Testad produkt: Motorola Moto G41
Pris: Från 1 990 kronor via Prisjakt

Motorolas G-serie mobiler kom i en ny generation i mars 2021, så vi väntade oss inga nya Moto-nyheter under året. Men redan i november presenterades uppföljarna, och nu finns de att köpa lagom till julhandeln. Här testar vi Moto G41, som inte överraskande ersätter Moto G40. Just Moto G40 såldes dock aldrig i Sverige, så vi kan inte jämföra dem rakt av.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Kan du klara dig med prestanda som bara med minsta marginal är godkända så får du mycket annat i Moto G41. Snygg amoled-skärm, mer lagring än konkurrenterna, bra ljud om än bara i mono, och en inte alls dålig kamera. Ingenting annat är direkt dåligt, även om det är klar budgetkänsla i vissa detaljer.

Positivt

  • Snygg skärm
  • Övertygande kameror
  • Extra mycket lagring
  • Stort och snabbladdat batteri

Negativt

  • Begränsande prestanda
  • Monoljud
  • Något plastig känsla

Närmsta mobil vi har att jämföra den med blir därför Moto G50 5G, som hade samma prislapp när den lanserades, 2 490 kronor, och som fortfarande går att få tag på för ungefär samma pris. Men det här är alltså en 4g-mobil, och i en lägre sifferserie, vilket brukar indikera lägre prestanda och enklare funktioner. Finns det då någon orsak att köpa en Moto G41?

Ja, ett par stycken saker, visar det sig. Den första är att du får dubbelt så mycket lagring, 128 gigabyte inbyggt istället för 64 gigabyte. Den andra uppenbara nyheten är att medan Moto G50 5G har ips-skärm med 720p-upplösning har Moto G41 amoled-skärm med 1080p-upplösning. Det är en klar fördel. Vi får avsevärt mer stuns i färgerna, utmärkta betraktningsvinklar och givetvis hundraprocentig kontrast.

Moto G41 skärm
Moto G41 klarar sig bra i dagsljus.

Det är inte den ljusstarkaste av oled-skärmar, men med en bra bit över 400 cd/m2 räcker den för att vara användbar även utomhus tack vare den skarpa kontrasten. Det den inte har som Moto G50 5G-skärmen har är högre bildfrekvens. Här får du nöja dig med de vanliga 60. Är du van vid det sedan tidigare lär det inte vara någon nackdel, men om du en gång testat på en snabbare skärm så kan det vara svårare att gå tillbaka.

Låter bra, men bara i mono

Du får en monohögtalare i botten på mobilen. Vi hade givetvis föredragit en extra upptill och stereo, men den som sitter här gör i alla fall ett bra jobb, med fylligt mellanregister och tydlig bas. Det är behaglig balans över hela ljudspektret, även om en del detaljer i diskanten inte lyfts fram optimalt. Telefonen har även Dolby Atmos-stöd, vilket kan vara en bidragande orsak till det bra ljudet, men det märks främst när vi ansluter hörlurar eller annat externt ljud.


Designen har fått en liten uppdatering sedan vårens modeller, med en rundare form på kamerahuset som det tydligaste visuella. Moto G41 är annars byggd i stadig plast med snygg finish, frostad baksida som gör ett övertygande jobb med att låtsas vara glas, och givetvis tåligt glas framför skärmen.

Fingeravtrycksläsare sitter i på-knappen, och ovanför den har du volymkontroll och en Google Assistent-knapp. Dessa sitter lite väl tätt, så att vi vid flera tillfällen drar ingång assistenten när vi vill höja volymen. Volymknapparna är också ovanligt små.

Moto G41 baksida
Snygg att titta på, inte lika lyxig att greppa.

Prestandamässigt är det en enklare mobil än Moto G50. Systemkretsen är en Mediatek Helio G85, vars åtta kärnor levererar det som behövs för mestadels friktionsfri enklare användning. Men inte ett uns mer, och vid vissa tillfällen gör sig en viss seghet påmind. Det är inte förvånande då den ju är en uppföljare till en enklare mobil, men det finns betydligt snabbare alternativ för samma pris.

Fotar bättre än väntat

Så vilka orsaker finns det att välja en Moto G41? Kanske är det kameran. Här får du tre aktiva kameror, en 48 megapixels huvudkamera, en 8 megapixels vidvinkel, och en enkel makro på 2 megapixel. De första två kamerorna övertygar i prisklassen. Huvudkameran kan både ta skarpa och snabba bilder tack vare pålitlig autofokus och optisk bildstabilisator. Dynamiken i dagsljus hanteras väl och vi får varma och färgrika bilder.

I kvällsljus och mörka rum lyfter den automatiskt upp ljusnivåerna utan påtagligt brus. Kanske blir det till och med lite väl ljust, det är svårt att få till den rätta nattkänslan i foton, och de drar också åt varma färgtoner. Det finns även ett separat nattläge med långexponering, Det gör inte bilden ännu ljusare, men du får bättre kontrast och detaljer i bilden om du kan använda det och hålla telefonen stadig i ett par sekunder när du fotar.

Även vidvinkeln övertygar i dagsljus, med samma goda skärpa, färg och dynamik som huvudkameran. Men bara så länge det är ljust ute. Den tappar snabbt i kvalitet när det skymmer på. Makrokameran är som vanligt ingenting som är mer än ett nischat tillägg, och både dess kvalitet och nytta går att diskutera. Bilder får bra skärpa, men vi kommer inte så nära motiv som vi tycker en makrolins borde. En fjärde lins och sensor sitter även på baksidan, men den används bara för djupseende åt huvudkameran, och ger lite mer precis kantdetektering vid bokeh-foto.

Pearl Gold
Om inte den mörkblå modell vi testade faller dig i smaken kanske denna kallad Pearl Gold passar dig bättre.

Laddar snabbare än de flesta

Med amoled-skärm som inte är extra ljusstark, begränsad prestanda och ett 5 000 milliamperetimmars batteri har vi höga förhoppningar om bra batteritid. De infrias åtminstone delvis, och Moto G41 räcker längre för sådant som aktiv filmströmning än de flesta ips-baserade mobiler i samma prisklass. Men det är inte enorm skillnad, och vid aktiv blandad användning under en dag lär du ändå behöva ladda batteriet under natten, eller snabbladda morgonen efter.

För det får du med en pigg snabbladdare med 33 watts effekt. Det är klart bättre än de 15 till 20 watt som är vanligast i prisklassen. Det finns budgetmobiler med ännu biffigare laddare, men de är sällsynta.

Det här är den första av de nya Moto-modellerna vi testat, men det känns som om Motorola har stressat fram senaste generationen något. Moto G41 är inget substantiellt lyft mot vad vi sett tidigare från Motorola. Amoled-skärm i denna prisklass är uppfriskande, du får mycket lagring och kameran håller överraskande hög lägstanivå. Det du får ha överseende med här är måttliga prestanda, vilket kan vara viktigt för vissa men obetydligt för andra.

Specifikationer

Produktnamn: Motorola Moto G41
Testad: December 2021
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Mediatek Helio G85
Processor: 2 st Cortex-A75 2 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G52 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Moto UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig
Batteri: 5000 mAh, 14 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33 tim samtal
Storlek: 16,2 x 7,4 x 0,83 cm
Vikt: 178 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Aktuellt pris: Från 1 990 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 162 062 poäng
Geekbench 5: 1 313 poäng
Geekbench 5 en kärna: 348 poäng
3dmark Wild Life: 724 poäng
Lagring, läsning: 304,4 MB/s
Lagring, skrivning: 187,6 MB/s

Betyg 3,5 av 5