Flertalet modeller inkluderar användbara tillbehör såsom ballongvisp eller minihackare. Det viktigaste när du köper en stavmixer är att du tänker igenom vad den ska användas till och att motorn är starkt nog för att tilltänkta arbetsuppgifter. Här testar vi fem intressanta stavmixrar, från billigare instegsmodeller till dyrare premiumalternativ, som har mängder av spännande tillbehör.

2023-03-26: Uppdaterad med aktuella priser


Braun MultiQuick 9: Lyxig allkonstnär

Stavmixer

Brauns flaggskeppsmodell går under namnet Multiquick 9. Beroende på vilket behov just du har, erbjuds ett antal olika konfigurationer. Det vill säga, tillbehör av varierande slag medföljer till de olika paket-alternativen och valmöjligheterna är minst sagt omfattande. I detta fall valde vi ett paket, som förutom huvudenheten, även inkluderar en minihackare med kompletterande iskrossarkniv, visp, bägare samt kaffekvarn.

Motorn är en av de kraftfullaste i testet och är på hela 1 200 watt, vilket innebär att mixerstaven kan ta sig an de allra tuffaste utmaningarna. Kvalitetskänslan håller sig på proffsnivå, huvudenheten är snygg till formen och har den där rätta tyngden som ger en stabil gång.

På skaftets ovansida väljer du med den så kallade imode-väljaren ett av tre olika effektlägen: snabbt, långsamt eller puls, där hastigheten för de två förstnämnda kan justeras steglöst. Bakgrundsbelysta Ikoner indikerar det valda läget. Snyggt och praktiskt!

Stavmixer

Skärenhetens skaft är fjädrande, vilket innebär att du kan få bladet att röra sig uppåt och nedåt under tillredningen av ingredienserna. Effektivt är bara förnamnet och det går onekligen undan oavsett vilka råvaror vi matar i behållaren.

Minihackren rymmer 500 ml och lämpar sig för exempelvis lök, hårdost, örter eller nötter. Byt ut standardbladet mot iskniven och du kan enkelt fixa till en iskall smoothie.

Ett annat trevligt tillbehör, åtminstone om du är en kaffedrickare, är den medföljande kaffekvarnen. Skålen är tillverkad i rostfritt stål för att inte absorbera lukt och i denna kan du mala alltifrån kaffe till pepparkorn, chili eller andra torkade kryddor.

Omdöme

Braun MultiQuick 9 är en mångsysslare av rang med en imponerande kvalitetskänsla rakt igenom och som arbetar effektivt, tyst och snabbt oavsett vilken uppgift den tilldelas. Att tillverkaren även erbjuder ett omfattande utbud av olika tillbehör, utöver de som ingår i paketet, är ett stort plus.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Multiquick 9 (9138XI)
Tillverkare: Braun
Max effekt: 1200W
Tål maskindisk: Ja, allt utom motorenheten
Hastigheter: 3 (varav två steglöst)
Medföljande tillbehör: Visp, minihackare, bägare samt kaffe- och kryddkvarn.
Garanti: Uppgift saknas
Pris: Kostar 1 223 kronor hos Amazon Sverige

plus

Hög kvalitetskänsla rakt igenom
Brett utbud av tillbehör
Hög effekt, flera hastighetslägen

minus

Kort sladd
Relativt dyr

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5Wilfa SM-1000FP: Kraftfull och stabil

Stavmixer

Wilfa har ett gediget sortiment när det gäller köksprodukter. De produkter vi hittills testat från tillverkaren har genomgående hållit hög kvalitet. Det gäller även stavmixern Essential Power, som levereras med en visp, minihackare och bägare. Här finns gott om kraft och ingen ingrediens känns som en omöjlig uppgift. Resultatet är en jämt fördelad slutprodukt.

Stavmixer

Sett till designen är mixern riktigt snygg och har en gedigen kvalitetskänsla. Med den steglösa hastighetskontrollen (ju hårdare du trycker dessto mer effekt) får du full kontroll. Handtaget är för övrigt gummerat, vilket gör att du får ett stadigare grepp.

Vi gillar de medföljande tillbehören, vispen är oumbärligt för pannkakssmeten och minihackaren fungerar klockrent för att hacka ingredienser som lök, nötter och grönsaker. Vi plussar även för att Wilfa kompletterar paketet med en stor bägare (1,2 liter) med tätslutande lock.

Omdöme

En klassprodukt med stark motorn som i kombination med steglös hastighetsreglering, ett gäng medföljande och praktiska tillbehör resulterar i en lättanvänd och effektiv stavmixer med ett brett användningsområde.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Essential Power SM-1000FP
Tillverkare: Wilfa
Max effekt: 1000W
Tål maskindisk: Ja, allt utom motorenheten
Hastigheter: Steglös
Medföljande tillbehör: Visp, minihackare och bägare
Garanti: 5 år
Pris: Kostar 697 kronor hos Elon

plus

Snygg design, hög kvalitetskänsla
Stark motor
Minihackare, visp och bägare ingår

minus

Kort sladd
Minihackaren och vispen känns något plastiga

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Bosch Maxomixx: Håller maten fräsch längre

Stavmixer

Bosch Maxomixx är onekligen ett udda tillika intressant alternativ för dig som inte enbart är ute efter en kraftfull stavmixer. Modellserien finns i ett antal olika versioner, här har vi valt att testa versionen som levereras med tillbehör för vakuumförvaring.

Själva mixerstaven är densamma oavsett vilket paket du väljer. En stadig pjäs med ett hölje av rostfritt stål med gummerad yta som gör mixern skön att greppa. Totalt finns tolv hastighetslägen som du kan välja genom ett vred på handtagets ovansida. Knapparna är två till antalet, en för att använda de olika hastighetslägen samt en ”turbo-knapp” för maximal effekt (1 000W).

Stavmixer

I paketet ingår en ballongvisp, mixerbägare, minihackare samt två tillhörande lock. Därutöver medföljer även tillbehöret för vakuumförvaring, som är en riktigt trevlig bekantskap. Det går att använda sig av både den medföljande ”matlådan” eller de återanvändningsbara zip-påsarna. Lägg maten i endera och rikta motorenheten mot dedikerad ventil, tryck på turbo-knappen och luften sugs ut. Ett enkelt och smart sätt att förlänga livslängden på maten!

Omdöme

Bosch Maxomixx är en mångsysslare av rang som med en kraftfull motor klarar jobbet galant. Ett gäng användbara tillbehör medföljer, i den här versionen även en smart och smidig lösning för att vacuumförpacka maten.

M3 rekommenderar
Specifikationer

Modell: Maxomixx (MS8CM61V5)
Tillverkare: Bosch
Max effekt: 1000W
Tål maskindisk: Ja, allt utom motorenheten
Hastigheter: 12 plus turbo-läge
Medföljande tillbehör: Visp, bägare, minihackare, matlåda samt 6 zip-påsar
Garanti: 2 år
Pris: Kostar 1 890 kronor hos Elon

plus

Möjligt att vacuumförpacka maten
Brett utbud av tillbehör
Hög effekt, flera hastighetslägen

minus
Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Russel Hobbs Desire Hand Blender: Gör jobbet utan finess

Stavmixer

Den här stavmixern är billig men den erbjuder ändå 500 W effekt i två steg och levereras med en diskmaskinsäker behållare i perfekt storlek att mixa i. Stavmixern skruvas enkelt ihop och den är relativt stadig, men den där riktiga kvalitetskänslan saknas. Och det förstärks när vi drar i gång motorn för att mixa ett par omogna avokados.

Stavmixer

Mixern kickar i gång med ett ryck, inte alls lika mjukt som de bättre maskinerna i testet. Den gör absolut jobbet och har kraft nog att fixa svårare uppgifter som exempelvis frysta bär, även om det tar sin tid och det låter en del. Absolut en godkänd maskin som sitter ordentligt i näven och levererar bra kraft som räcker till det mesta. Men vi undrar hur länge motorn håller.

Omdöme

Om du är ute efter en riktigt billig stavmixer, som ändå inte skäms för sig utseendemässigt i köket, då funkar den här modellen. Så länge du inte utmanar den med alltför mycket frysta varor.

Specifikationer

Modell: Desire Hand Blender
Tillverkare: Russel Hobbs
Max effekt: 500W
Tål maskindisk: Ja
Hastigheter: 2 st fasta
Medföljande tillbehör: Bägare
Garanti: 2 år
Pris: Kostar 384 kronor hos Amazon Sverige

plus

Snygg
Billig

minus

Tveksam kvalitetskänsla
Motorn

Betyg 2,5 av 5
Betyg 2,5 av 5


Braun Multiquick 1 MQ 100: Prispressare från Braun

Stavmixer

Braun är ett välrenommerat namn i det här sammanhanget och det känns att detta är en kvalitetsprodukt, trots sitt låga pris. Stavmixern är gedigen, sitter väl i handen och motorn går i gång mjukt och fint. 450W kan tyckas blygsamt i sammanhanget, men det räcker gott och väl till det mesta vi slänger i den lilla medföljande behållaren. Eller i en större bunke, vilket ofta passar bättre då behållaren som ingår är aningen liten.

Stavmixer

Mixern sugs snabbt ned när vi mixar till smoothies eller vill få till den där perfekta släta soppan. Den fixar även frysta bär och att krossa is, men det blir inte lika perfekt slätt och finmixat, som en kraftfullare modell klarar (eller en blender givetvis). Men för dryga 300 kronor är den här maskinen absolut ett intressant budgetalternativ.

Omdöme

Om du vill snåla och ändå satsa på en tillverkare du känner till i sammanhanget, ja då är det här en helt okej stavmixer. Den är enkel som få, men så länge den inte ska krossa isen till Margaritafesten eller stå för andra krävande sysslor klarar den jobbet bra.

Specifikationer

Modell: Multiquick 1 MQ 100
Tillverkare: Braun
Max effekt: 450W
Tål maskindisk: Ja
Hastigheter: Steglös
Medföljande tillbehör: Bägare
Garanti: 2 år
Pris: Kostar 490 kronor hos Amazon Sverige

plus

Billig
Känns gedigen

minus

Lite klen
Endast en liten bägare medföljer

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5


Electrolux Create 5: Mellanprisklass med premiumkänsla

Stavmixer

Bland de varianter av stavmixrar som Electrolux erbjuder är Create 5 den lyxigaste och kraftfullaste. Modellen går att köpa i två olika konfigurationer beroende på vilket behov av tillbehör du har. Vi har testat det mer bantade paketet för knappt 800 kronor där en bägare samt en minihackare medföljer. I det större, tillika något dyrare paketet ingår även en visp samt ett tillbehör för att göra potatismos.

Nåväl, en prislapp på runt 700 kronor innebär att Create 5 placerar sig mellanprisklassen och har du inte ett uppdämt behov av tillbehör är den ett klart intressant alternativ för dig som värdesätter kvalitet framför kvantitet.

För modellen formligen osar premium sett till känsla och design. Konstruktionen i rostfritt avslutas med ett handtag i plast som är behagligt att greppa och som känns synnerligen stabilt under användning.

Stavmixer

Motorn levererar 800w och via det steglösa reglaget längst upp på skaftet ställer du enkelt in önskad hastighet. För maxeffekt finns vidare även en så kallad turbo-knapp.

Create arbetat relativt tyst och i stort sett vibrationsfritt. Och effektivt – vi experimenterar med en rad olika ingredienser och vi stöter inte på patrull en endaste gång under testperioden. Den medföljande minihackaren känns inte lika bastant och långt ifrån lika lyxig som stavmixern men den gör jobbet – exempelvis krossar is eller finfördelar färska kryddor. 

Omdöme

Electrolux Create 5 är en högkvalitativ stavmixer till ett bra pris som arbetar både tyst och snabbt. Snyggt designad, enkel att rengöra och även det snålats gällande medföljande tillbehör blir betyget högt.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Create 5 (E5HB1-4SS)
Tillverkare: Electrolux
Max effekt: 800W
Tål maskindisk: Ja, allt utom motorenheten samt locket till minihackaren
Hastigheter: steglös plus turbo-läge
Medföljande tillbehör: bägare samt minihackare
Garanti: 1 år
Pris: Kostar 649 kronor hos Amazon Sverige

plus

Snygg design, exklusiv känsla
Bra prestanda
Enkel att rengöra

minus

Snålt med tillbehör

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5


Biltema Stavmixer: billig men klen

Stavmixer

Hur håller sig en superbillig stavmixer under hundralappen jämfört med de lyxigare och mer kraftfulla alternativen? Vi köpte den här lilla krabaten på Biltema för 80 kronor för att sätta den på prov. Den levereras utan tillbehör men sitter ordentligt i näven. Lite märkligt att vi måste trycka in på/av-knappen nästan en centimeter för att få igång stavmixern.

Vi börjar med att mixa kokt blomkål för en slät puré, redan här får den lilla 150-wattaren kämpa för glatta livet. Det låter som att det finns effekt men Biltemas stavmixer kräver mycket tid för att fixa blomkålsmoset, trots att vi häller på generöst med grädde. Efter några minuter får vi till ett okej resultat, inte mer.

Stavmixer

Grönsakssoppan fixar den att göra slät, men varvtalet sjunker oroväckande trots att den inte har något direkt motstånd i form av svårmixade ingredienser. Givetvis kan du glömma att använda den här maskinen till att fixa krossad is för drinken. Är den då värt priset? Absolut, om du bara vill ha den där släta soppan en gång i halvåret, då gör den jobbet. Resten av tiden vill du gömma undan apparaten i skåpet med övriga "fynd" i form av billiga elvispar och andra köksmaskiner.

Omdöme

En extremt billig men också väldigt klen stavmixer för dig som verkligen vill snåla. Den klarar enkla uppgifter men i övrigt går den bet och motorn känns inte pålitlig alls.

Specifikationer

Modell: Stavmixer 150W
Tillverkare: Biltema
Max effekt: 150W
Tål maskindisk: Ja, förutom motorenheten
Hastigheter: 1
Medföljande tillbehör: Nej 
Garanti: 1 år
Pris: 80 kronor hos Biltema

plus

Billig
Enkel att rengöra 

minus

Klen motor
På/av-knappen

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5