Testad produkt: Huawei Watch GT 3
Pris: Kostar 3 490 kronor hos Komplett.se

Precis efter sommaren testade vi Huawei Watch 3 Pro, en regelrätt smartklocka med e-simstöd som drivs av Huaweis egenutvecklade Harmony OS. Och även om vi imponerades av såväl design och batteritid gick det inte att bortse ifrån att mjukvarustödet haltade betänkligt i jämförelse med konkurrenterna.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Watch GT3 (46 mm) är en utmärkt aktivitetsklocka som kombinerar ett rätt bra funktionsutbud med lyxig formfaktor och fenomenal batteritid. Mjukvarustödet är inte bäst i klassen och det finns ett par irritationsmoment, men som helhet har klockan varit en givande ny bekantskap på handleden. Den lider av samma svagheter som Watch 3 Pro, men dessa blir mindre kännbara i en mer "osmart" kategori.

Positivt

  • Lång batteritid
  • Riktigt snygg skärm
  • Bra sömnmätning

Negativt

  • Ingen Spotify-spelare
  • 46 mm kan vara lite stor för vissa
  • Svagt tredjepartsstöd

Just därför känns säljstarten av nya Watch GT3 extra välkommen. Det här är nämligen ingen smartklocka i ordets rätta bemärkelse, utan placerar sig mer i det växande hybridsegmentet. Här tenderar själva operativsystemen att ta mindre fokus till förmån för de saker som Huawei gör riktigt bra. Som batteritid, design och ett överkomligt pris där du fortfarande kan få relativt mycket för pengarna. 

Stor och ståtlig

Watch GT3
Foto: Billy Ekblom

Huawei Watch GT3 lånar mycket av designen från den dyrare Watch 3. Vi testar 46-millimetersvarianten (det finns en 42:a också, med markant sämre batteritid), och den är nästan identisk med sitt smartare storasyskon. Amoled-skärmen på 1,43 tum känns mäktig, har skarp bild och rejält tryck i både färg och ljusstyrka. Vi hittar samma två knappar på högersidan, där den ena är vridbar för att ge ännu en dimension i navigeringen som annars sköts mest med duttar och svepgester.

Klockan tar upp betydande plats på en normalstor handled och nästan alla informerar oss om att den ser stor ut. Vi har dock varit med om värre, och även om Watch GT3 drar lite åt det klumpiga håller blir den aldrig obekväm att ha på sig. Armbanden är föredömligt enkla att byta ut, och vi roterar mellan en lyxig metallänk och en gummihistoria beroende på användningsscenario. 

Watch GT3
Foto: Billy Ekblom

Vridknappen hade vi gärna använt ännu mer, för den är verkligen smidig att hasta runt i klockans menyer med. När det kommer till urtavlor finns ett antal förinstallerade sådana att växla mellan, och ytterligare fler av varierande alternativ att ladda ned från App Gallery.

Förutom storleken som säkerligen kan avskräcka en och annan så känns Watch GT3 som en välgenomtänkt designhistoria där du lätt kan variera stil efter humör. Den borde särskilt tilltala dig som inte är ute efter ett toksportigt utseende på klockan.

Responsiv och sjukt långlivad

Även Watch GT3 drivs de facto av Harmony OS, men Huawei lägger minimalt med fokus på detta faktum. Det är en avskalad version som i mångt och mycket påminner om de proprietära historier som en del konkurrenter kör. Men här finns trots allt en slags menyskärm med 25 funktionsgenvägar. Utöver denna kan vi på sedvanligt maner svepa åt olika håll från huvudvyn och komma åt en del saker.

Klockan är responsiv att använda och det grundläggande utbudet av funktioner känns helt okej för att vara en hybridklocka i 3 000-kronorsklassen. Men precis som hos Watch 3 Pro saknar vi stöd för kontaktlösa betalningar och en Spotify-app för full kontroll över musiken. Vi kan åtminstone föra över mp3-filer och skapa spellistor, eller använda klockan som mediespelarkontroll (med till exempel Spotify), vilket häpnadsväckande nog inte är en självklarhet hos vissa konkurrenter. 

Watch GT3
Foto: Billy Ekblom

Watch GT3 är en bluetooth-klocka som alltså behöver din telefon för att du ska kunna använda den som tänkt. Det möjliggör också det överlägset största köpargumentet för Watch GT3: den fenomenala batteritiden. Den anges av Huawei till drygt 14 dagar, och när vi skriver detta efter att ha utsatt klockan för blandad användning i 8 dagar så återstår 46 procent. Med tanke på att Watch GT3 har en såpass stor och ljusstark skärm, gps ombord och en uppsjö aktiva sensorer så är det helt lysande bra.

Mindre bra är utbudet av "appar" som faktiskt finns att ladda ned till klockan. Det rör sig om ett 20-tal program som inte direkt framkallar några välbehagsrysningar när vi botaniserar runt. Här har Huawei onekligen mycket kvar att jobba på, som Mattias skrev i sin Watch 3 Pro-recension, men i den enklare Watch GT3 känns inte det skrala apputbudet som ett lika stort minus.

Det går att fritt ange vilka appar som ska tillåtas skicka notifikationer till handleden. Dessa visar dock oftast bara en rubrik, som bäst med lite text under, och är inte så värst användbara på det hela taget. Men visst, de fungerar för att uppmärksamma användaren på att något hänt i en specifik app, vilket för vissa kanske är fullt tillräckligt. Du kan ta emot och ringa samtal i klockan tack vare bluetooth-kopplingen, och såväl mikrofon som högtalare presterar helt okej på den punkten. 

Seriös hälso- och träningspartner

Watch GT3 har stöd för över hundra olika träningsformer, uppdaterade pulssensorer och dessutom stöd för VO2 Max, blodsyremätningar och använder smarta algoritmer för att optimera såväl återhämtning som träningstid. Klockan lär sig mer om dina olika grundnivåer och träningsvanor allt eftersom för att kunna ge de bästa råden kring hur du bör lägga upp träningen framöver. 

Watch GT3
Foto: Billy Ekblom

Allt vi tar oss för loggas utan större problem. Gps:en tar en liten stund att ansluta när vi drar igång ett träningspass och är för det mesta hyfsat exakt. Vi har dock sett bättre; det är inte frågan om rakbladsvass precision på gatorna. Vi får bra med information under träningspassets gång, tillsammans med en manlig coach-röst som skriker åt oss att vi gör ett dåligt jobb och behöver bättra på konditionen.

Både pulsmätaren och stegräknaren visar konstant något högre än både den Fitbit-enhet och Apple Watch som vi varvar som parallell träningspartner för jämförelser. Ibland registrerar pulssensorn rätt höga maxvärden som kan ifrågasättas, men jämnar ofta ut sig snabbt.

Vi ställer oss frågande till informationen som ges om återhämtningstid som varierar väldigt kraftigt. Efter två timmars rask promenad i oländig terräng rekommenderas en timmes vila, medan två kilometer lätt jogg tydligen kräver att vi tar igen oss i 21 timmar. Det kan vara en funktion som blir bättre i takt med att klockan lär sig mer om användaren, men åtminstone inledningsvis svajar den rätt betänkligt.

Det mesta av träningsinformationen hittar vi i appen Huawei Hälsa, som är ganska grundläggande till utformningen men har samtidigt det mesta vi egentligen kräver av en träningsapp. Efter löppassen kan vi se vilka pulszoner vi befann oss i, tempo, steglängd, höjdskillnader och en hel del annat. Det står också när vi borde vara redo för nästa träningspass, baserat på de fysiska prestationer vi betat av nyligen.

Sömnmätningen imponerar, där företagets egna Trusleep-teknik används för mer precis spårning, skräddarsydd rådgivning och analys av sömnmönster. Det är en av de mest pricksäkra övervakningarna vi testat hittills. Även om den inte briljerar avseende mängd information så känns den väldigt precis och lämnar oss med ytterst få invändningar.

Watch GT3
Foto: Skärmdump

Vi får även tips på hur sömnen kan förbättras baserat på senaste nattens "poäng", och skrattar bittert åt Huaweis hjälpsamma råd att inte dricka vatten innan sänggående när den verkliga anledningen bakom en sällsynt kass nattpoäng var en hund med dålig mage. Men andra gånger går det absolut att få sig en tankeställare och insikter avseende sovtider, andningskvalitet och annat som kan påverka sömnen.

Watch GT3 är en stor uppdatering gentemot föregångaren. Klockan gör mycket rätt och lider mindre av Huaweis mjukvarubegränsningar än vad smartklockan Watch 3 Pro gör. Våra främsta invändningar rör dock just detta, som svagt app- och musikspelarstöd och svårigheter att synka träningsdata till anda tjänster. Som hybridklocka för vardagsmotionärer är Watch GT3 ett riktigt vettigt val om du kan leva med ett par skavanker längs vägen. 

Specifikationer (46 mm Elite Edition)

Produkt: Watch GT3
Testad: December 2021
Tillverkare: Huawei
Minne: 32 MB ram
Lagring: 4 GB
Bildskärm: 1.43 tum amoled, 466x466 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, krona, pekskärm
Kommunikation: Gps, bluetooth
Operativsystem: Harmony OS (proprietärt)
Mått, boett: 45,9 mm x 45,9 mm x 11 mm
Vikt utan armband: Cirka 42,6 g (utan remmen)
Systemkrav: Android 6.0 eller senare, IOS 9.0 eller senare
Batteritid: Upp till 14 dagar lågintensivt, 10 dagar blandad användning
Övrigt: Vattentät (5 ATM), mikrofon, högtalare
Pris: Kostar 3 490 kronor hos Komplett.se (Elite), Kostar från 2 788 kronor på Prisjakt (Active).

Betyg: 4 av 5