Produkt testad: Roomba J7 Plus
Pris: Kostar 8 599 kronor hos RobotExperten

Senaste stjärnskottet från Irobot går under namnet J7 Plus. Plusset i modellbeteckningen betyder att den i likhet med vissa av tillverkarens andra modeller kommer med en dockningsstation som förutom att ladda roboten även kan tömma den på dess innehåll.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Utan tvekan Irobots smartaste och effektivaste robotdammsugare hittills. Den identifierar och undviker hinder i sin väg effektivt och lär sig allteftersom mer och mer om ditt hem. Basenheten rymmer en hel del och töms både snabbt och enkelt när den väl är full. Prislappen och avsaknaden av moppningsfunktion drar ner betyget något.

Positivt

  • Snygg design, relativt tyst gång
  • Avancerat och precist navigationssystem
  • Undviker och identifierar effektivt nya hinder

Negativt

  • Når inte hela vägen in i hörn
  • Saknar moppningsfunktion
  • Pris
J7 Plus är tillverkarens senaste tillskott på en alltmer konkurrensutsatt marknad. Till det yttre liknar modellen syskonen i I-serien och är till formen rund. Laddnings- och tömningsstationen är något lägre, men samtidigt bredare, än syskonens motsvarigheter (I7 Plus och S9 Plus) och ger ett stadigare inryck.
iRobot Roomba j7+

Roboten utstrålar elegans och har endast en funktionsknapp vilken är placerad på enhetens ovansida. Den används för att starta, pausa samt återuppta städningen, det vill säga om du nu inte styr allt via den tillhörande appen.

Bökig installation 

Räkna med en del skruvande för att montera ihop basstationen, som kommer i två delar. Ingen big deal kanske, men att behöva annvända skruv och mejsel är i sammanhanget en något udda upplevelse. I övrigt flyter det på bra; vi följer anvisningarna i appen och inom ett par minuter är roboten ansluten till hemmanätverket och kan börja göra skäl för lönen.

iRobot Roomba j7+

Efter två rundor i hemmet kan robotens hela potential nyttjas. Då har en karta över vårt hem ritats upp och som sedan presenteras snyggt och pedagogiskt i appen. Du kan rumsindela och namnge ytorna, likaså addera olika zoner – sådana som ska undvikas helt eller så kallade rengöringszoner dit du kan skicka roboten för enskilda städuppdrag. I appen kan du även skapa olika städscheman samt favoritlägen som snabbt kan aktiveras, exempelvis om enbart vissa rum ska dammsugas.

Smart navigationssystem som imponerar 

Roomba J7 Plus har artificiell intelligens kallad Genius 3.0 och innebär bland annat att den ska bli ”klokare” ju mer den används. Roboten lär sig kontinuerligt hur den bäst navigerar i hemmet, minns rum, specifika möbler och reagerar när den stöter på ett nytt hinder – det kan vara allt ifrån ett skosnöre, en strumpa eller hundbajs som ligger på golvet. J7 Plus undviker effektivt dessa föremål samtidigt som de fotograferas så att du efter städningen, via appen, kan verifiera om det är ett tillfälligt hinder eller om det ska registreras som ett permanent.

Städningen är effektiv och noggrann. Visst, den arbetar relativt långsamt, men samtidigt strukturerat så att inget utrymme missas. Den runda formen innebär viss svårighet att komma åt inne i hörn men i övrigt är upptagningsförmågan riktigt bra. Efter genomfört städpass återvänder roboten till basstationen för att tömmas. Detta sker automatiskt varje gång och när det väl är dags råder vi att du håller för öronen – det låter rejält när dammbehållaren töms!

iRobot Roomba j7+
"Hoppsan! Det där känns främmande, det är nog bäst att jag underrättar Husse och Matte."

Basenhetens påse är väl tilltagen och rymmer damm och smuts från 60 dagars städning. När den är full och du drar ur den för att ersätta den med en ny, förseglas den automatiskt för att undvika läckage från öppningen.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Roomba J7 Plus
Testad: December 2021
Tillverkare: Irobot
Körtid: Upp till 75 min
Dammbehållare: 0,40 liter
Kartläggning: Kamera
Kommunikation: wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa/Apple Siri: Ja/Ja/Nej
Mått: 870 x 338 mm
Pris: Kostar 8 599 kronor hos RobotExperten

Betyg 4,5 av 5