Testat spel: Big Brain Academy: Brain vs Brain (Switch)
Pris: Från 299 kronor på Prisjakt.se

Med närmare 20 miljoner sålda exemplar blev Dr. Kawashima's Brain Training: How old is your brain en lika makalös som oväntad succé för Nintendo när det hittade ut till Nintendo DS för 15 år sedan. Den stora succén ledde till både uppföljare och den mer lättsamma syskonserien Big Brain Academy. En serie som nu – efter märkligt lång tid - hittat till Nintendo Switch.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Big Brain Academy Brain vs Brain är ett pusselspel som är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Ensamma spelare kan dessvärre tröttna relativt snabbt på grund av det klena innehållet. Som familjeanpassat partyspel passar det betydligt bättre, så vida alla kan engelska hyggligt bra.

Positivt

  • Superenkelt att lära sig
  • Varierade utmaningar
  • Kul flerspelarläge

Negativt

  • Avsaknaden av svensk text förstör extra mycket denna gång
  • Snålt på innehåll även sett till det låga priset
  • Den barnsliga inramningen

Träna hjärnan!

När vi nu får ta oss an Nintendos hjärnträning igen är det inga omvälvande nyheter som väntar. I stället bjuds vi på det gamla vanliga; beroendeframkallande, minutlånga, supersimpla minispel som kräver en alert hjärna för att klara av. Minispelen tar bara någon sekund att förstå, men är oerhört svåra att bemästra. Att försöka samla så många poäng som möjligt genom att tänka rätt och snabbt är både svårare och roligare än det ser ut att vara.

Räkna matte

Till exempel ska vi placera ut rätt räls för ett tåg, ställa klockan, matcha former, räkna kuber, räkna matte, memorera fula djur, välja vad som inte passar in med mera. Totalt finns 20 olika minispel uppdelade i fem kategorier. Tack vare flera svårighetsnivåer kan varje minispel anpassas till allt ifrån treåringar till något som minnesmästare i tv-programmet Talang skulle få mardrömmar av.

Att nöta de olika minispelen och se resultaten klättra stadigt uppåt är en dubbelt belönande känsla. Dels för att de är kul, dels för att våra förbättringar känns som något vi kan dra nytta av i verkligheten. Om hjärnan verkligen blir piggare, eller om förbättringarna mest stannar i just det minispelet låter vi däremot vara osagt.

Hitta fågel

Vuxen vid barnbordet

Precis som de tidigare Brain Academy-spelen är inramningen färgglad och ofta barnslig. Tyvärr, måste vi ändå säga. För spelmässigt finns det inget här som vänder sig specifikt till barn – det passar verkligen alla åldrar. Det hade varit toppen med möjlighet till en lite mer sober design för de som vill, något mer likt det första Brain Training-spelet till Nintendo DS.

Nu är utseendet en petitess som inte direkt gör pusslandet sämre; det blir mest en onödig distraktion.

Minispel

Ju fler desto roligare

Något annat som distraherar, men på ett roligare sätt, är andra spelare i flerspelarläget. Minispelen är desamma som att spela ensam, men att ha upp till tre mänskliga motståndare bredvid sig gör att adrenalinet skjuter i höjden. När vi i ögonvrån ser hur en motspelare gör bra ifrån sig, blir det plötsligt väldigt svårt att räkna till åtta eller se hur fasen huset är placerat.

Det smidigaste och roligaste sättet att spela tillsammans, i alla fall för två personer, är att ha Switchen liggandes på ett bord (eller ben) mellan de två spelarna och använda skärmen som kontroll. På så sätt kan det spelas i stort sett vart som helst och det är lika enkelt som underhållande. Ett bekymmer som dyker upp är dock att Switch inte kan känna av två tryck samtidigt, vilket leder till felaktiga registreringar och tappade poäng. Irriterande, men fortfarande smidigare och mer exakt än att använda en handkontroll.

En smart finess är möjligheten att ställa in individuella svårighetsgrader på alla som spelar tillsammans. På så sätt kan både unga, gamla, smarta och blekmedelsdrickande personer vara med och tävla på en passande nivå tillsammans. Big Brain Academy är helt enkelt byggt för att hela familjen ska kunna vara med och ha kul. Om det inte vore för en sak.

Alla mot alla flerspelarläge

No fun for you!

Big Brain Academy har nämligen ett stort problem som förstör dess chanser från att bli en familjefavorit för många: avsaknaden av svensk text. Nu är det knappast oväntat eftersom Nintendo aldrig översätter sina spel till bland annat svenska, något som de börjar bli ganska ensamma om i den här kategorin.

Nu är det knappast mycket text som måste läsas, men när tempot är så högt blir det snabbt ett problem för alla som inte kan engelska så bra. Till och från dyker det till och med upp ord som vi blir lite osäkra på, exempelvis när vi ska markera alla ”herbivore” eller ställa klockan efter engelska uttryck. De flesta minispel kan förklaras snabbt av någon annan spelare, men det finns hela tiden en risk att ett lite mer texttungt minispel förstör hela omgången för vissa.

Men det stora problemet är så klart Nintendo. Att ett så rikt och framgångsrikt företag inte orkar bemöda sig med att översätta de relativt få rader text som Big Brain Academy innehåller är bara sniket. I dessa tider då till och med barnspel med relativt låg budget får både svenskt tal och text, förtjänar Nintendo en tid i skamvrån.

Slutpoäng

Svårt att motivera inträdesavgiften

Om vi ignorerar språkproblemet har dock Big Brain Academy Brain vs Brain ett större bekymmer: det magra innehållet. Även om vi har kul medan vi spelar, speciellt med flera, kan vi inte se förbi hur tunt paketet är.

Med 20 minutlånga hjärngympiga småspel tar det inte jättelång tid för att ensamma spelares intresse ska falna. Som lättspelat partyspel för hela familjen passar det bättre, men också här kommer en repetitiv känsla snart krypande.

Samtidigt är prislappen någorlunda vettig, men spelet hade till exempel varit ett klockrent tillskott till exempelvis Nintendo Online. Nu är det ett kul pusselspel som kommer underhålla stort i ett par timmar, för att sedan plockas fram allt mer sällan.


Big Brain Academy Brain vs Brain

Testat: December 2021
Genre: Pussel
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
PrisFrån 299 kronor på Prisjakt.se

Betyg 2,5 av 5