Testad produkt: Xiaomi 11 Lite NE 5G
Pris: Från 2 649 kronor via Prisjakt

Xiaomi Mi 11 Lite 5G som kom i våras är, en sympatisk mellanklassmobil med pris runt 4 500 kronor, som sticker ut med extra tunn design, högklassig skärm, färgglada designalternativ och bra batteritid. Men den har redan fallit ur sortimentet, då det visat dig att det inte gick att få tag på dess systemkrets Snapdragon 780G i tillräckligt stor skala. Komponentbristen drabbar inte bara datorer och grafikkort utan också mobiler.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med 11 Lite NE 5G tar Xiaomi en av våra mellanklass-favoriter från våren 2021 och nylanserar med strömsnålare (och framför allt tillgänglig) hårdvara och extra ram-minne. Den tappar en aning i prestanda men det är inget vi saknar. En av årets roligaste mobiler håller måttet även i nya versionen.

Positivt

  • Slimmad och lätt
  • Utmärkt skärm och bra ljud
  • Mycket bra batteritid
  • Kompetenta huvud- och selfiekameror

Negativt

  • Bred att greppa
  • Medelmåttig vidvinkel- och makrokamera
  • Sänkt grafikprestsanda

Därför släpptes i höstas Xiaomi 11 Lite NE 5G, där NE är kort för New Edition. Den har också som synes tappat Mi-delen av namnet. Mi är ett varumärke som Xiaomi har bestämt sig för att pensionera för sina mer premium-aktiga mobiler, och därför får nya Lite även den förenklade namnet.

Det är i stort samma telefon, en slimmad enhet med stor skärm och halvtjocka kanter runtom, plan baksida och ram i plast. Den sticker ut med många färgval, från tråkigt helsvart svart eller helvit, till blå, grön rosafärgad. Den knallgula modell som fanns av föregångaren verkar dock inte säljas längre.

Den har en liten men väl fungerande fingeravtrycksläsare i på-knappen, dubbla sim-kort med möjlighet för micro sd-kort på ena simkortsplatsen, och stereohögtalare som levererar riktigt behagligt och fylligt ljud så länge vi inte drar upp volymen för högt, då kan det bli distorsion. Analogt 3,5 millimeters hörlursuttag får du också klara dig utan.

Du har forfarande en ljusstark amoledskärm med utmärkta färger, upp till 90 Hz bildfrekvens och stöd för hdr10+ med rätta drm-stödet för att få rätt dynamik i appar som Netflix och Prime Video. Den högre bildfrekvensen är inte påslagen per automatik, utan det får du aktivera manuellt. Och i 90 Hz-läge går den automatiskt ner till 60 Hz för video och när du inte har rörliga element på skärmen.

Xiaomi 11 Lite 5G profil
Fortfarande samma tunnis. Xiaomi 11 Lite NE 5G är under sju millimeter tjock, om vi ignorerar den utstickande kameran.

Nedgraderat och uppgraderat

Nya modellen har givetvis ett par förändringar, varför släppa nytt annars? Den har framför allt som sagt ny systemkrets, Snapdragon 778G istället för Snapdragon 780G. Vid första anblicken ser de mycket lika varandra ut. De har på pappret samma uppsättning processorkärnor med samma klockfrekvens.

Men 778G är en snäppet enklare krets, tillverkad av TMSC istället för Samsung och byggd på sex nanometers teknik istället för fem. Den har också en annan grafikkrets och bildsignalprocessor för kameran, även om de har nästan samma modellbeteckning. I gengäld har standardmodellen av Xiaomi 11 Lite NE 5G förärats med mer ram-minne, åtta gigabyte istället för sex. Det finns istället nu en lite billigare version med sex gigabyte, men den är mindre vanlig ute i butiker.


För processorprestanda är skillnaden minimal, vi uppmäter ett par, tre procent lägre resultat i våra testappar. Den var redan innan en pigg mobil i sin prisklass, och nya modellen är inget undantag. Appar och webbsajter flyter på bra, gränssnittet har rapp respons, och innehåll laddas dessutom snabbt både över wifi 5, wifi 6, och 4g- eller 5g-uppkoppling.

Grafikkretsen är däremot påtagligt långsammare, och hamnar mellan 15 och 20 procent efter i föregångaren i våra tester. Det här är dock inte en gamingmobil för den som vill maxa bildfrekvens i tunga spel och 3d-appar, och enklare spel hanterar den fortfarande bra nog. Så vi skulle säga att Xiaomi har gjort ett bra byte här, lite mindre datorkraft mot lite mer minne.

Xiaomi 11 Lite 5G
Fler färger att välja mellan. Lättast att få tag på i Sverige är den svarta, men vi har sett alla varianterna listade i olika butiker,

Ännu bättre batteritid

Nya modellen har också en annan fördel. Vi hade gissat på att en systemkrets med större halvledare skulle dra mer ström, men det verkar vara tvärtom, för i nya modellen har Xiaomi lyckats förbättra telefonens redan innan bra batteritid. Att de får in ett batteri på 4 250 mAh i en så här tunn telefon är redan det imponerande, och i nya NE-modellen får vi ut ytterligare ett par tre timmar driftstid innan det är dags att plugga in och ladda upp. Vilket går behagligt snabbt med den medföljande laddaren på 33 watt.

Om kameran bjuder på några nyheter eller förändringar jämfört med föregångaren är de så små att vi inte märker dem. Du har en 64 megapixel huvudsensor, såvitt vi kan se samma som förut, som levererar skarpa 16-megapixelbilder i standardläget, med god dynamik och hög detaljrikedom, snabb fokus, pålitlig ljus- och färghantering och duglig digtial zoom upp till 2x och kanske lite till, innan bilden blir oskarp. Den fotar också godkänt bra i kvälls- och inomhusljus.

De två extra kamerorna på baksidan är dock inte så mycket att skryta med. Vidvinkelkameran har inte alls samma goda egenskaper. Dynamiken matchar huvudkameran i dagsljus, men så fort det skymmer på så tappar den i kvalitet. Makrokameran med fem megapixels upplösning fotar även den godkänt men inte mer. Vi hade hoppats kunna komma närmare motiven än vad den tillåter.

Xiaomi 11 Lite 5G kameror
Snyggt kamerahus med en bra huvudkamera och två... tja... åtminstone godkända extrakameror.

Smartare system

Sedan i våras har Xiaomi uppdaterat sitt Android-gränssnitt från MIUI 12 till MIUI 12.5, vilket innebär en del gränssnittsoptimering, bland annat uppdaterade rutiner för haptisk feedback som ska ha blivit mer intuitiv och snabbare.

Det är också mer frihet för användaren att själv kontrollera vilka appar som finns på mobilen. Xiaomi skeppar sin vana trogen med lite mer appar än nödvändigt, både sina egna och tredjepart som vi inte bett om, men nu går många av dem att avinstallera som du annars var fast med. Det är ingen revolutionerande nyhet. Med gott om lagring kunde vi lika gärna låta de vara och ignorera dem.

Så är Xiaomi 11 Lite NE 5G en bättre eller sämre mobil än Xiaomi Mi 11 Lite 5G? Nertrappningen i prestanda är marginell om du inte spelar mycket spel, och du vinner desto mer i förbättrad batteritid. Så vi skulle nog säga att det är en förbättring. Det viktigaste är att om du var sugen på en Mi 11 Lite 5G kan du tryggt köpa en 11 Lite NE 5G istället.

Specifikationer  

Produktnamn: Xiaomi 11 Lite 5G
Testad: December 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 778G
Processor: Kryo 670 Prime 2,4 GHz + 3st Kryo 670 Gold 2,2 GHz + 4st Kryo 670 Silver 1,9 GHz
Grafik: Adreno 642L
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,55 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare , stänkskydd (IP53)
Batteri: 4 250 mAh, 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Storlek: 16,05 x 7,57 x 0,68-0,95 cm
Vikt: 158 gram
Rek. pris: 4 490 kr
Pris: Från 2 649 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 503 896 poäng
Geekbench 5: 2 501 poäng
Geekbench 5 en kärna: 759 poäng
3dmark Wild Life: 2 491 poäng
Lagring, läsning: 1015,2 MB/s
Lagring, skrivning: 729,1 MB/s

Betyg: 4 av 5