Testad produkt: Samsung Galaxy A22
Pris: Från 1 990 kronor på Prisjakt

Med 5g på frammarch var det bara en tidsfråga innan vi fick se tekniken även i riktigt billiga mobiler. Samsungs Galaxy A22 finns både i en 4g- och en 5g-version, så om det är viktigt för dig, se till att du inte beställer fel i butiken. De är förutom 5g-stöd och lite olika pris identiska i design och finns i samma tre färger: svart, vit, och ljust violett, så det kan vara lätt att ta fel. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Vill du absolut ha en 5g-mobil och inte vill betala för mycket för det, är Galaxy A22 5G ett mestadels bra val. Den har en del svagare sidor, som en ljussvag skärm och mediokert ljud, men betalar du budgetpris får du räkna med budgetkvalitet på en och annan punkt.

Positivt

  • Goda prestanda i prisklassen
  • 5g och bra wifi
  • Bra huvudkamera

Negativt

  • Plastig att greppa
  • Blek skärm och platt ljud
  • Långsam laddning
De skiljer sig givetvis också åt i pris. Men inte så mycket som man kan tro. Galaxy A22 5G startar på 2 490 kronor, bara 200 kronor dyrare än 4g-modellen. Då får du 4 gigabyte ram-minne och 64 gigabyte lagring. Sedan finns en dyrare version med 128 gigabyte. Men då du får en bra micro sd-kortläsare i mobilen, som dessutom sitter på separat plats och inte tar upp en av sim-kortplatserna, kan du enkelt och billigt uppgradera utrymmet där vid behov.

En orsak till att Galaxy A22 5G är så prispressad kan vara att den har en tft-skärm där vanliga Galaxy A22 har en amoled. De har bägge upp till 90 Hz bildfrekvens vilket är ett klart plus i denna prisklass, men skiljer sig på andra punkter. Du får inte samma färgintensitet, och en del kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar.

Ljusstyrkan är också bara knappt godkänd. Du kan behöva uppsöka skugga för att få en bra skärmupplevelse en solig sommardag. Å andra sidan har tft-skärmen i Galaxy A22 5G 1080p-upplösning, medan det är 720p i amoled-skärmen. Så det finns även en viss fördel här.

Du får en monohögtalare i botten, som levererar ordentligt med volym, men som verkar balanserad för att framhäva röster mer än musik och annan media. Detaljer i diskanten kommer bort och basen försvinner nästan helt. Bättre låter det med hörlurar inkopplade. Då går det att aktivera Dolby Atmos för rikare och mer atmosfäriskt ljud.

A22
Skärmen håller inte samma toppkvalitet vi väntar oss av Samsung. Det får du gå upp lite i pris för.

Snygg men inte så bekväm

Galaxy A22 5G har en platt baksida i plast som liknar frostat glas, en rundad matt ram och upphöjd glasyta på framsidan. Med påtaglig bredd och en del vassa kanter och skarvar i bygget är den inte den mest bekväma mobilen att greppa, och matta plastramen ger ett budget-intryck. Du får fingeravtrycksläsare i på-knapparna på sidan, och trots liten yta så fungerar den pålitligt.

Systemkretsen i telefonen är Mediateks nya Dimensity 700, som vi tidigare sett i till exempel Poco M3 Pro 5G. Den ger god basprestanda som definitivt är värde för pengarna i en telefon för under 2 500 kronor. Det finns enstaka mobiler på marknaden som är snabbare till det priset, men då får du kompromissa bort annat, till exempel 5g-stöd.


Här kan vi surfa och köra de flesta appar utan hackande. Till och med enklare spel fungerar bra att köra. Visst finns det en övre gräns för vad mobilen klarar av; en del appar där mycket media ska laddas samtidigt får osnygga hackningar till och från, men det är inget som påverkar funktionaliteten. Surfar du inte via 5g så är det inte heller något fel på 4g-uppkopplingen. För wifi är det wifi 5 som gäller, och vi har inga klagomål på mottagningen.
Galaxy A22
Tre linser, varav två du fotar aktivt med.

Plus och minus för kameran

På baksidan sitter en trio kameror i en snygg kvadrat och sticker ut en knapp millimeter. Två av dem fotar du aktivt med, huvudkameran på 48 megapixel och en vidvinkel på åtta. Sedan har du en stödkamera för djupseende till huvudkamerans porträttläge, lite förvirrat kallat ”stående” i kamera-appen. Det fungerar dock bra och det går att ta bilder med ansiktsdetektering och överlag pålitlig skärpedjupseffekt.

Huvudkameran tar bilder med bra dynamik, men med något dämpade färger, och den tappar bort en hel del detaljer på nära håll. Även när vi testar att fota med full 48-megapixelupplösning, istället för att som standard slå ihop pixlar till en 12-megapixelbild, så känns det utsmetat på nära håll. Den gör dock ett bättre jobb än vi väntar oss av en budgetmobil i mörka miljöer. Den är godkänt snabb på att fokusera, lyfter upp ljuset bra och tappar inte avsevärt i detaljåtergivning.

Vidvinkelkameran går att ta snygga landskapsbilder med, men bara om du visar den på en liten skärm. Det är gott om artefakter, utsmetade detaljer och lätt att få rörelseoskärpa. Selfiekameran på framsidan, som sitter i en droppformad flärp i skärmen, tar skarpare och snyggare bilder, med snygga hudtoner och god ljushantering.

Galaxy A22 5G SM-A226B
Den är inte överdrivet tjock, men tyngre än konkurrenterna, av ingen uppenbar anledning.

Stort batteri som prövar tålamodet

Som de flesta mobiler i denna prisklass har Galaxy A22 5G ett batteri på 5 000 milliamperetimmar och en batteritid som precis motsvarar våra förväntningar. Drygt elva timmar strömning av video på hög ljusstyrka, och tolv till 17 timmar blandad användning, beroende på arbetsuppgift och uppkoppling. Att vara uppkopplad på 5g drar lite mer i snitt än 4g, men inte så mycket att vi tycker att det är en avgörande nackdel. Tyvärr blir det litet minus för långsam lagring, 15 watt från laddaren gör att det tar över två och en halv timme att ladda upp.

Samsungs Android-gränssnitt One UI har varit sig mestadels likt de senaste generationerna, så har du haft en Samsung-mobil tidigare får du en bekant upplevelse, men för den som väljer en Samsung för första gången kan det innebära en viss inlärningskurva för att vänja sig. Systemet i sig är snyggt och snabbnavigerat när du väl vant dig. Samsung har en förkärlek för egna appar och tjänster, och du får en mix av sådana, från onödiga till riktigt smarta.

Samsung utlovar två stora Android-uppdateringar till Galaxy A22 5G, med en första övergång till Android 12 vid obestämt tillfälle 2022. Du får också säkerhetsuppdateringar en gång i kvartalet, men hur länge är inte helt klargjort. Du får i alla fall två års garanti på telefonen, vilket givetvis är ett plus.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A22 5G SM-A226B
Testad: December 2021
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700 5G
Processor: 2st Cortex-A76 2,2 GHz, 6st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,6 tum tft, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med One UI Core 3.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti
Batteri: 5 000 mAh, 11h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17h blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90 Hz), ca 32h samtal (3g)
Storlek: 16,7 x 7,7 x 0,9 cm
Vikt: 203 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Aktuellt pris: Från 1 990 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 233 834 poäng
Geekbench 5: 1 739 poäng
Geekbench 5 en kärna: 561 poäng
3dmark Wild Life: 1 095 poäng
Lagring, läsning: 306,8 MB/s
Lagring, skrivning: 217,3 MB/s

Betyg 3,5 av 5