Testad produkt: Xiaomi Redmi 10
Pris: Kostar 1 990 kronor hos MediaMarkt

Bland Xiaomis alltför många olika telefonmodeller och varumärken är det Redmi som oftast blir förbisedda i våra tester. Det är tillverkarens budgetserie av telefoner, samtidigt som de försöker få ut Poco i ofta samma prisklass som ett fristående varumärke. Och ofta har det även funnits Lite-versioner av Mi-serien i överlappande prisklass.

Nu har vi dock tagit oss en titt på en av de senaste, Redmi 10, som började säljas i slutet av oktober.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns saker att förbättra, och prestandan är inte i topp i prisklassen. Men det hindrar inte Redmi 10 från att vara en mobil med mycket kvalitet, funktioner och goda egenskaper för pengarna. Framförallt ljud och bild övertygar. Den hör till de bästa budgettelefoner just nu.

Positivt

  • Snygg, snabb och skarp skärm
  • Stereohögtalare
  • Väldesignad och välbyggd

Negativt

  • Ojämn kamera
  • Inte snabbast i klassen
M3 rekommenderar

Telefonen har ett rekommenderat pris på 1 990 kronor och säljs för just det i en handfull stora butiker samt i tillverkarens egen butik. För det får du en inte särskilt kraftfull men fullt gångbar mobil, med 4 gigabyte ram-minne och 64 gigabyte lagring, vilket är mer eller mindre standard i prisklassen nu för tiden.

Det finns också en lite dyrare modell med extra lagring. Den är i skrivande stund inte officiellt släppt i Sverige, även om den finns att köpa, men då till visst överpris.

Designen har klara premium-vibbar, med metallglänsande baksida med snygg avrundning och tre olika färgval. Den grå och vita modellen har matt baksida som imiterar frostat glas, och en blåtonad modell har blank yta. Det är den vi har inne för test, och förutom att det är snyggt så är det också en rejäl magnet för osnygga fingeravtryck. Och den är också ovanligt hal att hålla i. Så vi rekommenderar att du använder det medföljande transparenta skalet för ett bättre grepp.

På framsidan har samtliga modeller Gorilla Glass 3, och bakom sitter en 6,5 tums ips-panel med 1080p-upplösning och upp till 90 Hz bildfrekvens. Den har övertygande ljusstyrka, i alla fall för att vara i budgetklass, och vi har inga problem att använda den ute i solljuset, så länge vi undviker direkta reflexer. Färger är intensiva och färgkorrektheten godkänd. Om än inte perfekt, vita ytor har en aning blåstick. Men färgtemperatur går att finjustera för den som känner att det behövs.

Det är en bra skärm för en budgetmobil och skulle inte fått oss att rynka på näsan i en mellanklasslur heller.

Likaså gör Xiaomi ett bra jobb med ljudet. Redmi 10 har stereohögtalare med luftigt och relativt detaljerat ljud, även om det saknas en del i form av bastoner.

Xiaomi Redmi 10
Xiaomi Redmi 10

Inte snabbast i klassen

Prestanda är inte Redmi 10:s starkaste sida. Här sitter en Mediatek-krets ur tidigare generation, Helio G88. Den presterar godkänt men kan inte mäta sig med de nya Dimensity-kretsarna från Mediatek och kraftfullare Helio G95 som sitter i några av de senaste konkurrenterna i samma prisklass. I de allra flesta situationer flyter appar och funktioner fortfarande på utan problem, men det finns enstaka moment där lite mer muskler hade varit välkomna.

Du får varken 5g eller wifi 6 för extra snabb uppkoppling, men signalstyrka och hastighet på 4g samt wifi 5 gör oss inte besvikna. Det är fortfarande få som har glädje av 5g, så det räknar vi inte som en stor nackdel, men det hade varit välkommet att kunna utnyttja räckvidden som en wifi 6-router erbjuder.


Med ett 5 000 milliamperetimmars batteri och beskedliga prestanda finns det chans till bra batteritid. I alla fall så länge vi tyglar ljusstyrkan, På fullt blås i vårt videoströmningstest tar batteriet slut på knappt tolv timmar Det är fortfarande godkänt bra, men det finns mycket att vinna. Kör vi enklare webbjobbande och mejl på mobilen en dag så räcker den från tidig morgon till sen kväll om ljusstyrkan är dämpad.

Då kör vi även skärmen på 90 Hz, vilket gör att det kan finnas ytterligare tid att vinna. Sedan får du dock plugga in den för laddning under natten, för dess batteriladdning på som bäst 18 watt är inte kraftfull nog för snabb påfyllning. Det tar minst ett par timmar att nå 100 procent.

Egensinnigt gränssnitt

Den stabila batteritiden kan till viss del tillskrivas gränssnittet MIUI 12.5 som ska vara betydligt effektivare än tidigare versioner och har fått både optimerad kod och uppdaterad visuell upplevelse. Det är fortfarande ett Xiaomi-gränssnitt, vilket innebär en hel del extra och egna appar som vi inte bett om. Den har också navigering och design som ligger långt ifrån Androids standard, men den som har tålamod att lära sig det kan glädjas åt en del smarta och smidiga funktioner och idéer.

Xiaomi utlovar två år av Android-uppdateringar till Redmi 10, vilket innebär att Android 12 inte bör vara långt borta och att en ytterligare version efter det kan komma, liksom fler säkerhetspatchar efter det. Du har också utökad tillverkargaranti på två år, något som en del tillverkare har börjar med på senare tid, det ger plus i kanten.

Redmi 10 färger
Blank och blåskimrande, eller matt och gråsvart eller vit. Redmi 10 finns i flera färger.

Kameran är en av de största uppgraderingarna i Redmi 10 jämfört med Xiaomis tidigare budgetutbud. I alla fall på pappret. Här sitter fyra linser på baksidan varav en är stödsensor för bättre djupdetektering till huvudkameran. Huvudkameran är en ny 50 megapixels sensor från Samsung som i standardläge levererar 12,5 megapixelfoton med så kallad pixelbinning. Den kompletteras av en åtta megapixel vidvinkel och en mikrokamera på två megapixel.

Plus och minus för kameran

Huvudkameran ger dock ett blandat intryck. Den är bättre än väntat i mörka miljöer, och fotar med relativt lite brus och rätt färgbalans även när det är riktigt dunkelt. Den har inte aggressiv ljuskompensering som till exempel nya Moto G41, utan mörka bilder får en mer naturlig ton, om än med tappade detaljer. I dagsljus är bilder skarpa och det är hög detaljering ned till pixelnivå. Däremot är den blekare i kontrasten och har plattare dynamik än vi hade hoppats på.

Det är inte mycket att säga om vidvinkelkameran, den tar enkla och dugligt detaljerade landskapsbilder, möjligen med något överdrivna färger, och den rätta skärpan på nära håll uteblir, så fotona passar bara för att delas på sociala media, och är inget att zooma in på. Makrokameran är överraskande bra, med fin skärpa och ljushantering. Men dess lilla sensor gör den begränsad.

Överlag är det fortfarande mycket och överlag bra kamera för pengarna, och om du har budgetförväntningar lär du inte bli besviken. Det samma gäller för telefonen i stort. Kom ihåg att den bara kostar knappt 2 000 kronor och den överträffar vad man kan begära på flera punkter.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi 10
Testad: December 2021
KontaktXiaomi
Systemkrets: Mediatek Helio G88
Processor: 2 st Cortex-A75 2 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G52 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum lcd, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.2, a-gps, galileo, nfc, ir, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti
Batteri: 5 000 mAh, 11h 50min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16h blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90 Hz), ca 38h samtal (3g)
Storlek: 16,2 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 181 gram
Rek. pris: 1 990 kr
Aktuellt pris: Kostar 1 990 kronor hos MediaMarkt

Prestanda

Antutu Benchmark: 191 320 poäng
Geekbench 5: 1 307 poäng
Geekbench 5 en kärna: 367 poäng
3dmark Wild Life: 717 poäng
Lagring, läsning: 314,3 MB/s
Lagring, skrivning: 249,4 MB/s

Betyg: 4 av 5