Testad produkt: Corsair HS80 RGB Gaming Headset
Pris: 1 590 kronor hos Amazon Sverige

Corsair är som bekant experter på komponenter, men tillverkar också allehanda tillbehör för datorer och spelkonsoler. Bland dessa återfinns en rad gamingheadset i olika prisklasser, både trådlösa och sedvanliga sladdbaserade. En av mellanmodellerna som erbjuds är HS80 RGB Wireless – ett riktigt kraftfullt alternativ, sett till dess pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

HS80 RGB Wireless är ett bra alternativ för dig som vill ha det lilla extra, inom mellanklassen vill säga. Ljudkvaliteten är superb, detsamma gäller mikrofonen. Räkna dock med att få fippla mellan två olika program beroende på situation.

Positivt

  • Stilren
  • Tåligt material

Negativt

  • Kräver två olika mjukvaror för optimal användning
  • Ej avtagbar mikrofon

Design och komfort

HS80-headsetet sticker inte ut till utseendet, men i gamingsammanhang är det bara positivt. Vore det inte för den icke-avtagbara mikrofonen skulle headsetet till och med kunna förväxlas med vanliga audiolurar, vilket inte är fy skam. Hela det yttre partiet känns riktigt lyxig. Matt yta blandas med glansigare partier och sparsamt med aluminium på de viktigaste partierna (de som håller fast kåporna vid bågen).

HS80

Bågen är i sin tur utrustad med ett flexibelt foamingband som skyddar huvudet mot den hårda, böjda plasten. Dessvärre är det bara detta band som kan justeras, och inte bågen i sig. För oss är det inte ett alltför stort problem, men har du huvudmodell av storlek XXL så finns risken att headsetet helt enkelt inte passar.

I övrigt är headsetet ståtligt, lagom tungt och känns dessutom lyxigare än andra alternativ i plast. Det är ju förstås ingen garant för själva ljudkvaliteten, men desto mer för hur mycket ”stryk” headsetet tål innan något går sönder. Inte för att vi förväntar oss att tappa det, headsetet sitter nämligen riktigt stabilt, utan för att vi aldrig kan vara riktigt säkra på när olyckan väl är framme.   
 

Funktioner

Rent funktionsmässigt bjuder HS80 RGB Wireless på en del finesser. Vissa aktiveras genom Corsairs egen mjukvara Icue och andra via externa program. Det förstnämnda kontrollerar allt från mjukvaruuppdateringar av såväl headset som usb-sändare, men även den obligatoriska equalizern. Här ges vi en rad förinställda profiler samt fria tyglar att flytta på reglagen efter eget behag.

Dolby med HS80

Varje skifte är omedelbart, men innebär också att programmet måste köras i bakgrunden. Som tur är kan vi växla mellan de olika förinställda eq-lägena genom ett tryck på volymhjulet. Det är även ett fiffigt sätt att hålla headsetet stilrent, utan en miljon synliga knappar.

Surroundljud erbjuds också, men då får du stänga ned Icue till förmån för Dolby Access-appen. Programmen går nämligen inte att ha igång samtidigt, då båda behöver synka i realtid med headsetet. Enstaka gånger har dessa program dock krockat med Windows egna inställningar för spatialt ljud. Ytterst irriterande till och från. Däremot gäller detta såklart inte om du använder headsetet med Playstation 5, då sköter konsolen allt automatiskt.

Ljudkvalitet

Oavsett format är surroundljudet mer än övertygande, åtminstone i de spelen vi testat tillsammans med headsetet. Detsamma gäller den icke-avtagbara mikrofonen, som är en av de bättre vi testat i dessa sammanhang. Chattsamtal är inte lika brusiga som med andra alternativ, till den grad att vi har överseende med mikrofonens väldigt synliga och icke-diskreta placering. Icue-programvaran levererar sidoton-kontroller, men vi hade helst sett ytterligare genvägar med headsetets befintliga knappar.

Knappar
Foto: Raphael Cano Felix

För dess huvudsyfte, alltså gaming, är ljudet som strömmar av hög kvalitet. Oavsett om vi använder de virtuella surround-inställningarna eller Dolby Atmos i kompatibla spel som Halo Infinite och Cyberpunk 2077. Höga explosioner, avlägsna dialoger, smattrande skottljud – samtliga levererar utan att du behöver dra upp volymen till högsta reglage. Och utan sprakande sidoeffekter.

HS80 Wireless fungerar också alldeles utmärkt för andra ändamål, som film och musik. Här rekommenderar vi dock experimenterande i de olika apparna för optimala eq-inställningar. Just apparna är också den enda jobbiga biten med att använda Corsairs headset. Dolby Atmos-tillgång ingår, men endast om du kör Dolbys egna app i bakgrunden. Här har vi helt enkelt ägnat en hel del tid med att testa oss fram med bägge appar och Windows egna inställningar. Mer än med andra alternativ. Det, om något, lär avskräcka en del från ett annars högpresterande och diskret headset. 


Specifikationer

Produktnamn: HS80 RGB Wireless
Testat: December 2021
Tillverkare: Corsair
Anslutning: 2,4GHz usb-sändare, usb-c
Vikt: 367 gram 
Räckvidd
: 18 meter
Surround: Ja (via Dolby Access på pc)
Pris: 1 590 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5