Testad produkt: Just Mobile Shuttergrip 2
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt

Att plåta med mobilen är långt ifrån idealt, speciellt om du ska göra det med en hand. Greppet är oergonomiskt och vill du använda knapparna på sidan som avtryckare sitter de ju på fel ställe. Du kan inte ens pallra upp mobilen på något vettigt sätt. Alla dessa problem löses av ett kameragrepp som Shuttergrip, som dessutom har ett par finesser i rockärmen.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Just Mobile
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är universal-fototillbehöret vi gärna skulle ha i väskan hela tiden. Det är ett bättre grepp för att ta handhållna foton, det är ett handtag för smidigare filmning, det är en mini-selfiepinne, det ger din mobil en stativgänga samt en blixtsko för att montera tillbehör. Men vi hade gärna betalat lite extra för en metallkonstruktion istället för all plast.

Positivt

  • Ett mer ergonomiskt grepp för mobilfoto
  • Fantastiskt flexibel användning
  • Praktisk att ha till hands för att lösa problem

Negativt

  • Plastkonstruktion med tveksam livslängd
  • Glappar lite i greppet
 

Design och konstruktion

I paketet får du förutom själva kameragreppet den lilla fjärrutlösaren, en handlovsrem och en förvaringspåse för prylarna. Utlösaren kan antingen fästas ovanpå för att tjäna som avtryckare, eller hållas i handen om du står en bit ifrån mobilen. En liten skruvmejsel för att komma åt batterifacket medföljer, samt en liten insexnyckel om lederna skulle börja glappa.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas Ekelund

Greppet ser kanske enkelt ut men har gångjärn och leder, samt är utdragbart i båda ändar. Det är alltså en ganska komplicerad konstruktion, vilket är förklaringen till att greppet är så mångsidigt. Men eftersom allting är gjort av plast undrar vi hur länge en sådan konstruktion håller. Speciellt som den ju ska användas ute och utsätts för fukt och smuts.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas EkelundEtt bättre grepp om mobilen när du fotograferar med den.

Användningsområden och funktioner
Den mest uppenbara användningen är att dra isär hållaren och låta fjädrarna hålla de två klämmorna på sidorna av mobilen. Genom att dra ut greppet och trycka fast det i hållaren låser du det på plats. Nu har du något mer greppvänligt när du ska knäppa bilder och du kan plåta med avtryckaren på ovansidan.

Genom att flytta hållaren till mitten av mobilen, fälla ner handtaget och rotera det, har du plötsligt ett trevligt handtag när du ska springa omkring och filma.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas EkelundEtt praktiskt handtag för bekvämare filmning.

Eller fäll handtaget om du envisas med att filma i porträttläge. Här kan du även helt enkelt fortsätta fälla ut handtaget så får du en kortare selfiepinne om du vill ta självporträtt eller filma dig själv.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas EkelundSelfiepinne-läget.

Kameragreppet kan även användas för stativfoto då det faktiskt har en stativgänga i botten. Och i toppen är det bara att ta bort ett skydd så har du faktiskt även en blixtsko. Där kan du till exempel montera en lampa för inomhusfilmning. Eller varför inte en mikrofon om du vill intervjua någon.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas EkelundMontera mobilen på stativ eller häng på en videolampa.

Som en bonus kan handtaget riggas så att du kan använda det som ett mobilställ, antingen i porträtt- eller landskapsläge. Perfekt när du ska granska resultatet av ditt filmande eller plåtande.

Användarupplevelse och uppsummering

Det här är en fantastiskt praktisk pryl att ha med sig i väskan eftersom det inte bara är ett kameragrepp. I så fall hade vi nog inte haft det med oss hela tiden. Men nu är det en livräddare för att få till en intressantare bildvinkel, eller för att plåta ut genom räcket på en bro. Eller för att kunna skruva fast mobilen på ett stativ när specialfästena ligger kvar hemma.

Just Mobile ShutterGrip 2
Foto: Jonas EkelundI nödfall kan den användas som stöd för att rigga upp mobilen

Däremot känns inte byggkvaliteten och passformen helt hundra. Det knakar i plasten när du vrider på lederna och det glappar lite i hållaren. Tillräckligt mycket för att vi skulle tveka att hänga ut en 17 000 kronors Iphone över en avgrund.

Specifikationer

Tillverkare: Just Mobile
Testad: December 2021
Mobilstorlek: Mobilbredd på 60-85 millimeter
Krav för fjärr: Mobilen använder volymknappen som avtryckare
Systemkrav: Ios 9 / Android 5 eller senare
Batteritid: 180 dagar
Storlek: 76 x 48 x 29 mm
Vikt: 68 gram
Rek. pris: 60 dollar
Pris: Från 499 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5