Testad produkt: Nokia G20
Pris: Från 1 790 kronor på Prisjakt

Ju billigare en produktklass är, desto mer avgörande blir prisskillnaden mellan dem. Det vi vanligen har som pristak för det vi kallar en budget-mobil är 2 500 kronor. Då kan det bli stor skillnad i vad man får i en mobil för precis under det, eller i en mobil för en tusenlapp mindre. Nokia G20 är inte riktigt så billig, men nästan.  

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vill du ha en bra kameramobil till ett riktigt pressat pris är Nokia G20 en intressant kandidat. Men du får kompromissa med mycket annat. Ljud- och bildupplevelsen är medioker, prestandan bara med nöd och näppe godkänd, och uppkopplingen seg. Men är det budget så är det.

Positivt

  • Välbyggd, snygg och greppvänlig
  • Överraskande bra kameror
  • Pressat pris

Negativt

  • Ligger efter i prestanda
  • Blek skärm och monoljud
  • Långsam laddning

1 790 kronor får du betala för den om du köper den direkt från Nokia, och den har då och då gått att få för ännu mindre i vissa butiker. För de pengarna får du en mobil som täcker utan större problem alla minimikrav vi har på en modern smartphone. Den hamnar närmare bottenstrecket på vissa punkter, men överträffar förväntningarna på andra.

För det första, och kanske det mest intressanta för vissa, är Nokia G20 en utmärkt bekväm mobil att greppa och bära runt på. Den har välbyggda, tydliga knappar, fingeravtrycksläsare inbyggd i på-knappen, och en separat Google Assistent-knapp. Den har lätt räfflad baksida och matt ram i högkvalitativ plast, med rundade kanter som både gör att den ligger bekvämt i handen och ger ett stadigt grepp. Dessutom är Nokia G20 riktigt snygg, med lätt metallskimmer i alla ytor.

Förutom framsidan då som är täckt av lätt upphöjt ”tåligt glas” av okänd typ, och ett extra repskydd i plast framför. Den 6,52 tum stora skärmen har en droppformad flärp för selfiekamera mitt på ovankanten, och några extra millimeter skärmmarginal i botten. Det är vanligt på billiga mobiler, då det är ett billigt sätt att montera in en skärm.

Blek och lågupplöst

Skärmen uppges vara av ”lcd”-typ, vilket inte säger så mycket, det är alla som inte är oled. Tittar vi på den är det uppenbart att den antingen är en ips av medioker kvalitet eller en pls-skärm, för det är tydliga skiftningar i bilden, både i färger och kontrast, i olika betraktningsvinklar. Helt rätt ser det bara ut i några grader precis framifrån.

Nokia G20 skärm

Där kan det dock se snyggt ut för webbsidor och liknande, med skarp kontrast och intensiv vitpunkt. Det är en panel med 720p-upplösning istället för 1080p som i de flesta aningen dyrare konkurrenter. Det gör att en del detaljer kan försvinna på nära håll. Men den är fortfarande godkänt skarp med tanke på priset. Av alla kompromisser tycker vi denna är den som är minst viktig.

Något särskilt stort färgomfång är det dock inte. Färger har en relativt blek ton, så foton och film får aldrig den rätta lystern. Du kan justera färgtemperatur och givetvis ljusstyrka, men mer kontroll än så erbjuds inte. Ljusstyrkan är uppgiven till 400 cd/m2, och är tillräcklig för att vara användbar utomhus, så länge du undviker direkt solljus. Med anpassad ljusstyrka på ska det finnas någon sorts ”brightness boost”-läge som kan hjälpa med det, men riktigt vad det gör kan vi inte se.


Ljudegenskaperna är inte heller särskilt imponerande. Här sitter en monohögtalare i botten som levererar gott om volym, men bara i övre mellanregister och diskant, med ett tunt och otrevligt intryck som resultat. Detaljåtergivningen i de frekvenserna är inte heller något vidare. Ska du lyssna på musik eller titta på film blir hörlurar ett måste.

I långsammaste laget

Prestandamässigt är Nokia G20 bara knappt godkänd. Systemkretsen Mediatek Helio G35 har åtta processorkärnor varav två med högre prestanda. Det ger i alla fall telefonen en viktig sak: bra flyt för multitasking, så ett par bakgrundsappar segar inte ner hanteringen. Men några prestandatoppar är det inte att tala om, och med svag grafikkrets är det flera tillfällen som lite tyngre appar blir småhackiga. Att spela annat än enkla småspel blir det heller inte tal om.

En orsak till en seg upplevelse kan också vara långsam uppkoppling. Här stödjs bara 2,4 GHz wifi-frekvens, vilket gör att nedladdning av större filer, appar och media kan gå långsamt. Å andra sidan lär du aldrig ha problem med att få signal, då den lägre frekvensen innebär stabil täckning på större avstånd. Vi upplever inte heller några problem med 4g-uppkopplingen mobilt.

Nokia G20 kameror
Kamerorna på baksidan är G20:s starkaste kort.

Du får 64 gigabyte lagring och 4 gigabyte ram-minne, vilket är mer eller mindre standard i budgetklass numera, och vill du utöka lagringen så har du plats för micro sd-kort på separat plats. Det innebär att du kan både fylla på med dubbla sim-kort och sd-kort.

Batteriet på 5 050 milliamperetimmar räcker riktigt långt om du är en försiktig användare. Med sporadisk användning under en dag kan det räcka i två till tre dygn. Men skärmen drar trots sin låga uppläsning en hel del energi, så skärmtid och ljusstyrka blir det som främst avgör. Knappt tolv timmar filmströmning på hög ljusstyrka får dock anses vara väl godkänt. Det största problemet här är att Nokia G20 bara stödjer upp till 10 watts laddning, vilket gör att det kan ta ett tag att fylla på.

Fotar över förväntan

Slutligen har vi kameran, som är en av telefonens starkare sidor. Du får gedigen uppsättning sensorer för prisklassen. Fyra till antalet, om vi räknar med den lilla stödsensorn som ger extra djupseende till huvudkameran. Men det är tre som du aktivt använder. Först och främst en huvudkamera med 48 megapixlar som tar snyggt detaljerade foton i dagsljus.

Vi får både problemfri fokus och god dynamik, så länge vi inte utmanar den med snabbt rörliga motiv eller direkt motljus. På natten kan den få problem med extra brus i bilden och en del flammighet i färgerna, men hänger med bra så länge det finns någon sorts ljuskälla. Vil du filma får du nöja dig med 1080p-video på 30 Hz, men den filmar i alla fall i den kvaliteten med god ljushantering och fokus, och inbyggda mikrofonerna gör ett bra jobb med brus.

Vidvinkelkameran är på fem megapixel och tar fortfarande skarpa utomhusbilder på dagtid, men med lite blekare färger och plattare dynamik än huvudkameran. Det kan finnas enstaka tillfällen då det är lockande att växla till dem men vi håller oss hellre till huvudkameran och gör ett panoramafoto om vi vill ha extra bredd. Det fungerar pålitligt bra. Sedan har vi makrokameran. Den hade vi lika gärna kunnat skippa, så det är eländigt svårt att hitta dess fasta fokuspunkt, och även då är det detaljfattigt och bilder får utsmetade färger.

Nokia G20
G20 finns även i en vit modell.

Nokia kör sin vana trogen en helt ren Android-installation. Det är en smaksak om du uppskattar det eller vill ha extra funktioner, men i en så här enkel telefon tycker vi det är en bra idé. Det är avskalat och enkelt, och som Android One-mobil får den två års systemuppdateringar. Tillverkaren lämnar också garanti på telefonen under den tiden, där de flesta nöjer sig med minimikravet på ett års garanti. Det är givetvis en trygghet, även om det finns konkurrenter som tagit ett kliv framåt och numera erbjuder längre stöd och fler uppdateringar än så.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia G20
Testad: December 2021
Kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Mediatek Helio G35
Processor: 4st Cortex-A53 2,3 GHz, 4st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,52 tum lcd, 720 x 1600 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 4, bluetooth 5.0, agps, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig, 2 års garanti
Batteri: 5050 mAh, 11 tim 50 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33 tim samtal
Storlek: 16,5 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt: 197 gram
Rek. pris: 1 790 kr
Aktuellt pris: Från 1 790 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 114 302 poäng
Geekbench 5: 924 poäng
Geekbench 5 en kärna: 165 poäng
3dmark Wild Life: Ej mätt
Lagring, läsning: 245,7 MB/s
Lagring, skrivning: 133,9 MB/s

Betyg: 3 av 5