Konsumentverket varnar nu för riskerna med droppshipping. Dropshipping är en affärsmodell där tillverkaren skickar varor direkt till slutkunden på uppdrag av säljaren. Säljaren fungerar alltså inte som en vanlig återförsäljare utan mer som en mäklare som inte rör varorna eller har ett lager.

Konsumentverket skriver att även om dropshipping-säljare kan ge intrycket av att varorna kommer från Norden eller EU är de i själva verket ofta från Asien. Uppstår problem med leveransen eller om man ångrar köpet är dropshipping därmed sällan fördelaktigt för konsumenten. Det kan också uppstå extra kostnader för konsumenten, exempelvis i form av tullavgifter. Varor som levereras från Asien har även ofta andra regler för produktsäkerhet.

Missa inte: Svart fredag för Cdon - men VD:n garanterar kundernas säkerhet

– Köper du en vara som levereras från exempelvis Asien, kan det innebära att du får hem en vara som är olaglig i Sverige och direkt livsfarlig. Barn är särskilt utsatta eftersom det köps allt fler billiga leksaker på nätet som kan leda till allvarliga skador eller värre, säger Nora Shoki, juridisk rådgivare på ECC Sverige (som är en del av Konsumentverkets uppslysningstjänst Hallå konsument) i ett pressmeddelande.

Konsumentverket pekar på att dropshipping kan vara inblandat om informationen om leveranstiden är bristfällig, företagsadressen är otydlig eller webbplatsen är till en privatperson. En annan varningssignal är om det förekommer stavfel eller märkliga översättningar. Uppmaningen är att läsa avtalsvillkoren innan ett köp. Finns information om tull- och momsavgifter kommer varorna garanterat utanför EU.