Testad produkt: Technics EAH-AZ60
Pris: Cirka 2 211 kronor hos Amazon Sverige

Technics EAH-AZ60 är ett par true wireless-hörlurar av den mer runda och ”knubbiga” typen, till skillnad mot exempelvis Apples Airpods som har en liten utstickande ”pinne”.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Technics EAH-AZ60 är ett par mycket bra true wireless-hörlurar med strålande ljud, utmärkt brusreducering, bra batteritid och en lättanvänd och funktionsrik app. För att få ut det mesta av dem krävs dock en del pillande och trixande i inställningarna. Dessutom är prislappen i saftigaste laget.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Mycket bra brusreducering
  • Bra batteritid
  • Utmärkt app

Negativt

  • Trixande med inställningar
  • Priset
Vilken typ du föredrar är en smaksak, men vi upplevde att Technics EAH-AZ60 var ovanligt knepiga att få på plats i öronen. Det krävdes en hel del pillande, trixande och laborerande med olika storlekar på ”plupparna” innan de satt på plats i öronen som de skulle.
M3 rekommenderar

Samtidigt satt de väldigt skönt, stadigt och bekvämt när de väl var på plats, så det var värt mödan. Och att det följer med hela sju olika pluppar är ett stort plus och något för andra hörlurstillverkare att ta efter!

Och trots att hörlurarna är relativt tunga med sin vikt på sex gram styck är det inget du tänker på eller störs av under användandet.

Bra touchkontroller

Technics EAH-AZ60 är glädjande nog också utrustade med riktigt välfungerande touchkontroller, bland de bästa vi har stött på i ett par true wireless-hörlurar. De har en snabb och exakt respons och styrningen underlättas av några korta pip i hörluren som bekräftar vilket val som gjorts. Vi upplevde väldigt få feltryckningar under vårt test.

Touchkontrollerna låter dig starta och stoppa uppspelningen, höja och sänka volymen hoppa framåt och bakåt i uppspelningen, starta en röstassistent eller växla mellan olika brusreduceringslägen.

I den tillhörande appen går det också att byta funktioner på touchkontrollerna och skräddarsy dem som du själv vill.

Appen är för övrigt mycket bra och användbar. Och i vissa lägen nödvändig för att kunna utnyttja Technics EAH-AZ60 optimalt (mer om det nedan). Den har bland annat funktioner för att hitta borttappade hörlurar, finjustera ljudet med en equalizer, finjustera brusreduceringen, ställa in reduceringen av bakgrundsljud vid telefonsamtal och mycket annat.

Technics EAH-AZ60
Det medföljer många "pluppar" i paketet.

Strålande ljud och brusreducering

Alla dessa inställningsmöjligheter är förstås bra, men samtidigt ett av Technics EAH-AZ60:s få minustecken. För precis som med passformen och val av rätt plupp krävs det en del trixande och fixande med både equalizern och inställningarna för brusreduceringen innan de är optimala.

Det är inte så att de är dåliga direkt ur förpackningen, men det finns heller inga genvägar eller snabbinställningar för att få dem riktigt bra. För detta krävs det ett djupdyk ned i appens inställningsmenyer.

Men precis som för passformen i öronen; när det väl är gjort låter Technics EAH-AZ60 strålande bra, med en för true wireless-hörlurar ovanligt tung bas, skarp diskant och rena mellanregister.

Även brusreduceringen fungerar efter finjusterandet mycket bra, både vid lyssnade på musik/ljudböcker/poddar och telefonsamtal. Och de uppringda hade heller inget att anmärka på när det gällde kvaliteten på ljudet i deras ände av samtalet.

Som en liten extra bonus har Technics EAH-AZ60 även riktigt bra batteritid med sju timmars speltid per laddning och 24 timmar totalt med laddosan.

Ett litet minus dock för prislappen på 2 400 kronor som är i saftigaste laget.

Specifikationer

Produkt: Technics AZ60
Testad: December 2021
Tillverkare/kontakt: Technics, technics.com/se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja
Färger: Svart, silver
Vikt (två hörlurar): 12 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 39 gram
Batteritid totalt: 24 timmar
Batteritid per laddning: 7 timmar
Pris: Cirka 2 211 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 4,5 av 5