Testad produkt: Motorola Moto G51
Pris: Kostar 2 690 kr på Webhallen
Motorola har i år släppt mobiler i ett rasande tempo. Moto G51 5G är en av fem nya Moto G-modeller som började säljas i december, då kom det redan en omgång Moto G samma vår, och där emellan enstaka kompletterande modeller, nya Moto E-modeller och ett helt gäng Motorola Edge-telefoner. Det kan bli svårt att hålla isär dem. Just Moto G51 5G sticker dock ut ur mängden. Bokstavligen.
Omdöme
Positivt
- Stor, snabb och ljusstark skärm
- Fullt accaptabla prestanda
- God batteritid
- 5g till bra pris
Negativt
- Stor och tung
- Monohögtalare
- Långsam batteriladdning
- Ojämn kamera
Av årets 23 (!), Motorola-mobiler är det här den största. Det är en bjässe till mobil, med en skärm på hela 6,8 tum och inte särskilt tunna kanter runtom. Särskilt i botten, där en extra centimeter gör att den blir över 17 centimeter lång. Den är också tjock med sina nio millimeter och tung med en vikt på 208 gram. Det är minst sagt en rejäl pjäs att bära runt på, stoppa i fickan eller försöka använda med enhandsgrepp.
Designen är enkel, med lätt välvd baksida i matt plast som liknar frostat glas, ett lätt rundat kamerhus i ena hörnet, som inte sticker ut mer än marginellt, och en Motorola-logga i relief. Ramen runtom är även den i plast, men håller precis som bakstycket hög kvalitetskänsla. Skärmen är täckt av Gorilla Glass.
En stor skärm är givetvis positivt på sitt sätt, i alla fall om den är skarp nog för att ge bra översikt i gränssnitt och i dokument, bra nog för att ge en kvalitetsupplevelse när du spelar spel eller tittar på film. Den är definitivt skarp nog, en ips med 1080p-upplösning och hyfsad kontrast. Svarta ytor blir aningen bleka, men kompenserar det med högre ljusstyrka, upp till cirka 450 cd/m2, viket gör att läsbarheten i dagsljus inte bör vara något stort problem.

Godkända färger, hög frekvens
Den har inte riktigt färgintensiteten som en bra amoled-panel, utan ser ut att landa på srgb-nivå plus lite till i färgomfång. Färgtemperaturen är neutral och kan manuellt justeras. Det är en viss skiftning i vitpunkten vid olika betraktningsvinklar, men med tanke på att det här fortfarande är en mobil som gränsar till budgetklass är det svårt att klaga.
Det mest slående med skärmen är att den har 120 Hz uppdateringsfrekvens för jämn och smidig gränssnittsnavigering, webbside-scrollning och så vidare. Du har tre lägen att välja mellan. 60 Hz, fasta 120 Hz och ett ai-läge som ska hitta rätt frekvens åt dig automatiskt. Det senare är standardläget och vi testar mobilen mestadels i det. Det verkar vara vissa problem med att växla upp till toppfrekvens ibland, vilket ger tillfällig ryckighet i bilden. Men det kanske är något som den lär sig med tiden med användarens beteendemönster, om det nu är riktig maskininlärning bakom.
Ljudmässigt hade vi hoppats på mer, Moto G51 5G skryter med Dolby Atmos-stöd, men vad poängen är med det när den bara har monohögtalare är svår att förstå. Visst, du kan få sourroundeffekt i hörlurar, men det är också mycket beroende på källmaterialet. Högtalaren har tillräckligt med tryck och fyllighet, men en del detaljer försvinner både i mellanregister och diskant. Ju mer vi höjer volymen desto fler högfrekventa toner dränks av ett skränigt mellanregister. Föregångaren Moto G50 klarade detta bättre, men även då utan stereo.

Litet prestandalyft
Moto G51 har utrustats med helt färska Snapdragon 480 Plus. Den har högre klockade prestandakärnor än Snapdragon 480, som sitter i G50, samt stöd för bluetooth 5.2 istället för bluetooth 5.1 (men Moto G51 har bluetooth 5.1-stöd, så det är ingen fördel). Annars är de identiska. Vi ser också just en liten ökning i processorprestanda, som redan innan var bra för prisklassen i Moto G50. Det här är en mobil som vi utan problem kan surfa, strömma media och köra alla sorts vardags-appar på utan att uppleva någon seghet.
Det är först när vi kör mer krävande appar som mobila Powerpoint eller tunga fotohanterare som vi märker av att det faktiskt är en budgetmobil med budgetprestanda. Spel, andra än mycket enkla, är dock utanför vad Moto G51 klarar. Och du får hålla dig i skinnet med för många aktiva appar, då den modell som säljs i Sverige bara har fyra gigabyte ramminne.
Kameran är en trippeluppsättning med en 50-megapixel huvudsensor, en 13-megapixel vidvinkel och en makrokamera på två megapixel. Till skillnad från många andra mobiler med samma uppsättning har den ingen fjärde sensor för djupseende, utan vidvinkellinsen fungerar som det vid behov.

Toppar och dalar i kvalitet
Kameran tar snabba och skarpa foton i dagsljus, med utmärkt neutral färgbalans, men kanske något undermålig dynamik. Ljusa partier i många av de bilder vi tar blir utfrätta eller så blir de mörka och detaljfattiga. Under kvällstid, inomhus med dämpat ljus, introduceras aningen för mycket brus i bilderna, men kameran gör ett effektivt jobb med att höja upp ljusnivåer med bibehållen skärpa. Dock med färgtemperatur som risker att sticka iväg olika håll beroende på belysningen.
Vidvinkelkameran levererar även den bra färgbalans i dagsljus, men är ännu svårare att kontrollera på kvällen. Bilden blir inte heller någonsin riktigt skarp på detaljnivå. Makron är… tja, en enkel makrokamera. Det finns inte mycket att säga om den. Fast fokuspunkt och hyfsad skärpa när den träffar rätt, men ingenting du kommer att använda mer än vid enstaka tillfällen. Det känns mest som något tillverkare trycker in för att kunna säga att de har trippelkamera.
Vi har testat två av Motorolas nya mobiler, av de två föredrar vi kameran i Moto G41, som har bättre kontroll i mörka miljöer och dessutom optisk bildstabilisering, vilket vi inte får här. Den kändes testad och väloptimerad, medan kamerorna i Moto G51 5G känns ihopslängda utan en tanke på hur bildsignalerna ska tas om hand. Selfiekamernan framtill är desto mer pålitlig och återger hudtoner bättre än många konkurrenter.

Räcker länge, laddar långsamt
5 000 milliamperetimmar batteri är standard i alla Motorolas nya mobiler, och det räcker till bra batteritid även i denna modell, trots en stor och högfrekvent skärm. Det som däremot är en besvikelse är att vi bara får med en 10 watts laddare. På Motorolas hemsida kallar de detta för snabbladdning, men det tycker vi är väl fräckt.
Det tar över fyra timmar att fylla på från noll till 100 procent, så det blir till att ladda nattetid. Vi tror att telefonen i själva verket klarar mer effekt. På vissa marknader ser den ut att levereras med en 20 watts laddare, och när vi testat att plugga en den 33-wattsladdare som skeppas med Moto G41 går det också snabbare.
Moto G51 5G är en helt okej mobil om du gillar det stora formatet och absolut vill ha 5g till lågt pris, men den ger också ett ojämnt intryck. Kameran är svår att tygla i många vanliga situationer, det finns bättre ljud- och bildupplevelse även i budgetklassen och batteriet tar lång tid att ladda.
Specifikationer
Produktnamn: Motorola Moto G51 5G
Testad: December 2021
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 480 Plus
Processor: 2 st Kryo 460 2,2 GHz, 6 st Kryo 460 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,8 tum ips, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Moto UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig
Batteri: 5 000 mAh, 13 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 35 tim samtal
Storlek: 17,05 x 7,65 x 0,9 cm
Vikt: 208 gram
Rek. pris: 2 690 kr
Aktuellt pris: Kostar 2 690 kr på Webhallen
Prestanda
Antutu Benchmark: 245 125 poäng
Geekbench 5: 1 652 poäng
Geekbench 5 en kärna: 539 poäng
3dmark Wild Life: 969 poäng
Lagring, läsning: 532,2 MB/s
Lagring, skrivning: 252,3 MB/s
