Smarttermostattillverkaren Tado lanserar nu en ny Energy IQ-funktion i sin app som ska göra det enklare för husägare att hålla koll på sin energiförbrukning.

Energy IQ-funktionen läser av data från energimätaren i det smarta klimatsystemet och beräknar utifrån det utgifterna för värmeförbrukningen. Användaren kan alltså när som helst se sina exakta uppvärmningskostnader och energiförbrukning.

Appen kan också ge datadrivna rekommendationer för att sänka sin energiförbrukning samtidigt som användaren kan behålla sin önskade komfortnivå. Det finns också energisparfunktioner som geofencing, Open Window Detection och Weather Adaptation.

– För närvarande har många svenska hushåll värmt upp sina hem utan att helt förstå effekten på deras månatliga räkning. Vår nya app-funktion "Energy IQ" kommer att vara världens första lösning där användare i förväg kan bestämma hur mycket pengar de vill lägga på uppvärmningskostnader på en månad och göra ändringar för att justera denna kostnad, säger Christian Deilmann, medgrundare och CPO på Tado, i ett pressmeddelande.

Energy IQ-funktionen är just nu tillgänglig för alla Auto-Assist-användare som har en värmemätare hemma som styr uppvärmningen av hemmet.

Läs också: Spar el och pengar med en uppkopplad värmepump