Testat spel: The Smurfs: Mission Vileaf (PS4, PS5, Xbox, Switch)
Pris: Från 279 kronor på Prisjakt.se

En gång i tiden fanns smurfarna överallt; på tv, som serietidning, som musik, som godis, som tv-spel – och inte minst som leksaker. Leksakerna består, men övriga comeback-försök har inte varit några smurfhits direkt, vilket gör oss än mer överraskade av Smurfarna: Uppdrag vidriga växten.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Lagom till julhandeln kommer ett smurfigt plattformsspel som är mycket bättre än det borde vara. Den relativt låga budgeten märks visserligen i det mesta, men de viktigaste delarna glänser. Med charmig grafik och lika underhållande som utmanande plattformshoppande, är det ett färgsprakande äventyr som passar perfekt för hela familjen.

Positivt

  • Märkligt tillfredsställande att städa bort miljöförstöringar.
  • Många utmärkta plattformssektioner.
  • Familjespel som passar de flesta.

Negativt

  • Svårighetsgraden är ojämn, inte minst i slutet
  • Att spelet inte har haft världens största budget märks.
  • Inget svenskt tal, bara svensk text.
Smurfby

Vidriga växter!

Åh nej, Gargamel är i farten igen! Med en slemmig växt sprider han miljöförstöringar i hela smurfvärlden, miljöförstöringar som gör allt grönt gräs mörkt, taggigt och slemmigt – och muterar svampar och andra djur till smurftörstiga monster.

Men det finns ingen anledning till oro! Gammelsmurfen har snickrat ihop en manick som kan dammsuga upp all geggig goja. Eller spraya bort kanske. Eller var det Snickarsmurfen som gjorde allt medan Gammelsmurfen tog åt sig äran? Frågorna är många, kanske för att vi inte riktigt orkar engagera oss i mellansekvenserna som dyker upp här och var.

För yngre kontrolltryckare skulle berättelsen däremot kunna passa fint, om det inte hade varit så att allt tal är på engelska. Vi är visserligen glada över att äventyret faktiskt innehåller svenska undertexter och menyer, men en riktig dubbning hade varit toppen sett till vilken målgrupp Smurfarna: Uppdrag vidriga växten främst vänder sig till.

Smurf som spraya rent

Smurfa försiktigt!

Å andra sidan är det inte helt lätt att lista ut målgruppen för Smurf-äventyret. Den färgglada inramningen och enkla inledningen skriker barnspel, men ju längre vi kommer i äventyret desto mer avancerat blir det. Vår lilla smurf lär sig fler manövrar och banorna ställer högre krav på flinka fingrar. Det blir aldrig överdrivet avancerat, även om de allra yngsta snabbt kommer att få problem.

Barn med mer spelvana får däremot en passande utmaning större delen av tiden. Välgjort och utmanande plattformshoppande mixas med enklare strider och märkligt givande uppstädning av de lummiga miljöerna. Kontrollen sköter sig överlag mycket fint, även när fler avancerade rörelser blir tillgängliga. Det som ställer till problem är, oväntat nog, vissa passager sedda från sidan. Där kan det vara svårt att positionera smurfen rätt för att till exempel hoppa på en studssvamp.

Men överlag är det ett gemytligt äventyr där det oftast räcker med att följa en gul markör framåt och göra rent så mycket slem som möjligt på vägen. Här och var kommer ett par extra svåra passager som kan kräva flera försök, men tack vare generöst utplacerade checkpoints och ingen större bestraffning vid dödsfall kan de delarna besegras utan att ansiktet blir alltför rött av ilska.

Smurf som hoppar på svampar

En och en halv smurf

Ett par delar, framför allt på den sista banan och att nå vissa hemligheter, kräver dock en hel del skicklighet. Här får till och med vi kämpa en del för att klara av dem, vilket så klart inte är jättebra i den här typen av spel. Lyckligtvis är de överdrivet svåra partierna inte jättemånga, men räkna med att mindre vana spelare kommer att behöva hjälp för att klara vissa hinder.

En liten kompensation för den svajiga svårighetsgraden finns i alla fall i form av ett simpelt samarbetsläge. Där kan spelare nummer två kontrollera en sorts svävande, odödlig, behållare och kan hjälpa till med att städa upp gegga och störa fiender. Det är inte tillräckligt för att huvudspelaren ska klara av de svåraste partierna, men är ett perfekt tillägg för att yngre gamers i alla fall kan vara med och spela.

Vidriga växter

Smurfigt värre!

Nu kanske Smurfarna: Uppdrag vidriga växten låter som ett toppspel, men riktigt så bra är det tyvärr inte. Framför allt märks det att spelet inte har haft en särskilt stor utvecklingsbudget, vilket gör att den sista rundan polering saknas. Kameran kan få fnatt, världen är ovanligt stel, bilduppdateringen hugger till ibland och laddningstiderna är omotiverat långa. De viktigaste delarna är däremot solida nog för att vi ska kunna se förbi de svagheter som finns.

I slutändan är Smurfarna: Uppdrag vidriga växten ett trevligt äventyr som inte bara är det kanske bästa smurf-spelet någonsin, utan också en härlig återblick till plattformsäventyr där just knixigt hoppande är viktigast. Lägg därtill den märkligt tillfredsställande känslan av att dammsuga bort miljöförstörande kladd, så har vi ett spel med två lika olika som lyckade grundbultar.

Med spelglada föräldrar som hjälper till är Smurfarna: Uppdrag vidriga växten ett mysigt och, för det mesta, lagom utmanande äventyr för hela familjen. Och med en klart överkomlig prislapp passar det perfekt för lite extra julmys.

Smurf går på bladbro

Smurfarna: Uppdrag vidriga växten

Testat: December 2021
Genre: Plattform
Utvecklare: OSome Studio
Utgivare: Microids
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Testat på: Playstation 4 Pro
PrisFrån 279 kronor på Prisjakt.se

Betyg: 3 av 5