya skatter. Och inte bättre blir det när vi kopplar upp oss mot andra grottplundrare runt om i världen. Då snabbas processen upp rejält och jackpoten infinner sig var femte minut. Lyckligtvis satsar vi inget på detta läge. Åtminstone inte riktiga pengar. Men däremot en hel del tid, utan att blicka bakåt.

Farväl till det gamla

På den vägen fortsätter hela äventyret. Vi besegrar några gymledare, fångar nya Pokémon, tar oss en tur ned till underjorden, räddar världen från Team Galactic och börjar om processen igen. Sett till utbud är detta ett av de mer variationsrika spelen i serien. Om vi pratar om den gamla skolans Pokémon-spel, vill säga.

Team Galactic Pokémon Brilliant Diamond och Shining Pearl

Än så länge vet vi inte huruvida serien kommer att återgå till sina rötter efter Pokémon Legends: Arceus, eller fortsätter utvecklas åt det hållet. Oavsett utgång kan vi inget annat än att hylla det gamla konceptet, som trots många om och men ändå lyckades sluta med flaggan i topp.


Pokémon Brilliand Diamond och Pokémon Shining Pearl

Testat: November 2021
Genre: Rollspel
Utvecklare: Ilca
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt.se (Pokémon Shining Pearl från 525 kronor)

Betyg: 4 av 5